Реклама / Ads
13| 13129 |29.06.2023 ПОЛИТИКА

Русия обвинява Украйна, че използва във войната скакалци и заразени комари. А самата тя експериментира с кучета парашутисти и делфини

.
”Боен” скакелец
На фона на войната с Украйна руски официални лица редовно правят изявления, чиято същност се свежда до едно: Киев уж използва животни в бойни мисии, „мобилизирайки“ ги в своята армия. Министерството на отбраната и отделни военнослужещи обвиняват украинските въоръжени сили в подготовка за борба със скакалци и заразени комари .
 

През юни, вече в Министерството на природните ресурси на Руската федерация беше заявено , че мигриращите птици „могат да се използват за неекологични цели“. В същото време е известно, че самата руска армия експериментира с животни, но не със скакалци, а с по-високо организирани видове - кучета и делфини): проверява дали могат да решават бойни задачи и дори ги поставя на " дежурство“ на стратегически обекти.

 

Издание "Кедр" проучива твърденията на Руската федерация за използването на животни за военни цели - и помоли учени и експерти да ги оценят. Meduza публикува този текст изцяло.


В средата на юни редакторите на "Кедр" се сдобиват с протокола от работната среща на Министерството на природните ресурси. В него се казва, че Русия иска да се оттегли от Рамсарската конвенция, международен договор за опазване на околната среда, насочен към запазване на популациите на мигриращи птици и влажните зони.


В документа, изготвен с участието на ръководители на отдели, началници на отдели и други високопоставени служители на Министерството на природните ресурси, се казва: „Мигриращите птици могат да се използват за неекологични цели“.


Според еколога Евгений Симонов тази неясна формулировка е по-скоро в духа на Министерството на отбраната, отколкото на Министерството на природните ресурси:


От време на време военното ведомство твърди, че мигриращите птици се използват от "враговете на Русия" за пренасяне на патогени на територията на страната ни. Това никога не е потвърдено, но въпреки това упорито се повтаря. Фактът, че Министерството на природните ресурси използва подобна аргументация в своя документ, свидетелства за тяхната професионална непригодност. Защото, ако Министерството на отбраната може да не осъзнава каква удивителна глупост излъчва, то Министерството на природните ресурси трябва да разбере това.


Министерството на отбраната наистина не се съмнява във възможността за използване на птици срещу Русия. И така, министерството смята , че смъртта на жерави и чайки в района на Херсон през октомври 2021 г. е свързана с някакви „експерименти“, които са били извършени от Украйна по нареждане на Съединените щати. Според генерал-лейтенант Игор Кирилов , началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита , украински и американски учени биха могли да съберат щамове на вируса на птичия грип, „способни да преминат междувидовата бариера“, тоест да заразят руснаците чрез птици носители.


Вярно е, че учените, които провеждат теренни проучвания, обясняват масовата смърт на птици с напълно различни причини. Според Виктор Гавриленко, директор на Херсонския природен резерват Аскания-Нова, телата на мъртвите птици показват признаци на отравяне с химикали, които фермерите могат да пръскат, за да се предпазят от гризачи. Това беше потвърдено още в предвоенния период от Украинската държавна потребителска служба: „За съжаление се случи така, че поради времето броят на гризачите в полетата се увеличи, с които фермерите се опитаха да се борят. Отровените мишки и зърно бяха изядени от птици “, обясни първият заместник-председател на ведомството Владислав Седик.


Именно спекулациите за умишлено заразяване на птици с вируси могат да станат претекст за евентуалното оттегляне на Русия от Рамсарската конвенция, предполага Михаил Крейндлин, член на "Експертния съвет по природните резервати". Според него отказът от международни задължения застрашава местообитанията на птиците в Русия. Сега страната трябва да информира страните по конвенцията за промяната в "екологичния характер на Рамсарските места". Това дава възможност на международни експерти да оспорват вредните за околната среда действия. След оттеглянето от договора ще бъде по-трудно да се повлияе на едно или друго решение на руските власти и много влажни зони ще загубят единствения статут, който ги защитава. Оказва се, че всеки, който желае, ще може да изкупи територията, защитена някога от конвенцията,


На 19 юни руското министерство на отбраната обвини Съединените щати, че възнамеряват да използват комари, заразени със западнонилска треска и малария, срещу руски военни. Според генерал-лейтенант Игор Кирилов Съединените щати вече са „на високо ниво на готовност“ за използване на заразени комари.


Още през март тази година руските военни съобщиха, че са открили три дрона, оборудвани с 30-литрови контейнери на територията на Херсонска област. В същото време руската страна „узнава“ за патентован в Съединените щати дрон, чиято документация уж показва способността да разпространява комари, заразени с опасни вируси.


„Такъв дрон транспортира контейнер с голям брой комари, които пренасят зарази в даден район и ги пуска. При ухапване комарите заразяват атакуваните хора с патогени на особено опасни заболявания“, каза постоянният представител Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в ООН.


Според него в описанието на „дрона против комари“ ясно се казва, че заразен войник няма да може да изпълнява поставените му задачи, което означава, че „болестта може да бъде по-ценен военен инструмент от най-модерните оръжия и военна техника ." В тази връзка Небензя обяви грубо нарушение на Конвенцията за биологичните оръжия и заплаши, че САЩ няма да могат да избегнат отговор, ако това бъде доказано. Все още обаче не са предоставени доказателства.


Комарите наистина са способни да пренасят много патогени от различно естество - от вируси като жълтата треска до протозои като маларията, обяснява ентомологът Олег Волков. Култивирането на тези насекоми също е доста просто: ларвите им се развиват във вода, а за възрастни женски е достатъчна затоплена кръв на животни, излята в съдове с тънки мембрани, за да ги нахранят. Чрез тази кръв теоретично е възможно да се заразят женските комари с патогени. Но има трудности с разпространението на такива патогени.

 

Да научим комарите да атакуват само хора, носещи определени униформи, едва ли е възможно, казва Волков:

 

Женските, хранени с кръв, след като са я усвоили, са склонни да снасят узрели яйца във водни тела и едва след това започват да търсят следващата плячка. Те се хранят както с хора, така и с всякакви други животни, бозайници от всякакъв размер, птици и дори влечуги. Вятърът ги носи на дълги разстояния във всяка посока, което прави целенасоченото им използване много трудно.


Друг „крилат боец“, според руските военни, е скакалецът. На 2 юни РИА Новости публикува видеорепортаж, в който хора в балаклави говорят за Вашингтонския университет, който уж отглежда бойни насекоми.


Както следва от доклада, в изоставена сграда близо до село Луганская са открили „голямо количество дървени стърготини с пясък, които са субстрат за отглеждане на ларви“. И там намериха и чували със селитра и това, разбира се, не е случайно. В края на краищата скакалците се страхуват от дима на горяща селитра, което означава, че с помощта на димна завеса насекомите са изпратени в определени посоки, например към „Луганската народна република“.


Репортажът завършва с драматична нотка: „През юли излетяха ларвите на този скакалец на същата възраст. Това също показва, че произходът на скакалците не е естествен.


Отглеждането на скакалци наистина не е толкова трудно, обяснява Олег Волков. Например Московският зоопарк ги отглежда за храна на други животни, а в тропическите страни има компании, които го „произвеждат“ като хранителен продукт за местното население. Димът обикновено се използва за прогонване на скакалци. Но не винаги помага.

 

„За привличане на насекоми се използват полови феромони и атрактанти за храна и агрегация. Не знам нищо за това, че навсякъде е било възможно да се контролира посоката на полета на рояци скакалци с помощта на дим “, уточнява ученият.


Оказва се, че Русия много преди нахлуването в Украйна е планирала да използва кучета като парашутисти, съобщи проруският канал Telegram Pool No.3 , цитиран от The Sun. „Руските парашутисти кучета могат да бъдат доставени на фронтовата линия с помощта на специални тандемни парашути заедно с техните водачи. Обучителното видео показва кучета, носещи бронирани жилетки и слънчеви очила, пускани от 13 000 фута от хеликоптери Ми-8.


Руските медии писаха още през 2021 г. , че се провеждат тестове от този вид . Кучето с помощта на „опитно руско оборудване“ се прикрепя към гърдите на човек и се спуска с парашут от хеликоптер. След като са се приземили след падане от височина четири хиляди метра, „кучетата са били незабавно готови да се присъединят към бойни мисии“ и те „могат да бъдат използвани в Украйна за осигуряване на безопасността на войските“. ”


Според кинолога Анастасия Егорова кучетата не могат да оценят височината, от която скачат с парашут. Но в същото време те могат да изпитват страх, паника, безпокойство и дори да показват симптоми на посттравматично стресово разстройство. Много кучета естествено се страхуват от височини. „Дори с доверен водач наблизо, кучето може да изпита силен страх от шум от хеликоптер или самолет, неконтролирани промени в позицията във въздуха, промени в налягането, необясними усещания за удар с въздух и натиск върху тъпанчетата. На видеото в репортажа се забелязва, че в момента на скока кучето оказва съпротива и показва признаци на паника “, обяснява Егорова.


Травматични събития от този ред могат да причинят необратими увреждания на психиката на кучето - посттравматичен синдром, тревожност или паническо разстройство, реакции на защитно-отбранителна агресия. Освен това анатомичната структура на кучето не е адаптирана за такива натоварвания. Гръбначният стълб и лапите на животното се нараняват лесно, дори при избягване на твърдо приземяване или изпускане на водача върху кучето по време на приземяването.


Според чуждестранни източници Русия е удвоила броя на обучените делфини, които охраняват военноморската база Севастопол в Крим. Съответните доказателства са записани от британското издание за военноморски събития Naval News. По думите му броят на животните е нараснал от 3–4 на 6–7. В същото време The Washington Post писа за делфини в служба на руския Черноморски флот през 2022 г. Животните трябва да защитават територията от водолази от украинските специални сили. Все пак делфините имат очевидно предимство: никой не може да ги изпревари във водата.


.

Западни журналисти твърдят, че в първите месеци на войната срещу Украйна Русия е поставила обучени животни на северния вход на пристанището . По това време недалеч от Севастопол вече съществува център за обучение на делфини и белуги - бивш съветски военен делфинариум. През 90-те години се превръща в украински океанариум, където обучават делфини и осигуряват терапия за деца с разстройства от аутистичния спектър и церебрална парализа. Но през 2014 г. територията отново е затворена и на базата на аквариума е формирана руска военна част.


Според сателитни снимки журналистите от Naval News записаха, че входът на пристанището на Севастопол е блокиран от поне пет слоя мрежи и плаващи бариери. Делфините, от друга страна, са вътре в тези бариери, тяхната задача е да патрулират вражески водолази, които могат да се промъкнат през бариерите.


Както отбелязва екологът София Беляева, делфините трудно могат да бъдат класифицирани като дисциплинирани бойци: Малко вярвам в тяхната ефективност. В крайна сметка делфинът може да се пошегува за забавление. Делфините, подобно на хората, имат различни способности и различни характери. В условия на плен те често се разболяват и умират и броят им е очевидно малък, за да покрие такава територия. И ако групата на делфините се увеличи, тогава колко придружители и риби трябва да има за хранене? Цялата тази игра на борба с делфини, морски тюлени и китове белуга е загуба на пари и време.

 

Анастасия Волоснова, Медуза
Превод Фрог нюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 7201 |14.06.2023 ”Дойчландфунк”: Защо България казва трудно сбогом на Русия . 16| 4048 |04.06.2023 Джеймс Рубин: За Русия информационното пространство е бойно поле, това е форма на държавна политика . 7| 3822 |17.05.2023 Зорница Илиева: Русия знае, че ”Ердоган е по-малкото зло”. Той доказа, че е ”политическо животно” на високо ниво . 1| 4181 |02.05.2023 Анализаторът Пл. Димитров: Русия подкрепя диктаторите в Африка и така разширява позициите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads