Реклама / Ads
33| 6126 |15.03.2009 ПОЛИТИКА

Полицейски протести - да, но и Серпико

.
Полицаи протестираха с ковчег. Хвърлиха в него пагоните си и по този начин сложиха кръст на сегашното МВР. Ако в България имаше отговорни управляващи, след "погребението" щяха да последват оставки.
 

Министър Михаил Миков знае това, но се прави, че не го засяга. По някакъв странен начин съумява да приглуши в себе си остатъците от гражданско чувство, вероятно повтаряйки си, че партийната дисциплина е над всичко. Същият мотив му дава кураж да пътещества из страната в предизборен круиз, когато ведомството му се тресе от недоволство.

По традиция премерът Сергей Станишев се държи високомерно и повтаря до втръсване, че нямало пари за 50-процентно увеличение на полицейските заплати. Някой спешно трябва да му преведе, че „културно-масовото мероприятие" на униформени с ковчег на раменете, е много повече от хленчене за пари.

Какво мисли президентът Георги Първанов - не е ясно. В неделя в сградата на „Дондуков" 2 бе само шефът на охраната му. Именно той се нагърби с държавническата отговорност да приеме петицията на протестиращите. Акт, последван от мощни освирквания. Офицерът от НСО обаче може да е спокоен - те не се отнасяха за него...

policeiski_protesti_09.jpg  снимки Вяра Йовева

Полицаите са в правото си да искат човешки условия за труд. И българското общество би ги подкрепило, но те все още не предприемат няколко много важни стъпки.

Да се обявят срещу корупцията в редиците на МВР и да се разграничат от корумпираните си колеги. Да се обявят за прозрачност в работата на МВР. Да осъдят политическите поръчки, които нерядко изпълнява МВР. Да поискат граждански контрол върху дейността на вътрешното ведомство.

Ето това трябва да направят, за да стане ясно, че наистина не искат само пари, а нещо много по-важно. Иначе разпадът в МВР ще стане факт, а оттам и разпадът на сигурността на нацията.

Време е също така в полицейските редици да се появи и българският Серпико (спомняте си филма с Ал Пачино, в който обикновен полицай от Ню Йорк разкри потресаващата корупция в участъците и управленията). Тогава ще усетят, че не са сами. 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6858 |10.03.2009 Поредната електорална драма . 23| 6774 |07.03.2009 Властта като божествен перформанс . 25| 5623 |03.03.2009 58 мажоритарни депутата . 8| 7934 |03.03.2009 Частните колекции - трънчето в петата на Закона за културното наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads