Реклама / Ads
54| 7150 |24.02.2014 ПОЛИТИКА

Президентът да реши бързо за Изборния кодекс, подкани Манолова

.
След серия извънредни заседания заради приемането на новия Изборен кодекс той вече е в ръцете на президента и Мая Манолова от БСП, която оглавяваше временната комисия за изготвянето му, се надява държавният глава Росен Плевнелиев бързо да вземе решение дали ще налага вето.
 

Тя изрази надежда, че президентските съветници са следили внимателно процеса по обсъждане на Изборния кодекс и посочи, че окончателният текст е изпратен днес до администрацията на президента. Манолова се надява, ако бъде наложено вето, това да стане в достатъчно кратки срокове, за да не се блокира процесът, основно по избирането на новата ЦИК.

Социалистката припомни, че във всички досегашни случаи, в които е налагано вето върху изборен закон или изборен кодекс, президентът е действал незабавно.

Манолова смята, че след приемането на Изборния кодекс има място за три големи реформи - първата е за адресната регистрация, като бъдат въведени работещи правила, които да накарат българите в чужбина да декларират адреса си, втората - след евентуален референдум за мажоритарен вот, а третата - по отношение на пряката демокрация, тъй като законът за референдумите има нужда от сериозен ремонт.

Според нея новият Изборен кодекс прави огромна крачка напред спрямо действащия досега.

Манолова посочи, че се променя сериозно избирателната система.

За първи път хората ще могат да гласуват за личности и преференциалният вот ще важи за всички избори - в този смисъл това е най-смелият парламент досега, защото такава промяна не се осмели да направи никой досегашен парламент, отбеляза тя, цитирана от БТА.

По думите й за първи път се слага ред при отпечатването на бюлетините, които ще се печатат по реда на Наредбата за издаване на ценни книжа от печатницата на БНБ и само от тези други печатници, лицензирани да печатат ценни книжа. Ще има ясен контрол колко точно бюлетини са напечатани и какво е тяхното разпространение по секции, каза тя и допълни, че за целта те ще имат и номера.

Важна крачка напред по думите на Манолова е и съчетаването на интегралната бюлетина с преференциално гласуване. За първи път се дава възможност на неправителствените организации да излъчват свои кандидатури за ЦИК, посочи тя и допълни, че Коалиция за България ще предложи част от своите членове в ЦИК въз основа на номинациите, направени от неправителствени организации.

Цецка Цачева от ГЕРБ коментира, че няма как да се съгласи, че за първи път с тези правила българските граждани можело да гласуват за личности.

След като беше отхвърлено предложението за смесена избирателна система, мажоритарният елемент остана само в пропорционалните листи, каза тя и допълни, че с приетото предложение в пленарна зала за два от вотовете - парламентарните и за общински съветници, водачът на листата става несменяем. Тя има резерви и по отношение на това бюлетините да бъдат номерирани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5955 |03.12.2013 Президентът готви вето върху бюджета? . 61| 7099 |09.11.2013 Желю Желев: Сгрешихме, че не забранихме БСП . 31| 8479 |21.10.2013 Борислав Цеков: Президентът в своя олигархичен кръг . 91| 6816 |06.09.2013 Президентът: Подходът „София не е България“ е вреден за нацията!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads