Реклама / Ads
22| 5410 |10.05.2016 ПОЛИТИКА

Станишев: Извинявайте за Пеевски!

.
Сергей Станишев
Делян Пеевски е най-голямата политическа грешка на бившия премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Признанието прави самият той пред сп. „Биограф“.
 

 „Извинявайте за Пеевски, това бе най-голямата ми политическа грешка. Аз съм сигурен, че много хора искрено излязоха да протестират през лятото на 2013 г., защото се почувстваха предадени. Към тези хора изпитвам уважение и на тях дължа извинение“, споделя настоящият лидер на ПЕС в интервюто, цитирано от „Дневник“. Станишев признава, че е допуснал „по този начин да провокираме хората, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу политическия им лидер Ахмед Доган, да преосмисли исканията си и, че избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили“. Той твърди, че „тези граждански протести доста бързо бяха „обяздени“ политически, че бяха тежко финансирани от ГЕРБ и от други субекти, за да се постигнат съвсем други цели. Именно затова и много хора продължиха да ни подкрепят срещу перспективата да се върне на власт ГЕРБ. Днес се питам къде са „умните“ и „красивите“, когато правителството взе 16 млрд. дълг? Защо не протестират, не обграждат парламента“, продължава Станишев. „Моето убеждение е, че правителството не падна заради протестите. Протестите бяха преодолени. Те замряха, кабинетът започна да работи все по-ефективно и започна да дава резултати, при това в една безумно изкривена обществена среда на омраза“, коментира още Станишев от дистанцията на времето събитията през 2013-а. Бившият лидер на социалистите за първи път разкрива, че Лютви Местан е свалил кабинета на Пламен Орешарски, защото се бил договорил с ГЕРБ. „То падна, защото нашият партньор Лютви Местан, както той вече самият официално заяви, имаше друга визия за присъствието на ДПС в политиката. Тази визия беше, че ДПС трябва да влезе във властта през дясното. Той очевидно се бе договорил зад гърба ни, задкулисно, с ГЕРБ и не бе случайно прословутото кафе в Кърджали. Планът беше - пада кабинетът на Орешарски, предсрочни избори и те с ГЕРБ правят правителство. Но тази сметка се оказа крива. ДПС плати много тежка цена за тази грешка и заблуда на Местан и на неговите конструкции“, обяснява Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4927 |07.05.2016 Станишев: БСП да стане безусловна и категорична опозиция на статуквото . 0| 4722 |08.04.2016 Станишев: Европа не се разпада, променя се . 0| 4758 |22.03.2016 Станишев: Без Русия няма да има резултати срещу тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads