Реклама / Ads
78| 7923 |14.01.2013 ПОЛИТИКА

Румен Овчаров: „Белене” е изтискан проект без корупционен потенциал

.
Румен Овчаров
“За да бъде корупционен един проект, той трябва да бъде с определена цена, откъдето да се плащат съответните комисионни. Проектът “Белене” е с най-ниската цена от всички ядрени проекти.”
 

Това каза пред bTV Румен Овчаров.

Според Румен Овчаров проектът „Белене” е с нисък корупционен потенциал. „В случая с “Белене” неговата цена беше намалена с 230 млн. евро”, заяви Овчаров.

Той допълни, че освен това е бил договорен индексът Евростат, което означава, че руската страна се е съгласила отново да се намали цената на проекта с около 500 млн. евро. “Няма как един толкова изстискан проект да създава корупционен потенциал”, подчерта Румен Овчаров.

Той добави, че в проекта е имало и втори участник - фирмата “Уестингхаус”. “Сигурно тук ще се намерят някои хора, които ще изкарат американската фирма агент на руските тайни служби. Не може просто така един проект да се изкара една огромна далавера. Аз съм от фигурите, които могат да се защитят по тази тема, затова и е толкова огромна злобата срещу мен”, заяви Овчаров.

“Искате ли тук пред вас да сметнем цената на проекта “Белене”, наостри се Овчаров. Никой не искаше да говори за индексите, за ескалацията, за оскъпяването. Индексите вече са факт. Първи реактор на АЕЦ “Белене” от тази година трябваше вече да работи. Имаме фактури за всичко, което е дадено и платено. 4 милиарда е цената на “Белене”. С индексацията на оборудването – 47% руското участие, 30% българската част и 20% френско-германската част. 4 милиарда плюс още 1 млрд. и 200 милиона, стават 5 млрд. и 200 милиона. Добавете към тях електропреносната мрежа, ще станат близо 6 милиарда. Няма как да стигне цената 20 милиарда, дето я разправят наляво и надясно”, заяви Овчаров.

“В момента ще ви кажа какво е положението – имаме поход на калинкообразните скакалци в енергетиката, които искат да опоскат последния сектор в енергетиката, който остана неразграбен. Всичките тези, които нищо не разбират от атомна енергетика, но имат думата всеки ден по медиите, защо да не са поставени на едно ниво с останалите българи. Нека хората си кажат мнението на референдума. Те имат това право”, подчерта Овчаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 130| 18454 |02.08.2012 АЕЦ „Белене”: другият аспект на катастрофата . 14| 7574 |13.05.2012 Анна Янева сяда в стола на Румен Овчеров . 34| 8385 |29.03.2012 Р.Овчаров: Не сега, а 2009 Станишев трябваше да слезе от лидерския пост . 49| 9015 |15.09.2011 Румен Христов: Плевнелиев, спомни си Петър Младенов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads