Реклама / Ads
12| 8803 |02.06.2023 ПОЛИТИКА

Политолози за сценариите за кабинета „Денков-Габриел”

.
Политолози
Демократична България” и ГЕРБ-СДС са на финалната права. В четвъртък номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков обяви, че двете коалиции са одобрили списък с министри. В студиото на „Здравей, България” политолозите Стойчо Стойчев и Даниел Смилов и журналистът Петко Георгиев коментираха възможните сценарии за кабинета „Денков-Габриел”.
 

Политологът Стойчо Стойчев посочи, че е оптимист относно кабинета „Денков-Габриел”. Той смята, че ситуацията на кръгова отбрана за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще ги сплоти още повече. „Убеден съм, че ще се окажат доста лоялни и предвидими коалиционни партньори. Отвън няма кой да я свали, тъй като протестният потенциал е в мнозинството. Това е запазена марка на ПП и ДБ”, обясни той.


Според него „Възраждане” и ДПС не са способни да направят протест с мащабите и продължителността, характерни за „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”.

 

Журналистът Петко Георгиев акцентира на това дали ще има легитимно предаване на властта и върху последващите действия на Румен Радев. „Виждаме тотална мобилизация на руската пета колона, водена от президента. Службите се оказаха на повикване за въпроси на „Възраждане”. Имаме тотална истерия, която може да изкуши президента да излезе извън рамките на правомощията си”, е мнението му.

 

„Не изключвам провокации по време на протести и неща, които могат да доведат до рязка радикализация на ситуацията в България. Имаме една откровено фашистка партия в парламента, която е готова да предотврати, както заявиха, с бой и кръв съставянето на правителство. Нека да преодолеем този етап и тогава да мислим колко ще е хоризонтът на правителството”, апелира журналистът.

 

Политологът Даниел Смилов смята, че кабинетът „Денков-Габриел” не е идеален вариант, но е най-добрият в настоящата ситуация. „Има възможност един такъв формат да изкара по-дълго време. Но първо той трябва да се случи и двете първи партии трябва да положат максимални усилия бързо и без проблеми да минат формалната страна по съставяне на правителство”, подчерта той.

 

След формирането на кабинет политологът е на мнение, че ще има провокации от „координиран център Радев - служби - „Възраждане”. „Че има координация ми се струва абсолютно очевидно. Станахме свидетели на много сериозна инструментализация на службите за политическа цел. Станаха натрупвания, които показват, че има ясни интереси”, посочи Смилов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7207 |28.04.2023 Кои са спрягани за министри в кабинета на ПП-ДБ . 6| 7613 |02.02.2023 Политолози за развръзката на политическата криза след 2-ри април . 3| 6653 |12.12.2022 Политолози за шансовете на проектокабинета ”Габровски” . 1| 7545 |04.11.2022 Парламентът праща кабинета на поправителен за ядреното гориво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads