Реклама / Ads
15| 9137 |14.01.2016 ПОЛИТИКА

Н. Марков пред Фрог: Може да има обвинения, свързани с изключването на Местан

.
Николай Марков
Тепърва ще станем свидетели на отговора на българските специални служби по въпроса с изключването на Лютви Местан от ДПС. Не си мислете, че с политическия акт на изключването свършва всичко. Вероятно ще има повдигнати обвинения срещу други лица, на по-ниско ниво в системата. Това предвиди пред Фрог нюз експертът по сигурност Николай Марков. Ето какво още обясни той:
 
- Г- н Марков, какъв сигнал беше подаден към Местан, оставяйки го 16 часа без охрана от НСО?

- Като човек, който се е заклел пред българската държава, подписал е декларация и клетвен лист, би трябвало добре да знае какво става, кога нарушава тази клетва. Естествено, че това е послание към него, че държавата е запозната с неговото дело, каквото и да е свършил той. Притеснително е, че издърпването на охраната съвпада с разговора, при който той е помолен да си подаде оставката като лидер на ДПС. Тоест да си направи сам политическо сепуко. В случая има употреба на НСО, като репресивен орган, за да му се създаде чувство за несигурност. Това обаче е и знак от държавата.

- Правилно ли е действала НСО?

- По този закон, който е гласуван от самия г-н Местан, НСО е действала абсолютно правилно. НСО изпълнява разпореждане. Ако такова разпореждане е било дадено от премиера, службата няма друг изход, освен да я свали тази охрана.

- Кой има право да даде такова разпореждане към служителите?

- Шефът на НСО. Това е достатъчно основание ръководството на службата да си подаде оставките, защото те нямат право от друга страна да бъдат употребявани по този начин. Духът на закона е НСО да гарантира на всички охраняеми лица абсолютната сигурност за техния живот. Не да бъдат употребявани в обратния смисъл, за създаване на несигурност.

- До сега се считаше, че г-н Места е охраняван по политически причини.

- Политически са причините, наистина. Той не е заплашен. От Касим Дал най-малко. Политически акт е и свалянето на охраната.

- Как тогава да разчетем частичното възстановяване на охраната след случилото се?

- След 16 часа, обаче. Нали си давате сметка какво можеше да се случи с него през тези 16 часа? Става въпрос за отношение на държавата. Има и друга хипотеза. Как трябва да реагира НСО, ако за човека, който охраняват, бъде издадена заповед за задържане? Проблемът е сериозен. Ако срещу него беше повдигнато обвинение по НК, НСО какво място има там? Никакво! Възможно е да са били обсъждани и такива процеси. Най – голямата информация се намира в ръцете на премиера. Той взема решенията. Не при президента. Президентът няма никакво отношение, той няма и информацията.

- Има ли по – дълбоки, конспиративни процеси, които текат покрай свалянето на охраната на Местан, за които обществото не знае?

- Има разбира се. Много дълбоко, но не и конспиративно. Има реален проблем, който по някакъв начини беше отигран. Правителството взе решение точно по този начин той да бъде отигран.

- Касае ли държавата и националната сигурност?

- Абсолютно.

- Тези процеси оздравителни ли са или разрушителни?

- Може да се счита, че са оздравителни, защото държавата прави каквото й е възможно, спрямо геополитическото си разположение. Градивно е, че министър- председателят запази ДПС, като политически субект. Партията нямаше да съществува, ако нещата се бяха случили в друг порядък.

- Мнозина ни предупредиха, че трябва да внимаваме с турските интереси. Представлява ли заплаха за нас Турция?

- Нека разграничим държавата Турция и турското правителство. Искам да припомня, че сегашното турско правителство официално е обявило османска политика. Това не е европейски тип политика, независимо от членството в НАТО. Това е антиевропейска политика, извън това членство за военна помощ. Ние трябва да сме много внимателни, когато говорим за Турция. Тя, като член на НАТО- е едно, а като военен съюзник-друго. Ние не сме безобидни и никога не сме били, спрямо Турция. Тук въпросът е до колко допирателните ни, като съюзници в НАТО, могат да бъдат пречка, за да гарантираме националната си сигурност. Турската държава политически няма място в пространството на български политически субект. ДПС е български политически субект. Вмешателството на друга държава в български политически субект, независимо коя общност представлява то, е груба заплаха за националната ни сигурност. Недопустимо е за нито една европейска държава.

- Ще създаде ли Местан нова партия? Какво е бъдещето му, като политик?

- Той няма бъдеще в политическото пространство.

- Последваха го крайни хора, като Хафъзов.

- Те не са запознати с политическата ситуация. Може би им трябва време, за да осъзнаят случилото се. По скоро е емоционален техният избор. На пресконференцията Местан официално се предложи на реформаторския блок. Аз не мисля, че те ще го приемат и причината е неговата принадлежност към ДС. В този случай Ахмед Доган и Лютви Местан са едно и също лице. И двамата са хора, които са с принадлежност към бившата ДС.

- Но сега се изгражда образ на Доган, като герой и спасител на България.

- Това е на пръв поглед. В дълбочина реалният спасител се нарича Бойко Борисов. Той изигра по този начин картите, за да бъде спасител на ДПС, а реалният говорител на спасението се казва Ахмед Доган. В тази ситуация картите бяха изиграни по най-добрият начин.

- Говори се за евентуално сливане на Касим Дал и Местан. Ще станем ли свидетели на такъв съвместен проект?

- Погледнато експертно, в конкретната ситуация, за която гражданите все още нямат нужната информация, е следната: Националната сигурност преминава и през много други политически субекти, не само през ДПС. Преминава и през Реформаторския блок, не само в партията на Касим Дал. Преминава и през БСП и ГЕРБ. Реализирана е много сложна верига, която на практика е имала задача да компрометира приетото основно законодателство на държавата. В този смисъл, разплитането на гордиевия възел ще стане само чрез разсичане на тази верига. Тепърва ще станем свидетели на отговора на българските специални служби по този въпрос. Не си мислете, че с политическия акт на изключването от ДПС на Местан свършва всичко. Вероятно ще има повдигнати обвинения срещу други лица, на по-ниско ниво в системата. Но България като държава трябва да отговори достойно, разбира се без да се нарушават добросъседските отношения с държавата Турция, не с нейното правителство.

- Трябва ли турският посланик да бъде изгонен, каквото мнение изрази Иван Костов?

- Мисля, че е прибързано изказването на г-н Костов в тази посока. Би било по добре първо да си изчистим нашата къща и след това да мислим за отношението ни към другите. Не мисля, че това трябва да стане с биене на барабани в общественото пространство. По- скоро го виждам, като политическо изказване на г-н Костов, отколкото като държавническо мислен. Мисля че прави грешка.

Екип на Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5192 |06.01.2016 Трудно предвидима е цената на горивата и тока . 4| 5155 |05.01.2016 БСП внася предложения за промени в изборното законодателство . 27| 5606 |18.12.2015 Цветанов: При предсрочни избори конфикурацията ще е същата . 7| 5933 |15.12.2015 Проф. Кръстева за Фрог: Стабилност без реформи значи стагнация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads