Реклама / Ads
9| 5940 |24.09.2010 ПОЛИТИКА

Първанов и Бъсеску в ромска завера срещу Борисов

.
Георги Първанов и Траян Бъсеску Източник: www.president.bg
Президентите на България и Румъния Георги Първанов и Траян Бъсеску вплетоха риториката си по ромската тема в неформален съюз срещу българския премиер Бойко Борисов. Първите държавници на двете съседки вчера отделиха голяма част от пресконференцията си в София, за да коментират позицията на Бойко Борисов по ромския въпрос.
 
На последния Европейски съвет преди седмица премиерът ни се разграничи от скандала между Париж и Брюксел за екстрадиране на ромите.

Въпреки връщането и на български граждани от Франция Борисов заяви, че ние нямаме такъв проблем и България може да се присъедини сама към Шенген.
“Всяка страна ще бъде оценена индивидуално при влизането в Шенгенското пространство и не в София или в Букурещ се решава дали да има разделяне, а в Брюксел”, каза Първанов. Той бе питан от румънски журналист дали България е решила да се раздели от Румъния относно Шенген.

“Не очаквайте да отговарям на въпроси, свързани с премиера. Аз лично още преди 7-8 г., когато съвместно полагахме усилия за членство в ЕС, съм застъпник на тезата за това да си взаимодействаме, защото заедно наистина можем повече”, обясни Първанов.
Той напомни, че взаимодействието между България и Румъния по пътя към Шенген е регламентирано в двустранни документи. Според него е очевидно, че двете страни трябва да действат еднопосочно по ромския въпрос, тъй като той не засяга само тях, а цялата европейска общност.

Първанов отново подчерта, че не може да има депортиране на една група представители на определена етническа общност и това да е санкция, че някой е нарушил законите.
“Нашият призив е да се излезе от лицемерието. Ние защитаваме нашите граждани, но в същото време номадските роми трябва да спазват законите и обичаите на страната, в която разполагат своите биваци”, каза Бъсеску. Букурещ е готов да изпрати преподаватели на своите роми по света, за да им помогне да се интегрират.
Двамата президенти обсъдиха и възможността за изграждане на нови хидросъоръжения по Дунав, както и бавещото се строителство на втори мост. Очакването им е той да бъде пуснат през юни догодина.

Според Първанов обаче активизирането на икономическото сътрудничество между двете страни изисква активностроителство на нова инфраструктура. “Това означава не просто да построим историческия Дунав мост 2, но и да мислим за нови съоръжения при Оряхово-Бекет и Силистра- Кълъралаш”, обясни държавният глава.
Обща била волята между двете държави и за активизиране на работата по изграждането на междусистемната връзка за доставка на природен газ.

“Обсъдихме и възможно стратегическо партньорство по проекта, който има Румъния заедно с Унгария, Азербайджан и Грузия за доставки на втечнен газ. Ние от своя страна имахме идеи за доставка на компресиран газ от Азербайджан”, съобщи Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 8613 |17.09.2010 Първанов „брани” ромите, защото спасиха стола му в парламента . 41| 9365 |13.09.2010 Първанов и Борисов кръстосаха шпаги, президентът заговори за алтернатива на ГЕРБ . 38| 8316 |03.08.2010 Социолози: Рейтингът на Цветанов стопиран; Борисов качва; Първанов -трети . 76| 9652 |08.07.2010 ДСБ прати Първанов до Димитров и Живков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads