Реклама / Ads
49| 11763 |06.02.2014 ПОЛИТИКА

Политологът Ст. Делийски пред Фрог: Бъдещето на Станишев е в Европа

.
Политологът Страхил Делийски
Хоризонтите на Станишев са по-скоро европейски, отколкото национално политически, коменитра политологът Страхил Делийски перспективата лидерът на БСП да оглави евролиста.
 

 

Можем да оценим намерението на Станишев да води листа през два основни плана: първият е от гледна точка на личната му политическа кариера, вторият - от гледна точна на целите на изборния резултат на партията, коментира пред Фрог нюз Делийски.

 

От гледна точка на първия план хоризонтите на Станишев са по-скоро европейски, отколкото национални. Той е политически лидер с намаляваща легитимност както сред широката публика, така и вътре в самата социалистическа партия. Евентуалното му влизане в европейския парламент може да се смята за стъпка назад от гледна точка на неговата европейска политическа кариера, „защото едно е да си евродепутат, друго е да отлавяваш ПЕС и трето е да си комисар", обръща внимание политологът.

 

„От гледна точка на втория план ми се струва, че лидер да оглави листата за евродепутати е нож с 2 остриета. Мотивът за това е ясен – водачът е най-популярното лице, лицето, което може да мобилизира по-голямата част от ядрото. В същото време Станишев с всичките му позитиви като политик носи и своите негативи вътре в БСП”, смята Делийски.

 

Той се опасява, че ако Станишев влезе в кампания ще носи всички негативи на политическия си образ. „Дори и да каже страхотни неща, огромна част от публиката ще си помисли: Ама това го каза Станишев. До такава степен е делегитимиран традиционният политически елит, че дори да произведе смислени послания, те ще изглеждат неадекватни само защото идват от съответния политически субект”, пояснява политологът.

 

По негово мнение на европейските избори трябва да се представят нови лица. „В този смисъл европейските избори са шанс да се работи върху имиджа на съответната политическа партия през промоцията на различни интересни лица, които да дадат добавена стойност към цялостния имидж на партията”, допълва  политологът.

 

Той допуска впоследствие да бъде избран друг водач на евролистата: „В политиката се правят такива ходове с цел да се тества определен тип решение. Друг е въпросът дали този ход няма да бъде интерпретиран като проява на непоследователност”.

 

Опит да се съчетаят традиционни образи с интересни такива е коментарът на политолога за останалите имена в евролистата - Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Достена Лаверн.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6880 |05.02.2014 Станишев води листа, казва я пред Шулц . 32| 9694 |22.01.2014 Г. Близнашки за Фрогнюз: В ЕК просто не могат да си представят какво става у нас . 42| 8895 |22.01.2014 Тихомир Безлов пред Фрог: Възможно е да загубим правото си на глас в ЕС . 28| 7386 |20.01.2014 Паси: Партиите ни предлагат политическа дрога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads