Реклама / Ads
38| 8829 |19.11.2012 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Има време, ние сме достатъчно млади

.
Георги Първанов
Дошло ми е до гуша от трибуни и президиуми. Не съм бил поканен в президиума на протеста, но не го драматизирам. Очевидно процентът на подкрепа за БСП все още не е достатъчен. Проблемът е, че пожълтя политиката."Южен поток" стартира след една моя среща с президента Путин, разказа президентът (2002-2012) Първанов.
 

Би било опасно и тежък прецедент ако съдия Марковска тръгне да си търси правата в съда. Номинацията й беше спорна, натовари се със скандали и трябваше да бъде изтеглена по по-елегантен начин, обяви по НТВ предходният президент на Р България Георги Първанов. Според него Конституцията и закона са били нарушени, защото държавният глава няма право на вето. Той има своя квота, парламентът също. Тук не става дума за споделена отговорност. Държавният глава беше вкаран в схема, която ако се повтаря би могла сериозно да накърни авторитета на всички институции в България, каза Първанов. Кой ни докара до това този вариант да бъде единствен, попита той и добави, че НС можело да реши да предложи друга кандидатура.

Общественото внимание се фокусира върху значимите проблеми на страната, продължи Първанов, според когото ГЕРБ налагал силово и грубо политиките си.

По повод на присъствието си на протеста на БСП сред хората Първанов обясни, че така е бил и на първомайския митинг. На мен ми е дошло до гуша от президиуми и трибуни. Очевидно има недоволство, но това е политически протест. Много искам да видя БСП начело на естествен социален протест - на лекари, на миньори, на трудови хора. Не съм бил поканен в президиума, но не го драматизирам. 

Проектът АБВ не беше развит, замразен беше, за да не се създава впечатлението, че някой иска да открадне от левицата, макар че този електорат стои в озадачение за кого да гласува. Очевидно електоратът на г-жа Кунева е недостатъчен, коментира Първанов.
 
Успехът на г-н Станишев е много важен, има международен ефект, но няма пряк ефект върху нагласите на избирателите; хората тук искат малки победи, каза Първанов. Той се отказал и от борбата за лидерския пост в БСП, за да не допусне разцепление. Има време, ние сме достатъчно млади, за да се реализираме на друго ниво. Аз мога да подкрепям и другояче левицата, каза Първанов. Очевидно процентът на подкрепа за БСП все още не е достатъчен; идеята за коалицията е за да покажем друг характер на управлението. КБ беше печеливша в крайна сметка, смята той.

"Южен поток" стартира след една моя среща с президента Путин през 2007 г. Сега съм удовлетворен, че се стигна до споразумение, което прави процесът необратим. Ставаме играч от международен мащаб; това предполага и мощни инвестиции. Това създава предпоставки за решаване и на други въпроси като тези за цената на газа. За обикновения българин това означавало работни места, стабилност и сигурност. Това означава, че другите ще ни пазят.

Защо българската страна не е защитила достатъчно убедително възможността за компенсация заради промените на трасето? Защо за Белене парите от руска страна бяха неприемливи, а сега кредитът пак ще дойде от там? Какви са условията, каква е цената, отправи серия от въпроси Първанов.

Въпросът, който левицата формулира за Белене, е правилният въпрос. Аз имам отношение към него. Въпросът за развитието за ядрената енергетика в България е обвързан с Белене, смята той. Ако ние не го построим, турците ще направят своя. Сега се спори за прага на легитимност. Задава въпрос - в допитването за Бургас-Александруполис колко процента участваха? 27%, отговори той. Дори и при по-ниска активност, ако процентът на подкрепящите строителството е от порядъка на 80-90% няма причина да не се приеме.

Ако строя вила за 3 милиона лв, ще я подаря на автора на публикацията на вестника, който написа за това. Имаме имот край гробищата в Иваняне, който не е в регулация. Как два враждуващи вестника, две полюсни медии в един и същи ден излязоха в един ден с един и същи текст гунесн и лъжлив, без извинение, коментира той. Жълтите медии не са проблем на един човек или на няколко души. Проблемът е, че пожълтя политиката, това показва нездравословна нравствена атмосфера на развитие на обществото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6520 |25.10.2012 Първанов: БСП не излъчва сила . 113| 9270 |10.06.2012 НДСВ-ейци: България не използва достатъчно ресурса на Симеон . 26| 7451 |13.05.2012 Първанов: Ще търся компромис със Станишев, за да успее БСП . 99| 11265 |03.04.2012 Първанов: Н. Младенов съсипа Външно повече от Стоян Ганев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads