Реклама / Ads
12| 11570 |02.10.2020 ПОЛИТИКА

Петър Витанов: Европарламентът изпраща Борисов в международна изолация

.
Петър Витанов
Комисията по гражданските права в Европейския парламент недвусмислено сваля доверие от управлението на Борисов и го изпраща в международна изолация. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов по време на брифинг в Народното събрание.
 

"Поводът за тази трибунка е вчерашното решение на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да одобри проект на резолюция за значителното влошаване на принципа на правовата държава, демокрацията и основните права в България. Тонът на тази резолюция е абсолютно безпрецедентен. Няма аналог в своята критичност, няма аналог и подобна резолюция към България", заяви Витанов.

 

"Основните акценти, които се посочват - влошаване на ситуацията по отношение на върховенството на правото, разширяване на корупционната среда и липса на отчетливи резултати в борбата с корупцията, изразяват притеснение за лобисткото законодателство в България и начина, по който се приемат законите. Отбелязват системни недостатъци в съдебната система. Посочват влошаването на медийната среда. Споменава се, че по-голямата част от медиите, включително и чрез използване на европейски ресурс, обслужват властта. Осъжда се всякаква форма на насилие, включително и полицейското такова", допълни евродепутатът. Той подчерта, че тази резолюция се изразява в защита на журналистите в България.

 

Витанов е на мнение, че Европа е показала това, което всички знаем - "чрез този позорен списък показа отвратителната среда, в която живеем." По този начин Комисията по граждански права, която е избрана да защитава основните ценности на Европейския парламент, върховенството на закона, като демокрацията, гражданските и основните свободи - недвусмислено сваля доверие от управлението на Борисов и го изпраща в международна изолация, подчерта социалистът. Решението, което българската власт трябва да вземе, е незабавна оставка, смята той.

 

Резолюцията на Комисията по гражданските права в ЕП е звучен шамар върху управляващите, подчерта заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

 

"Има един доста смущаващ параграф в тази резолюция, която нашите евродепутати са гласували вчера. Позволете ми да цитирам: "Българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се използват средствата на ЕС и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за увеличаване на богатството на лица, свързани с управляващата партия." Тук говорим не само за удар върху имиджа на страната, но и за директно посочване на корупционни практики от страна на българското правителство и за злоупотреба с европейски средства. Ако досега всички се бяхме съсредоточили върху един основен проблем, който е част от този проблем - именно върховенството на закона и правовата държава, вече говорим за друг проблем - кражбата на евросредства, който подлага под риск устойчивостта на публичните финанси", отбеляза Стойнев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 16326 |04.09.2020 Политологът Петър Чолаков: Одобрението на Борисов се срива, на Радев стои около 50% . 48| 15215 |28.08.2020 Софи инт’ Велд: Европарламентът ще държи Борисов изкъсо за корупцията . 9| 13029 |02.07.2020 Проф. Петър-Емил Митев: Цветанов разцепва ГЕРБ . 35| 10525 |26.02.2020 Петър Стоянов: Как истината за приватизацията ще излезе от куфарчето на проф. Ханке?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads