Реклама / Ads
3| 4562 |08.02.2023 ПОЛИТИКА

Политологът Калоян Велчев: Служебните кабинети на Радев - с антипартийно и антикоалиционно говорене

.
Калоян Велчев
Служебните кабинети са натоварени със задачата да управляват в много сложна ситуация, но те надхвърлят правомощията, които са им дадени. Това посочи политологът Калоян Велчев.
 

Все повече изглежда, че служебният кабинет се готви да управлява дълго, а партиите се готвят за поредния кратък парламент. Служебният кабинет отдавна е излязъл отвъд рамката на своето действие. Тревожи ме позиционирането на неговите говорители, както и на президента. Едно рязко антипартийно и антикоалиционно говорене. Те се включват във всяка предизборна кампания. С изказванията си бламират шансовете за съставяне на правителство. Интересът към посланията и към всичко политическо става все по-малък, каза още политологът пред БНР.


“Навлизаме в една кампания без ентусиазъм и без ясна идея какво следва след като пуснем гласа си.Изгледите за следващия парламент не са много по-добри. Това не стимулира избирателите да отидат до урните. Не може да очакваме особено висока избирателна активност“.


Битката за първото място на изборите става интересна при обединение на ПП и ДБ, смята той.


„Но кой ще спечели има по-скоро символно значение. Първото място за ДБ и ПП би било много важно, защото чрез такъв съюз те се позиционират окончателно като алтернативата на ГЕРБ. Това ще ги позиционира и като основен бенефициент на анти ГЕРБ вота. Не само на тези избори, но и на местните, които предстоят“.


Видяхме,че електоратът на ГЕРБ не пада под 500 хиляди. От партията могат да са спокойни, че тръгват с един по-добър старт, отколкото останалите играчи, обясни Велчев.


„Поне публично изглежда, че партията е излязла от изолация“.


Интересно ще бъде дали връщането на хартиената бюлетина ще промени динамиката на вота, и дали няма да доведе до допълнително генерирани гласове за ГЕРБ и за традиционните партии, каза политологът.


Корнелия Нинова е склонна на всякаква коалиция, за да остане на върха в БСП, посочи още той.


„Струва ми се късно тя да бъде сменяна на старта на предизборна кампания. Освен това, основният й опонент-Крум Зарков, в момента е в кабинета на Радев и не е в позиция да започне кампания за лидерството. Процесът на ерозия в БСП изглежда ще продължи. Езикът, на който партията говори, става все по-чужд и капсулиран. Той води до все по-ниски резултати“.


При по-висока избирателна активност партиите, които се въртят около 4-те процента, по-трудно ще прескочат изборния праг, обясни политологът.


Той не е убеден, че ИТН ще може да генерира допълнителна подкрепа с референдума, който са подели.


„Един референдум само ще ограничи властта на президента. Сега цялата е у него. Демократичната президентска република включва силни корективи“.


„Възраждане“ не успяват да излязат от това радикално говорене, което плаши избирателите, обясни Велчев.


Въпреки разместванията, които ще видим в следващия парламент, това няма да облекчи процеса по съставяне на правителство, прогнозира политологът.


„В рамките на следващия парламент едва ли ще видим правителство, което да управлява дългосрочно“.


Шансът в парламента да влязат по-малко партии е доста сериозен, отбеляза той.


„Това ще даде повече мандати на тези, които са влезли. Ако тежестта на „Възраждане“ се покачи, по презумпция се намаляват шансовете за кабинет. Все още не е ясно дали около ГЕРБ може да се консолидира мнозинство ,което да управлява. Същото важи за ПП и ДБ“.


В момента не виждаме обществени личности, натрупали висок обществен рейтинг, около които да се роди нова партия, разясни Велчев.


„Това диктува завръщането на стари играчи, като НДСВ и това ново обединение на левицата“.


Шансовете да имаме редовно правителство след 2 април не изглеждат високи, смята политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3967 |16.01.2023 Политологът Хр. Панчугов: ДБ не поиска до последно третия мандат, беше само част от пейзажа . 7| 10663 |29.12.2022 Политологът Атанас Радев: В обръщението си за ЧНГ президентът да поднесе извинение на българския народ . 31| 9189 |22.12.2022 Политологът Валерий Соловей: Путин е в силен стрес, не е сигурен дали заповедта му за ядрен удар ще бъде изпълнена . 5| 4986 |21.12.2022 Политологът М. Любенов: ПП и ДБ може да пробият ГЕРБ на местните избори в София, Варна и Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads