Реклама / Ads
7| 5644 |28.09.2023 ПОЛИТИКА

Парламентарна комисия ще контролира дейността на Асен Василев

.
“С Борисов изчистихме недоразумението за ПВУ”. С тези думи премиерът акад. Николай Денков заяви, че с лидера на ГЕРБ е постигнат консенсус след обвиненията на партията, че пари по Плана за устойчивост и развитие са били пренасочвани към “Продължаваме Промяната” през техни фирми. 
 

Недоразумението всъщност е изчистено чрез превръщането на една временна комисия в Народното събрание в постоянна. С нея на практика ще се контролира разпределянето на европейските фондове, които се управляват от финансовия министър Асен Василев. 

 

Очаква се подкомисията да бъде гласувана като постоянна в спешен порядък - още на днешното заседанието.

 

Скандалът избухна с пълна сила вчера, след като няколко депутати от ГЕРБ дадоха извънреден брифинг, в който обвиниха “некоалиционния си партньор” в бездействие по темата с ТЕЦ-овете. Вчера на заседанието на Министерския съвет трябваше да бъдат приети проектите за териториалните планове за справедлив преход на въглищни региони, но гласуването беше отложено за утре. Според критиките обаче в тези планове не са предвидени инвестиции в преходни технологии, но има  списък с компании, които биха получили европейски средства.

 

Денков заяви, че кандидатстването по програмите предстои. Премиерът обвини депутатите на ГЕРБ в лъжа. 

 

Драмата изглежда ще бъде разрешена днес. На среща тази сутрин между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на ПП Кирил Петков, премиерът Денков и депутатът Делян Пеевски от ДПС е постигнато споразумение критикуваните териториални планове да бъдат изменени. Ще се промени начинът, по който се оценяват компаниите в тези списъци.

 

"Днес подкомисията за контрол на еврофондовете ще я превърнем в комисия. Изреченията, които ни смутиха, и Денков се съгласи в петък на Министерски съвет да го променят са "въз основа на получените инвестиции ключовата дума, които да бъдат подкрепени". Т.е. дава се един индикативен списък на близки или много близки до управляващите фирми, които за нас е странно, че са се появили там. А другото изречение: "формален процес на избор и оценка". Какво значи това? Сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 милиарда лева и пише, че формално ще бъдат избрани. С това не сме съгласни", заяви Борисов.

 

Целта е да няма привилегировани фирми, които да са предпоставени, за да спечелят.

 

Борисов определи като “уникално” управлението, в което некоалицията няма коалиционно споразумение. Мисли се обаче по вариант такова да бъде подписано преди местния вот, когато депутатите излязат във ваканция. Премиерът акад. Николай Денков заяви преди около две седмици, че вариант на документ вече е изпратен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5461 |27.09.2023 Антон Хекимян е новата Цецка Цачева, смята Радостин Василев . 4| 6992 |26.09.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Арменският гамбит на Борисов не е бил първият му избор . 13| 5003 |26.09.2023 Борисов сънува Хекимян като победител още на първи тур . 12| 6367 |26.09.2023 Първан Симеонов: Кандидатурата на Хекимян е от немай къде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads