Реклама / Ads
19| 25440 |09.06.2021 ПОЛИТИКА

И ”Politico” видя краха на ГЕРБ на изборите. Какво показва Брюкселската социология?

.
Източник: БГНЕС
Два дни преди старта на предизборната кампания и месец преди извънредните избори на 11 юли у нас започнаха да излизат първите резултати на социологическите агенции. И докато обективността на родните анализатори е под въпрос, брюкселското издание “Politico” ясно показва как въпреки, че ГЕРБ обяви за пирова победа класирането си на изборите, доверието към Борисовата партия спада. И то драстично за последния месец от вота на 4-ти април.
 

“Poll of polls” следи обществените нагласи спрямо политическите формации. Прави впечатление, че след изборите на 4-ти април ГЕРБ са загубили близо 2% от доверието си. Днес например стана ясно, че според агенция “Алфа рисърч” след разкритията за американските санкции по закона “Магнитски” ГЕРБ са загубили значително преднината си пред “Има такъв народ”, с която иначе се гордеят. Стана ясно още, че този 2-процентов срив се е случил за изключително кратък период от време - от обявяването на новината за санкционирането на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков на 2 юни е минала една седмица. 


.

Според брюкселската социология БСП също вдигат доверието си. Въпреки това обаче левицата се задържа като трета политическа сила. На миналите избори крахът за БСП бе огромен и доста изненадващ заради резултатите на "Има такъв народ", която я измести като втора политическа сила в Народното събрание. 

 

Доверието си леко вдигат и от ДПС. Въпреки това обаче формацията на Мустафа Карадайъ не печели достатъчно и остава пета. За сметка на това огромна подкрепа през последния месец печели "Демократична България", която се нарежда четвърта в парламента. Ръстът в доверието е 3%. 

 

Извън парламента отново остават патриотичните формации, които решиха да се прегърнат и този път да се явят съвместно на изборите. Резултатите им обаче са плачевни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 31381 |20.04.2021 Мартин Димитров: Все по-трудно е да видя разликите между Бойко Борисов и Пабло Ескобар . 25| 11031 |23.08.2020 Мартин Димитров: И писател-фантаст би завидял на врътките на властта за оцеляване . 29| 12073 |16.07.2020 Христо Иванов за Борисов: Видях изплашен човек, зависим от Шиши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads