Реклама / Ads
81| 7087 |12.09.2012 ПОЛИТИКА

Сакскобургготски: След 20 години ще съжаляваме за АЕЦ "Белене"

.
Симеон Сакскобурготски
След 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими, и че не сме се възползвали от един източник на енергия, който е сред най-щадящите природата - не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни ресурси, не зависи от климатичните капризи.
 
Така бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски коментира на сайта си решението на сегашното правителство да замрази проекта АЕЦ „Белене".

Симеон II изтъква, че стойността на тази енергия е по-ниска и бързо възвръща инвестираното. „Дори и за неекспертите вече е ясно, че през 2050г. в Европа, а и в целия свят, ще има сериозен енергиен дефицит", защитава тезата си Сакскобургготски.

Според него строителството на „Белене" е от изключителна важност за енергетиката на страната.

„През последните месеци сме свидетели на крайното политизиране на една стратегическа за страната ни тема, свързана с капацитета ни да градим визия за развитието си с години напред", пише още бившият премиер и посочва, че превръщането на строителството в инструмент за „стягане на партийните редици" или за „подготовка за избори" е най-малкото абсурдно".

Одобрението на такъв голям енергиен проект няма нищо общо с „ляво" или „дясно" мислене, смята Сакскобургготски. Според него трудностите пред реализирането на проекта са решими в бъдеще. „Въпросът е дали ще съумеем да бъдем далновидни, дали най-сетне ще има визия за дългосрочно развитие, а не да променяме стратегически решения при смяната на всяко правителство.

Освен това колко други значими икономически проекти има България, че да се лишава от един толкова важен, при това, за който вече е вложила около 1 милиард и 300 хиляди лева", пита Сакскобургготски.

По думите му решението да бъде продължено строителството на централата през 2002г. не е било хрумване на неговото правителство.

„Тогава аз посетих площадката и се убедих какви огромни средства държавата, т.е., гражданите, вече бяхме инвестирали от 1981г. Толкова ли сме богати днес, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка?

И второ - тогава, през 2002 г., след 9-годишно прекъсване на строителството, площадката продължаваше да е в учудващо добро състояние, поддръжката е перфектна и днес, благодарение на българските специалисти, които през цялото това време са си вършили професионално и съвестно работата.

Не е нужно да си особено голям специалист, за да си дадеш сметка, че използването на площадката за каквато и да е друга цел, e безумно и най-вече безотговорно разхищение на огромни средства", пише на сайта си Симеон II.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 10509 |30.06.2012 М. Димитров и Н. Нейнски си тръгват от СДС след изборите? . 140| 10065 |06.06.2012 Е. Сугарев: СДС и ДСБ едва ли ще влязат в следващото НС . 53| 7341 |28.05.2012 НДСВ: В следващия парламент ще управлява ’коалиция на възможното’ . 41| 7153 |17.05.2012 Р. Христов: Готов съм да поема СДС, в следващото НС може да партнираме с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads