Реклама / Ads
78| 7640 |19.04.2013 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Неприятно е, че БСП спада

.
Георги Първанов
В листите на БСП трябваше да има атрактивни професионалисти. Преди време сам той налагал силово свои политически опоненти, като Янаки Стоилов, например, защото бил професионалист, заяви Първанов.
 

Видях проучванията на агенциите, признавам, че спадането на БСП е доста неприятен факт на фона на острото социално напрежение, заяви по НТВ президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов. Ерозира левият фланг на социалната формация, а причините са много, като се започе от това, че трябваше да дадем нов импулс на лявото. Припомнете се, нескромно казано, за президентските избори през 2006 г., посочи като пример той.

Листите са много важни; ако някой може да "продаде" добрите идеи, това биха били добрите, атрактивни професионалисти, посочи Първанов.  Той очаквал по-голяма консолидация в дебата за листите. Преди време сам той налагал силово свои политически опоненти, като Янаки Стоилов, например, защото бил професионалист. Но затваряме темата, сега сме в кампания, всички работим, каза той.

По-плашеща е апатията. В залите съм бил десетки години, познавам ги; сега има апатия, няма вяра, че политиката може да реши проблемите на хората, констатира Първанов. 

Пламен Орешарски е доказан добър професионалист, почтен, свестен човек, той е добра заявка. Излъчването му можеше да стане по-друг начин, а не персонално от председателя. 

Има наистина едно бягство от ангажимент за отговорност. Програмно правителство не значи некоалиционно, то трябва да има добра програма, но и мощна парламентарна подкрепа. Особено сега, когато ще трябва да решава тежки задачи - пенсионерите и майките чакат увеличения, бизнесът чака своето. Правителство без 140 депутата, за да вземе непопулярните мерки, е ако не обречено, то ще работи в много тежка ситуация, заяви той. Трябва да има ясни пред обществото програмни и коалиционни ангажименти, поясни Първанов.

Сценарият, при който ГЕРБ печели, но се дърпат, а ние от втора позиция трябва да правим правителство, не е добър, смята Първанов. В чисто морален план такова управление ще бъде силно уязвимо. Може да се случи конфигурация между втората и останалите формации, но тя ще тръгне от много ниско ниво в морално отношение. По начало аз съм скептичен по отношение на това, че следващото управление ще бъде силно, но дано събитията ме опровергаят, смята Първанов.

Подслушването е мащабно, непознато за годините на прехода. От гл. т. на морала това е най-голямата подлост на прехода и мисля, че народът трябва да накаже Цветанов и компания, защото това е посегателство, което не е правено в последните 20 и няколко години, коментира той. До мен доклади с подобна информация не са стигали, добави Първанов. В годините, в които моето управление се застъпи с това на ГЕРБ, няма случаи, в които да ми е предоставен доклад с информация, събрана по този начин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 6696 |19.01.2013 Георги Първанов: Махленското говорене на Борисов не ме обижда . 38| 8830 |19.11.2012 Г. Първанов: Има време, ние сме достатъчно млади . 34| 6521 |25.10.2012 Първанов: БСП не излъчва сила . 26| 7451 |13.05.2012 Първанов: Ще търся компромис със Станишев, за да успее БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads