Реклама / Ads
95| 11640 |18.10.2012 ПОЛИТИКА

Социолозите на нож - бой за рейтингите на ГЕРБ и БСП

.
Източник: bTV
Разликата в социологическите проучвания в подкрепата на ГЕРБ и БСП разпали ожесточен дебат между социолозите Мира Радева от MBMD и Кольо Колев от агенция „Медиана”.
 

Двама социлози влязоха в спор, в ефира на bTV, тъй като не могат да се разберат защо се разминават данните на различните агенции у нас. Мира Радева твърди, че управляващите водят социалистите с около 11%, а Кольо Колев - че разликата е едва 0,1%.

Колев обвини Радева, че прави „удобни за правителството изследвания”. Той уточни, че двамата с Радева няма как да направят еднакви изследвания, защото „Медиана” е разпознавана като опозиционна агенция, а „Мира я разпознават като властта”.

Тенденцията, която показват всички агенции, независимо каква разлика дават, е ясна – ерозия в доверието за управляващата партия, смята Колев. Тази ерозия в доверието за ГЕРБ до голяма степен е естествена, съчетана с кризата и непрекъснатото лъкатушене в периода преди да се приеме бюджетът, където надеждите на хората биват попарвани, след това възстановявани, заяви Колев.

Има и международен фактор, при това значим, а именно, че Сергей Станишев беше избран за президент на европейските социалисти (ПЕС). В България това има голямо значение, защото според Колев "рефлексът да не се изложим пред чужденците" е много силен. Всички глупави заигравки, които направи ГЕРБ по системата "ще видим, ама ... ", както стана със заплатите на военните, със служителите в МВР – всичко това съвсем естествено торпилира. Времето и процесите, които са се случили са обективният фактор за различните данни в социологическите изследвания, обясни Кольо Колев.

Има 7 социологически изследвания в периода септември – октомври 2012 г., а разликата при различните изследвания е между 10 - 11 процента между ГЕРБ и БСП, каза Радева, която сравни нейните данни, тези на НЦИОМ и тези на "Сова Харис". При данните на "Алфа Рисърч" и на "Галъп" разликата е от 5 до 6 процента. Тези разлики – между 10 и 5 до 6 процента са напълно в рамките на грешката и могат да зависят от редица фактори, заяви Мира Радева, а именно - контекстът на самия въпросник, поредицата на въпроси, формата на задаване и т.н. Има разбира се и значение периодът, в който е проведено дадено проучване, допълни Радева.

Радева се защити като уточни, че нейната агенция познала резултатите от изборите през 2011 г., когато ГЕРБ „постигна най-високия си резултат в абсолютни числа”. Тя предположи, че хората на Колев са засичали по-възрастни хора, които си стоят вкъщи и подкрепят БСП, и затова резултатите на социалистите и управляващите били близки.

„Моето изследване установява страх от свободна изява на политически предпочитания”, заяви Колев. Според него пред хората на Радева гражданите не били честни, а по-скоро отговаряли на въпросите в стил „Кажи му „аго” да му стане драго”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7490 |06.10.2012 ГЕРБ: Станишев си изтървава нервите . 76| 12543 |25.09.2012 Кунева нападна ГЕРБ: Не може да се настройват учителите срещу полицаите . 36| 6239 |14.09.2012 ГЕРБ отваря офис в Турция поради големия интерес . 83| 9008 |10.09.2012 Кунева: ГЕРБ живeят като политически аутисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads