Реклама / Ads
20| 6980 |11.03.2021 ПОЛИТИКА

Д-р Първанова: 32 милиарда $ в Англия срещу COVID-19 не са спряли пандемията

.
Антония Първанова
Английската система за тестване и проследяване за 32 милиарда долара не е оказала значително въздействие върху пандемията от COVID-19 и е провалила ключовите си цели въпреки „невъобразимите“ си разходи, заяви британска парламентарна комисия в сряда.
 

Миналата година премиерът Борис Джонсън обеща световен тест за победа над вируса и система за проследяване като част от маршрута за излизане от пандемията.
Необходимо е успешното разработване и внедряване на ваксини, за да позволи на правителството да набележи окончателен път обратно към нормалността.


"Въпреки невъобразимите ресурси, хвърлени по този проект, тестването и проследяването не могат да отчетат измерима разлика в напредъка за ограничаване на пандемията", каза Мег Хилиър, председател на Комисията за публични финанси на британския парламент и депутат от опозиционната Лейбъристка партия.


"Обещанието, с което този огромен разход беше оправдан - избягването на ново заключване - беше нарушено два пъти."


Комисията за публични финанси заяви, че досега тестването и проследяването са стрували 23 милиарда лири (32 милиарда долара), но не са постигнали ключова цел да избегнат пореден цикъл от национален локдаун.


На системата са отпуснати общо 37 милиарда лири за покриване на две години - бюджет, който включва разходите за тестване на хора със симптоми и редовно тестване в училища, домове за социални грижи и някои работни места.


Джонсън заяви, че системата има заслуга за предложената пътна карта за отваряне до лятото. „Благодарение на теста и проследяването на NHS успяхме да върнем децата обратно в училище и да започнем предпазливо и необратимо да отворяме отново икономиката си и да рестартираме живота си“, каза Джонсън пред парламента.


Дидо Хардинг, който управлява системата, заяви, че редовното тестване е "жизненоважен инструмент за спиране на предаването" и че проследяването на контакти е оказало "истинско въздействие при прекъсване на веригите на предаване", след като е достигнало до повече от 9,1 милиона случая и контакти.


Миналата година научни съветници заявиха, че тестът и проследяването не намаляват значително разпространението на коронавируса. След това Англия влезе във второ заключване през есента.


Използването на високопрофесионални консултанти за тестване и проследяване във време, когато здравните работници са изправени пред повишаване на заплащането под инфлацията, предизвика особена ярост.


В доклада на комисията се казва, че изпитването и проследяването са прекалено зависими от скъпи изпълнители. Тя установи, че в началото на февруари в схемата са наети около 2500 консултанти от фирми като Deloitte, които печелят прогнозна дневна ставка от около 1100 паунда, като някои плащат над 6500 паунда.


„Изразява загриженост, че (здравното министерство) все още плаща такива суми - които смята за „много конкурентни“- на толкова много консултанти“, се казва в доклада.


„(Тестване и проследяване) трябва да се въведе ясен план на работната сила и стратегия за набиране на персонал, които имат за цел да намаляват значително, месец по месец наемането на скъпи консултанти и временен персонал.“

 

Антония Първанова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6412 |04.05.2020 Близо 8 милиарда събра ЕК за борба с COVID-19 . 3| 5666 |04.03.2020 Световната банка отпуска спешно 12 милиарда долара за борба с коронавируса . 2| 5884 |27.09.2018 Отбранителна политика за 10 години, 15 милиарда и 20 проекта, предлага Демократична България . 6| 5103 |19.09.2017 Красимир Каракачанов си поигра с цифрите, изкара парите за изтребителите 5 милиарда лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads