Реклама / Ads
24| 6137 |23.07.2010 ПОЛИТИКА

Пет въпроса към политическите партии

.
Между 3 и 4 милиона българи вън от България искат да гласуват.
 

По данни на различни официални български иниституции, в чужбина живеят между 3 и 4 милиона българи, от които над 1 милион са напуснали страната след 1989 г
. От години българската диаспора безуспешно настоява за институционализиране на нейните връзки с Отечеството. По повод на предстоящото изработване на нов Изборен Кодекс, www.Eurochicago.com се обърна към парламентарно представените български партии (и няколко от по-големите извън НС) със следните въпроси:

1. В момента се подготвя ново изборно законодателство (изборен кодекс). Българите живеещи в чужбина от години настояват за възможността да избират народни представители, еднакво със сънародниците си в страната – право, което се гарантира и от член 26.(1) на Конституцията. Подкрепяте ли възможността да се регистрират избирателни листи и независими кандидати в 32ри многомандатен избирателен район „чужбина“, както в районите в страната?

2. Подкрепяте ли въвеждането на гласуване по интернет в страната и в чужбина, подобно на други европейски държави (Швейцария, Испания, Франция, Португалия, Австрия, Естония …) ?

3. На последните парламентрани избори, избирателната активност на българите по света и по-специално в страните от Европейския съюз, нарастна 4 пъти. Подкрепя ли Вашата партия предложението да се забрани възможността за сформиране на избирателни секции извън дипломатическите представителства ?

4. Закона за българите живеещи извън Р. България, обнародван в ДВ, бр. 30 / 11.04.2000 предвижда създаването на Национален Съвет за Българите в Чужбина състоящ се от 9 човека, 5 от които са представители на българите зад граница. 10 години и 4 правителства по-късно, Националния Съвет така и не е сформиран. Каква е вашата позиция ? Kаква трябва да бъде държавната политика към българската диаспора ?

5. Българското законодателство, единствено в Европейския Съюз, ограничава пасивното избирателно право като не дава възможност на български граждани, имащи и друго гражданство, да бъдат избирани за народни представители. Същевременно, след приемането на страната ни в ЕС, чужди граждани могат да са кметове в България и дори български евродепутати. Бихте ли подкрепили промяна на чл.65.(1) от Конституцията
“За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство”?

Обръщаме се към партиите с 5-те си въпроси сега, за да могат български избиратели да са наясно с позициите им преди да бъде окончателно готов проектът за нов Изборен кодекс, които се поготвя от временна комисия при НС. Много пъти сме ставали свидетели как важни закони са приемани без необходимото обсъждане. Убедени сме, че ако има диалог между партии и избиратели, законотворците ще приемат по-правилни решения, а обществото ще може по-лесно да ги разбере и приеме. От което България само ще спечели.

Личното ни мнение е, че не може да има национално отговорна партия, която да няма мнение и позиции по тези изключително наболели въпроси. Ето защо продължаваме да разпращаме тази своеобразна анкета до всички по-големи и утвърдили се партии и движения у нас. (eurochicago.com)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5682 |14.02.2010 За кризата, политическите нрави и една оставка . 17| 5607 |11.12.2009 Не гледай партиите, виж им симпатизантите . 16| 6215 |31.03.2009 Светските партии в Труция строиха джамии, за да съберат електорат . 7| 7437 |03.09.2008 4 политически въпроса 2008-2009 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads