Реклама / Ads
46| 9778 |06.01.2022 ПОЛИТИКА

Премиерът Кирил Петков категорично: Не, ”Белене” няма да строим!

.
Кирил Петков
”Не, ”Белене” няма как да строим. Но бихме могли да увеличим капацитета на сегашната централа в ”Козлодуй”. Това е възможност”, уточни премиерът. Това заяви ексклузивно пред Bloomberg премиерът Кирил Петков.
 

Изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" и ползване на алтернативни източници на енергия могат да помогнат в решаването на енергийната криза и високите цени на въглеродните емисии, посочи той.


"Геотермалната енергия, както и тази от възобновяеми източници, биха могли да бъдат алтернативен вариант след затварянето на въглищните централи и мините. Така ще можем да избегнем и безработицата в този отрасъл.


Централите може и да приключат работа през 2040 година, но не крайният срок е най-важното. Ако цените на въглеродните емисии се запазят на сегашните си нива или продължат да растат, те много трудно ще намират реализация", заяви министър-председателят.


Той потвърди готовността за среща с македонския си колега Димитър Ковачевски, както и да се създаде съвсем различна рамка на преговорите между София и Скопие.


"Досега вниманието беше насочено предимно към историческите спорове. Но смятам за по-важно дебатите да носят полза за всички участници в тях. Затова отваряме пет нови теми в дневния ред – ЕС, инфраструктура, икономика, културен обмен и история", конкретизира Петков. И добави, че най-важно е каква ще е практическата полза за гражданите на двете държави.


"Например, не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие... Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие", каза Петков.


Премиерът отхвърли слуховете за разполагане на войски на НАТО на наша територия заради нарастващото напрежение в Украйна. "На този етап не сме обсъждали нито с някой от партньорите ни в НАТО, нито в рамките на правителството конкретен план за разполагане на военни части", заяви Кирил Петков.


Министърът-председателят потвърди, че България ще стане член на Еврозоната на 1 януари 2024 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 114| 47160 |23.12.2021 Русия ни заби нож: Кирил и Методий нямат нищо общо с България, а Москва е третият Рим . 3| 7785 |23.12.2021 Проф. Слатински подписва празен чек на Кирил Петков, но му дава и съвети . 29| 21905 |07.12.2021 Кирил Петков в интервю пред ”Шпигел” каза дали трябва да бъде арестуван Бойко Борисов . 19| 8272 |05.12.2021 Кирил Петков: С Гешев не може да се бори корупцията, трябват промени в начина на избиране на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads