Реклама / Ads
7| 11018 |25.08.2020 ПОЛИТИКА

Само във Фрог: ДКСИ препъва съветника на президента, в опит да обжалва пред съда отнетия му достъп до секретна информация

.
Илия Милушев
Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) се опитва да препъне съветника на президента Илия Милушев в опита му да обжалва пред Върховния административен съд отнетия от ДАНС достъп до строго секретна информация. Това научи Фрог нюз от негови защитници.
 

Припомняме ви, че след като прокуратурата нахлу в президентството на 9 юли т. г., за да тараши кабинета на Милушев, започнаха нестихващите над 40 дни протести срещу управлението на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.  Съветникът пък според всички медийни публикации,  бе обвинен в подбудителство за извършване на длъжностно престъпление с цел причиняване вреда на председателя на Държавната агенция "Разузнаване".

 

 Паралелно с атаката на държавното обвинение, ДАНС също светкавично се задейства, като отне възможността на Илия Милушев да работи с тайни документи. С този акт човекът на президента Румен Радев практически бе изваден от екипа му.  Седмица по-късно Милушев обжалва това Решение пред ДКСИ, но в началото на август т. г. оттам отхвърлят жалбата му.

 

Милушев и защитата му са твърдо решени да продължат битката. За да обжалват отказа на ДКСИ пред ВАС било необходимо да приложат Решението на комисията. Оттам, обаче категорично отказали да им го предоставят.  Дали това ще блокира възможността да се потърси съдебна справедливост, предстои да видим.  

 

Но Фрог се свърза с адвокати, които имат опит с подобни дела. Те обясниха, че това била рутинна практика на ДКСИ да не дава Решенията за отказ. Затова се налагало  да се заведат т. нар. „кухи дела“ във ВАС.  Любопитното е, че съдът в повечето случаи се произнасял в полза на хората и в ущърб на ДКСИ. Това поставя на дневен ред въпросът за  качеството на  експертизата на членовете на тази комисия. И един още по-важен въпрос - възможно ли е ДКСИ да се използва като бухалка срещу неудобните на властта хора, както други институции като НАП,  ДАНС, МВР, КПКОНПИ да речем.

 

Интересно е какво се е случвало в президентството по време на прокурорския тараш, докато възмутени граждани се събираха на протест под прозорците на институцията. Оказва се, че няколко ведомства са действали в пълен синхрон срещу президентския съветник. От 9 часа сутринта до 11, 30 часа е продължило претърсването на кабинета на Илия Милушев, ръководено от военен следовател.

 

Веднага след това – около 11, 55 часа на вратата се появява нов пратеник, който да връчи писмо от ДАНС за отнемане на достъп до класифицирана информация.  Още не свършила процедурата, на входа се появява още един -трети представител на властта в лицето на инспектор Янчев от СДВР, който има за задача да връчи заповед за задържане. Така три институции безспорно са работили единни като юмрук.

 

Едва на следващият ден -10 юли, около обяд, на Милушев са повдигнати обвинения. Те са две. Първото е по чл. 321 ал. 6 от НК, който гласи: „Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до 6 г.“.

 

Второто обвинение срещу Милушев е по чл. 282 от НК, а именно: „Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта и правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда, се наказва с лишаване от свобода до 5 г.“.   

 

Фактът, че първо на Илия  Милушев е бил отнет достъпа до класифицирана информация, а по-късно му е било повдигнато обвинение, е един от мотивите на защитата му да атакува решението на ДАНС. Под диктовката на държавното обвинение ли е станало това е също енигматичен въпрос.  Интересното е, че три месеца по –рано –през март, родното ФБР, след щателно проучване, както е  по закон, дава без проблем на Милушев достъп до тайните на държавата.  

 

По неофициален път съветникът на президента и адвокатите му са  били предупредени, че вещото лице, назначено да извърши експертиза на иззетите телефони, е  бил близък до главния прокурор Иван Гешев. Заради съмнителната информация, веднага е поискана смяна на експерта, но такава е била отказана от прокуратурата.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 32377 |29.07.2020 Мика Зайкова пред Фрог: България е диктатура, а премиерът е началник на парламентарната република . 10| 11277 |27.07.2020 Проф. Антоний Тодоров: Говоренето на управляващите е само кризисен пиар . 15| 7469 |14.05.2020 Калоян Паргов: Само варварите рушат паметници – културни и исторически . 7| 8185 |25.04.2020 Депутатът Крум Зарков: Парламентарният дебат не е само шоу програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads