Реклама / Ads
18| 12855 |09.11.2023 ПОЛИТИКА

"Политико": "Лукойл Нефтохим" заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

.
Източник: БГНЕС
Притежаваната от "Лукойл" рафинерия "Нефтохим" заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол. Това става ясно от съвместен анализ, изготвен от "Глобъл Уитнес" (Global Witness), базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, цитиран от сайта "Политико" (Politico).
 

Съгласно цитирания от "Политико" доклад, като се възползва от дерогацията, бургаската рафинерия е натрупала солидни печалби. Анализаторите са на мнение, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън ЕС.

 

В гореспоменатия доклад се посочва още, че продукцията след това се претоварва от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и дори в САЩ.

 

"Текущата граница на цените на петрола, определена на 60 долара за барел, е нарушена. Руският петрол Уралс (Urals) се търгува на около 75 долара за барел", се отбелязва в публикацията, според която руският износ продължава да нараства и достига "рекордните" 3,72 млн. барела на ден в началото на октомври.

 

"Приблизително 20-25% от европейския внос на суров петрол и рафинирани продукти все още е с руски произход, често непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия“, допълват изследователите.

 

Техните анализи установяват, че за първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона руски суров петрол.

 

"Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 млрд. евро като преки данъци – сума достатъчна за управлението на наемническата група "Вагнер" за година“, става ясно от публикацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12436 |08.11.2023 Илхан Андай: Доган може да закрие ДПС и партията да получи ново име с „либерална, либерален“. . 45| 13779 |07.11.2023 Евгений Кънев: За малко кръгът "Пловдив" щеше да има и президент, и кмет на София. С еднакво мнение чий е Крим . 3| 5324 |06.11.2023 "Войната е провал за Кремъл". Фон дер Лайен очерта пътя на Украйна в ЕС и условията за край на кризата в Газа . 79| 12888 |06.11.2023 При 100% обработени протоколи: Васил Терзиев стана кмет на София с 4786 гласа преднина пред Ваня Григорова /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads