Реклама / Ads
50| 10001 |04.02.2016 ПОЛИТИКА

Социологът Ев. Славкова за Фрог: Докладът на ЕК потъна в бг -политическия пейзаж

.
Евелина Славкова
В България всяко чудо трае три дни. Времето е показало, че докладите на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка са именно от тези чудеса, особено когато голяма част от политиците, към които са адресирани, проявяват незаинтересованост към написаното. Това каза за Фрог социологът Евелина Славкова.
 
Видяхме и доста реакции от страна на политици, които дори смятат, че докладите са неработещи и унизителни, допълва тя.

Нов министър на образованието - това е голямата новината от тази седмица. Другите две новини, които произтекоха около това събитие са ниската подкрепа и неодобрение от страна на опозицията, както и на партии подкрепящи правителството за издигането на вицепремиера Меглена Кунева за нов образователен министър, както и препотвърждение на факта, че Реформаторския блок е в насипно състояние. Аритметически видяхме как се случи избирането на Меглена Кунева и през това избиране и факта, че предсрочни избори не са желателен вариант за голяма част от политическите партии в Народното събрание, казва още социологът.  

Друга важна новина, която някак си потъна в публичното пространство, а оттам и в общественото съзнание, е поредният доклад  на Европейската комисия за напредъка на България и поредното препотвърждение, че проблемите просто не се решават, допълва социоложката.
     
Една от хипотезите, която се породи около тези две събития – министерската рокада, особено ускорена с активизиране на обществото по една от най-чувствителните теми в българската история и поредният негативен доклад за България са свързани и по-точно, че  рокадата е резултат от доклада. Не можем да отречем, че нееднократно сме били свидетели на подобни сценарии, когато общественото внимание е било отклонявано от съществени теми с други по-маловажни, но не трябва да забравяме и една важна специфика на българския обществено-политически пейзаж, а именно, че в България всяко чудо трае три дни, смята тя.

Времето е показало, че докладите по механизма за сътрудничество и проверка са именно от тези чудеса, особено когато голяма част от политиците, към които са адресирани, проявяват незаинтересованост към написаното. Видяхме и доста реакции от страна на политици, които дори смятат, че докладите са неработещи и унизителни, категорична е социоложката.

Взаимосвързаност между промените в образователното министерство и поредния мониторингов доклад има. Но не толкова дебата около номинацията на Меглена Кунева, колкото скандалът, които се разгоря със съдържанието на учебниците успя да отклони вниманието от важната тема, а именно какво ни казват този път и за пореден път от ЕК за нашия напредък по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията, в борбата срещу организираната престъпност след година, в която битката за съдебната реформа изпъкваше, категорична е тя.

Дебатът „робство“ или „съжителство“ предизвика публичен линч на министър Танев, а решение бързо се намери с неговото отстраняване. Не стана ясно какво се случва с дебата около тези думи, защото поисканата оставка на проф. Танев от премиера бе успокоителното хапче за общественото недоволство. А проблемът за поредната констатация от страна на ЕК, че властите нямат воля да се борят с престъпността и корупцията и да изградят работещо правосъдие, отново получи внимание минимум и от обществото и от управляващите, завършва коментара си Славкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9107 |14.01.2016 Н. Марков пред Фрог: Може да има обвинения, свързани с изключването на Местан . 7| 5911 |15.12.2015 Проф. Кръстева за Фрог: Стабилност без реформи значи стагнация . 16| 10345 |09.12.2015 Октай за Фрог: Цацаров контролира парламента от името на задкулисието . 3| 8848 |04.12.2015 Само във Фрог: Ясен Тодоров се гласи за политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads