Реклама / Ads
15| 8200 |06.05.2020 ПОЛИТИКА

Скопие: Не може да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа

.
Никола Димитров Източник: БГНЕС
Външният министър на Северна Македония Никола Димитров заяви, че е невъзможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа, предаде МИА.
 

Димитров коментира снощи пред Телма ТВ желанието на България македонският език и македонското малцинство да не бъдат включвани в рамката на присъединителните преговори на Скопие с ЕС.

 

Външният министър на Северна Македония заяви, че езикът не е въпрос на признаване от държави и че в 21-и век никой не може да отрече правото на самоопределение и самоизразяване, особено в Европа. Той се спря и на политическата декларация между България и тогавашната Република Македония от 1999 г., според която двустранните документи се подписват на конституционните езици на двете страни, като подчерта, че тази клауза е напълно симетрична и реципрочна и в нея двата езика имат еднакво положение в комуникацията.

 

Димитров заяви, че македонската идентичност и език не могат да бъдат предмет на преговори, особено след подписването на Преспанския договор с Гърция, но също и защото Северна Македония не може да отстъпи по тези два основополагащи въпроса.

 

"Ние сме кандидати (за членство в ЕС) от 15 години, получихме "зелена светлина" на 26 март с подкрепата на България, която представи гледната си точка по въпроса в протокола от срещата. Нашата задача сега е да достигнем до разбирането, че никой не може да засяга нещо свято - езика и идентичността - и да построим общо бъдеще. Още повече, че споделената ни история не трябва да ни разделя, а да ни сближава. Това ще бъде много трудно, ще е нужна много работа и мъдрост. Не е възможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа. Ако българската дългосрочна цел е да бъде близка със Северна Македония, това сегашно оспорване ни раздалечава", подчерта Никола Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 21316 |08.04.2020 Борисов да свали от джипката Горанов и Караниколов, иначе може той да слезе . 62| 9866 |03.04.2020 Борисов отговори на Радев: Как може да говориш такива нелепици, в деня, в който баща ти е починал . 10| 6867 |03.04.2020 Крум Зарков: Не може депутатските заплати да са едни от най-бързо растящите . 23| 17046 |02.04.2020 Албена Белянова: Трябва да се изхранва армията от чиновници, която може да променя резултати от избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads