Реклама / Ads
18| 15882 |18.06.2012 ПОЛИТИКА

БГ-партиите – между шкембе чорбата и Европа

.
Авторитаризъм навътре и провинциализъм навън - две от крещящите характеристики на българската политическа система. След изборите догодина ще има трима стари и един нов играч на българската политическа сцена.
 

Повечето партии в България вече са част от европейските партийни фамилии. Но фамилните евротабели не попречиха на избори 2011 да лъснат дефектите на българския демократичен процес. Оказа се, че изборната партийна машина в България може да “изтрие“ всяка партийна комбинация. Който брои гласовете, той решава изборните резултати, казва доайенът на българските социолози проф. Петър-Емил Митев. Дали избори 2013 ще променят статуквото?

Камуфлиран авторитаризъм

Според проф. Митев европейските дилеми ще сложат отпечатък и върху политическите нрави в България. Социологът смята, че избори 2013 ще са избори на кръстопът, а изборът ще е между ребалканизация и европеизация.

След 2007 г. евроизоставането и евронапредъкът на страната се мерят вече и по актуалното състояние на българските политически партии. Така че без промяна на правилата в партийния живот няма да бъде сложен край на двойнствения вътрешен политически живот, който проф. Митев нарича камуфлиран авторитаризъм, а външната политика на страната все така ще поразява със своя провинциализъм. Или казано иначе: еврочленството на България ще остане неефективно. Електоратът ще е пълноправен, но не и пълноценен еврочлен, няма да има ясна представа за фалитите на малки и средни фирми и обедняването си и ще се вълнува по традиция най-много от това дали Брюксел няма да го лиши от шкембе чорбата, казва социологът.

Кой с кого?

"Атака" е в процес на институционален разпад, ДПС си остава фактор. Според Огнян Минчев раздялата с авторитаризма и провинциализма обаче няма да е лесна. Стремежът на ГЕРБ е да формира политическа система от типа „едно и половина“: силна доминираща управляваща партия и една втора партия, която да играе ролята на опозиция, но без шанс да надскочи тази роля – това е мечтаната изборна цел. Подобна партийна система може да се окаже много по-устойчив модел на българската политическа сцена отколкото можем да предположим, твърди Минчев, който вижда в главната роля ГЕРБ, а в поддържащата на опозиция - БСП.

А какъв е потенциалът на останалите български партии? Според Огнян Минчев новата партия България на гражданите има както големи възможности, така и крие големи рискове. Формацията на Кунева, коментира Минчев, е стилистично многословна, но аморфна като съдържание и инструменти за привличане на публична подкрепа. За Огнян Минчев "Атака" преживява изключително динамичен процес на институционален разпад, а прогнозата за ДПС е, че ще вземе един добър среден резултат. Драмата, която се разиграва в синьото пространство - индуцирана от ГЕРБ безпътица и кадрова криза, най-много да доведе СДС до позицията на пето помощно колело в ново управление на ГЕРБ, прогнозира Минчев.

Трима плюс един

Напред към модела "едно и половина", в който ролята на половинката не е за ГЕРБ. След 2013 г. играчите на българската политическа сцена ще са трима стари плюс един нов, но с доминантната роля на ГЕРБ, обобщава гледните точки на анализаторите Антоний Тодоров. А дали ГЕРБ ще продължи да е временна коалиция за употреба на властта, ще зависи от това дали партиите в България ще се подложат на демократична терапия, допълва социологът. Според него трябва да им се помогне да функционират като истински демократични организации, където членовете да имат думата, лидерът - поставен на изпитание от вътрешна опозиция, а на сцената и зад завесата да има състезание на каузи, а не договаряне между брокерски формации, драпащи да се докопат до властта.

Накратко, обобщава Антоний Тодоров, на избори 2013 електоратът може или да сложи точка на статуквото “един човек - една партия“, или да продължи да се вълнува от това, дали Брюксел ще го лиши от шкембе чорбата. А изборите ще решават олигарсите. По балкански.

А. Ненкова, Deutsche Welle
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8459 |18.12.2011 Финансовата война между Европа и САЩ прати търговските битки в миналото . 82| 7962 |20.10.2011 Скъсява се дистанцията между първите 3-ма преди изборите . 17| 7111 |18.07.2011 Социолози: Сокола разкрачен между ГЕРБ и БСП . 39| 10394 |08.07.2011 Анализатори: Общото между Трактора и Здравкова е, че са бити от Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads