Реклама / Ads
11| 7983 |19.08.2015 ПОЛИТИКА

Списъкът с кредиторите на КТБ - "мокра" политическа поръчка

.
Истината за КТБ засега изглежда така...
Неверен, манипулативен и пълен с грешки е списъкът на кредиторите на КТБ. Синдиците, които премиерът Борисов изпрати, а финансовият министър Владислав Горанов и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съпровождаха като пажове на властта, са произвели лош и вреден продукт.
 
Той не отразява истината и прикрива крадците, които и в момента разграбват активи на банката пред очите на прокуратурата, ДАНС, МВР, финансовите органи и главният командир Борисов. Ако го правят по нареждане на властта, значи тази власт е против оществото и държавата. Ако пък са натворили фаловете по своя инициатива, моментално трябва да станат клиенти на държавното обвинение.

 

Аргументи в тази посоко колкото щете. Публикуваният от синдиците на КТБ списък с кредитори на банката провокира множество въпроси: към тях и работодателя им - привилегирования кредитор и председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

Часът на заявяване на списъка за публикуване е 17:42. Това е извън работното време на КТБ.  Това е първото доказателство, че законовите изисквания за срока на обявяване на списъка в Търговския регистър, не са спазени. Няма никаква смислена причина да се прави това, освен пълно нехайво и немърливост.

На мястото на сумата, дължима към Фонда за гарантиране на влогове към момента на публикуване на нейно място имаше някакви неразбираеми знаци. Сумата бе коригирана на следващия ден с „обяснителна записка“. Законът бе игнориран, защото го направи лице, което няма правото на това (един от адвокатите, обслужващи синдиците). Поправката след публикуването на списъка обезсмисля за пореден сроковете за съставяне на документа.  Нещо повече, тя е предпоставка за създаване на хаос, след като кредиторите трябва през пет минути да проверяват дали синдиците не са „пипнали” още някоя сума или информация в списъка по тяхно усмотрение. От момента на публикуването на списъка, която и да е поправка по него, може да стане само чрез възражение от страна на кредиторите, в случая – на ФГВБ.

 

След този пореден абсурд по казуса с КТБ няма как да не се запитаме: не станаха ли твърде много гафовете и грешките, довели до ликвидирането на КТБ?

 1. Спомнете си "грешката" на прокуратурата при повдигане на обвинението за организираното "убийство" на депутата от ДПС Делян Пеевски;

2. Техническите грешки на УС на БНБ при определяне на имената и обхвата на задачите на т. нар.„одиторски” фирми, които се оказаха само консултантски;

3. "Техническата" грешка на квесторите при подаване на документите, въз основа на които отнеха лиценза на КТБ;

4. Пак "техническа" грешка в инструкциите за определяне на някои преференциални влогове като гарантирани, които Нели Кордовска, шеф на "Банков надзор" в БНБ, дава на квесторите в качеството й на и.д. директор на Фонда;

5. "Техническите" грешки на синдиците при изпращане на неточна информация до Търговския регистър...

Явно държавните институции са изпратили едни "наши момчета" да свършат една "мръсна работа", каквато е затриването на една банка. Затова "техническите" фалове все им се опрощават.

Обявяването на списъка би трябвало да е средство за защита на интересите на кредиторите. Кредитори на банката са стотици чуждестранни физически и юридически лица. Как обаче тези кредитори ще бъдат надлежно уведомени за размера и реда на вземанията им от КТБ? Как ще им бъде осигурена реалната възможност да обжалват множеството допуснати грешки, видими и с просто око? Дали синдиците ще благоволят да изпратят данните до съответните посолства или дипломатически предстватителства, или дори лично на адресите на тези чуждестранни лица-кредитори на банката? Може би ще организират и съкратени курсове по български език, тъй като реквизитите на списъка са само на български (с малки изключения - имената на някои от чуждестранните лица). Не е ли ясно на господата Горанов, Миленков и Борисов, че нехайството на синдиците ще доведе до искове срещу държавата. До поредните искове, свързани със сагата „КТБ”.

Любопитни са и други детайли. Така например в графа „обезпечения” на доста места е попълнено „няма”. Какво означава това? Че никога не са били обезпечени? Че обезпеченията им са обезценени до нула от квесторите на база на мъглявите оценки на т. нар. „одитори” в разрез с всякакви международни стандарти и практики? По този начин редица кредитори са ощетени, защото слизат в по-долен ред, а това означава само едно - вероятно няма да получат нищо. Редът за удовлетворяване на кредиторите е явно тотално подменен.

Няма нужда да напомняме, че синдиците носят наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс (лишаване от свобода до три години или глоба) за подаване на неверни обстоятелства, съдържащи се в списъка. Синдиците собственоръчно са подписали и декларации в този смисъл. В случай, че обстоятелствата са неверни, дали те ще понесат своята отговорност? А г-н Главният прокурор дали ще се самосезира и дали ще ги отстрани временно от длъжност, докато се извърши проверка? Дали Фондът и Министърът на финансите ще ги отзоват служебно, ако се открият неверни обстоятелства, вписани по тяхна вина? Това със сигурност няма да се случи защото институциите ще признаят своята безхаберност или ангажираност със "случайните" грешки.

 

Повече от ясно е, че списъкът е неверен. Причини за съмнения във верността на данните има достатъчно и без задълбочен анализ. Отношението на синдиците към отделните цесии и прихващания е показателно. Не са отразени голяма част от цесиите и извършените във връзка с тях прихващания. По този начин не са отразени около един милиард лева задължения на КТБ към кредиторите. Някои от задълженията са признати, в други случаи се чака санкция от съда, при трети са заложени допълнителни изисквания, предполагащи действия от страна на синдиците. Какви са били критериите (политическа принадлежност, семейно положение, ръст, цвят на очите, корпулентност)? Така например цесията на Александър Сталийски е призната безусловно. Известно е, че той разполагаше с влогове в КТБ за над 20 милиона лева. Според списъка на кредиторите към днешна дата приятелят на премиера и Делян Пеевски има да получава едва 40 000 лева. Това се случва благодарение на присвояването на завод „Рубин” - Плевен чрез цесия и поредица от прехвърляния на дялове, която не е възможно да се случи без благословията и затварянето на очите на властимащите. С признаването на цесията от синдиците и Фонда абсолютно незаконното придобиване на завод „Рубин” в Плевен е получило окончателна индулгенция. Това е криминално престъпление по смисъла на закона.

Съмнения възникват и във връзка с т. нар. „специални” сметки. Това са средства, които не са влогове, депозити или пари за извършване на разплащания. Такива са например сметките, по които адвокатите и нотариусите водят поверените от клиентите им средства. Някои от тях, обаче не са от този тип и затова будят недоумение. Защо не са разкрити публично специалните условия по сметката на лицето Албена Андреева. Известно е, че тя живее на семейни начала със защитения свидетел и любимец на прокуратурата Бисер Лазов. Тя не е нито адвокат, нито нотариус, нито съдия-изпълнител. Но по сметка има 214 000 лв. Синдиците би трябвало да разкрият какви са специалните условия за разпределението на тези суми и какъв е техният произход – комисиони,  рушвети, персонални услуги?!

Огромна част от вписаните в списъка дължими суми са „жълти стотинки” – например, по 0.01 лв. Всъщност, тази стотинка е много важна, защото тя е резултат от ръчно вмешателство в базата данни на банката. Тези суми са част от гарантираните влогове на редица депозанти, които са си получили вече парите, но подадените към Фонда суми не са били верни. Това е поредното доказателство за манипулиране на данните в счетоводната система на КТБ. Тези поредни грешки имат всички характеристики на криминално деяние, но те отново най-вероятно ще бъдат опростени, независимо от това кой е разпоредил и кой е изпълнил тези машинации.

Вижда се, че в списъка на кредиторите не присъстват и фирмите, свързвани с преуспелия бизнесмен и политик Делян Пеевски, които доста активно са работели с КТБ години наред. За сметка на това в този дълъг списък присъстват имена на общини и други бюджетни разпоредители. Те са били принудени да работят с фирми на ДПС, след което държавните поръчки остават неизпълнени, а десетки градски центрове са месеци наред разкопани. Голяма част от гаранциите са издавани от КТБ и когато общините съвсем резонно поискват да им се изплатят неустойки за некачествената работа, се оказа че трябва да се наредят на опашката заедно с другите кредитори на банката. А въпросните фирми продължават да функционират по същия задкулисен начин с благословията на властта – печелят обществени поръчки и пълнят партийните каси с бюджетни средства, предназначени да гарантират изборната победа на тандема ГЕРБ - ДПС на предстоящите избори.

 

Николай Николов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5369 |19.08.2015 Реформаторите с коалиционно споразумение до 1-ви септември . 1| 5535 |17.08.2015 Стойнев: В ръцете на миньорите е стабилността на енергийната система . 30| 11146 |17.08.2015 Бомба от Янев: Публични разстрели ще има заради преразпределение в енергийната мафия . 17| 6652 |14.08.2015 След Първанов Бареков дава на прокурор и Божидар Димитров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads