Реклама / Ads
1| 5395 |10.01.2018 ПОЛИТИКА

Доц. Антоний Гълъбов: По времето на председателството България трябва проведе дебат къде иска да се намира в ЕС

.
„Работата по председателството на Съвета на Европа ще бъде практически изнесена от около 1500 административни служители – експерти, които през последната година се обучават за това. Надявам се да покажат, че са на висота”. Това коментира пред Фрог нюз политологът доц. Антоний Гълъбов.
 
Представата за това, че сега започва нашето европредседателство е израз на политически провинциализъм, тъй като ние влязохме в това председателство още през юли м.г. Тоест, ние сме в този режим от шест месеца и ще приключим в края на т.г., а не както някои си мислят, че краят е след 6 месеца.

Опозицията и другите групи за натиск възприемат този период като шанс да се появят на сцената, за да може някой отвън да ги забележи. Но това е проява на недалновидност от тяхна страна.

Не съм забелязал държавата да е започнала да отсъства точно през последните няколко седмици, та затова да се насрочват недоволствата на тези групи от обществото ни. Състоянието на българската публична среда и отсъствието на държавното управление са наши проблеми от много години. Затова тези прояви не са израз на някаква критична ситуация в момента. По-скоро, според мен, става въпрос за един спектакъл, който търси публиката на европейската администрация и на делегациите на страните членки.

Важното, което си струва да се дискутира, е какво място искаме ние да заемем в процеса на преосмисляне на европейския проект. Защото досегашната ни роля, тази, която очевидно устройва политическия ни елит, е ролята на малка страна в периферията на съюза, зависима от волята на големите сили. Това дълги години изглеждаше удобно за българските политици, защото, когато се връщаха от Брюксел все се оправдаваха, че от там ги „натискат” да направят едно или друго. Много е важно по времето на председателството дали България ще проведе смислен дебат къде иска да се намира в ЕС.

Работата по председателството на Съвета на Европа ще бъде практически изнесена от около 1500 административни служители – експерти, които през последната година се обучават за това. Надявам се да покажат, че са на висота.

Тревожно е, че напоследък избуяват антиевропейски настроения и такова говорене. Време е да се осъзнае, че азиатският манталитет е несъвместим с европейските ценности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5871 |18.01.2017 Антоний Гълъбов: Има риск Българи да бъде употребена като Троянски кон . 0| 7226 |01.08.2016 Гълъбов: Борисов президент означава спирала на политическа несигурност . 3| 5191 |01.03.2016 Гълъбов: АБВ лансира идеи заради своя президентска двойка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads