Реклама / Ads
6| 10058 |18.07.2019 ПОЛИТИКА

Страхил Делийски: Без държавния ресурс ГЕРБ няма да изкара повече от 1-2 години

.
Страхил Делийски Източник: БГНЕС
ГЕРБ без ресурса на държавата няма да изкара повече от година-две на политическия терен. Затова е изключително важно за всички от ГЕРБ да бъдат максимално близко до публичната власт. Максимално близко. И естествено това минава през овладяване на местната власт.
 

Проблемът с финансирането на политическите партии е много сериозен и засяга изобщо начина на функциониране на демократичния процес в България. В този смисъл, тези промени дойдоха по силата не на сериозния разговор какво очакваме от политическите партии, а някак си от мотивацията на разсърдения премиер, който заяви, че му е писнало да слуша някакви хора и да го ядосват. Така сериозни промени не се правят. От тази гледна точка, ние трудно можем да кажем какво точно ще се случи, защото процесът не е свързан само с формалните правила, по които той функционира. Но при всички положения едно е сигурно, че тези промени в начина на финансиране на политическите партии ще доведат до много по-тесни взаимоотношения между тях и определен тип бизнес и корпоративни структури. Това е повече от сигурно, казва още той пред Банкеръ.


В самото законодателство няма сериозни инструменти за ограничаване и контрол на този тип финансиране. Идеята, че партиите ще се финансират директно от бизнеса е изключително екзотична. Такава идея не е реализирана в нито една реално функционираща демокрация. Има индиректно финансиране през разни посредстващи организации, но такъв тип директно финансиране е абсурдно. Тук най-вече визирам това, което ще се случи с по-малките партии и с нововъзникващите. Те ще имат най-голям проблем, което, струва ми се, че няма да допринесе за подобряването на българския политически процес. Партийната ни система има нужда от представителство, от нов тип играчи, които да реализират автентична гражданска обществена воля. А с промяната в Закона за бюджета това ще бъде затруднено при всички положения, посочи политологът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10170 |14.05.2019 Политологът Стр. Делийски: Оставката на Порожанов - пропукване между ГЕРБ и ДПС . 3| 8212 |17.12.2018 Страхил Делийски: Да вземеш 50 лв. от партия на избори стана престижно . 17| 15034 |15.11.2018 Страхил Делийски за Фрог: Борисов се криеше, появи се след похвалите от Брюксел . 10| 7103 |31.01.2018 Страхил Ангелов пред Фрог: Провинциализмът на политиците ни съсипва нашата история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads