Реклама / Ads
22| 7593 |19.01.2015 ПОЛИТИКА

Радан Кънев: Ужаси ме безпардонната наглост на представителите на ВСС, в която и БСП се включи

.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев написа гневен коментар във Фейсбук към представителите на третата власт. Актуализираният проект на стратегия за реформа на съдебната власт влиза в пленарната зала тази седмица.
 
"Ужаси ме общият дух на безпардонна наглост, зададен от представителите на ВСС, в който и БСП се включиха. Представиха се твърдения, че в българското правосъдие корупцията не е проблем, отрича се видимият провал на управлението на системата и антикорупционните политики, отричат се и тежките политически и корпоративни зависимости. Между ръководството на съдебната система и голяма част от политическия елит от една страна, и българските граждани и фирми, от друга, е изкопана огромна пропаст в преценката по тази тема. Дори прякото назоваване на проблемите от страна на европейските ни и американски партньори не вразумява част от политиците ни. Дори не си правят труда да проявят лицемерна загриженост, когато отхвърлят възможностите за промяна... Предстои страшно много работа и трудни битки", предупреждава Кънев на страницата си в социалната мрежа.

По време на обсъжданията на актуализирания проект на стратегия за реформа на съдебната власт в комисиите се очертаха донякъде позициите на парламентарните партии извън ГЕРБ и РБ, които ще гласуват за стратегията. В БСП няма единно мнение - дилемата им е между "за" и "въздържали се". ДПС няма да подкрепи реформата, ще гласува в най-добрия случай "въздържали се". АБВ и Патриотичният фронт неясно, по-вероятно въздържали се. ББЦ се заяви "против" в Правната комисия.

В края на миналата седмица документът беше приет след няколко обсъждания от комисиите по правни въпроси и по европейски въпроси. Комисията за борба с корупцията обаче не прие проекта - само 4-имата представители на ГЕРБ и Реформаторския блок гласуваха "за", всички останали партии се въздържаха, включително БСП /общо 10 гласа/.

Лидерът на ДСБ не драматизирал това, че групите на БСП, ДПС, ББЦ, АБВ и ПФ гласуваха "въздържали се", тъй като по думите му " парламентарната игра, колкото и да е отблъскваща, за част от политиката".

Радан Кънев не се изненадвал обаче от позицията на ДПС и ББЦ - "тези политически формации многократно са се заявявали като защитници на статуквото в правосъдието, а конкретно ДПС упражнява ключово политическо и нелегитимно влияние върху цялата съдебна система и е ясно, че няма лесно да се раздели с него", заявява депутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5548 |06.01.2015 Кънев: ДПС се изнервят, че има правителство, което не зависи от тях . 15| 4897 |19.12.2014 Р. Кънев: Оживяват три кошмара за десния избирател . 17| 6306 |20.11.2014 Кънев: Няма да изолираме българските турци от властта, но без посредник като ДПС . 12| 6166 |14.11.2014 Радан Кънев: Задкулисието е по-малко при смяна на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads