Реклама / Ads
33| 9119 |26.05.2013 ПОЛИТИКА

Светът за България: Корективът Атака

.
Източник: Булфото
Лидерът на Атака Волен Сидеров иска да играе ролята на арбитър по отношение на очертаващата се коалиция на БСП и ДПС в парламента. А там цари патова ситуация, отбелязва австрийският "Дер щандарт".
 

По време на предишния парламентарен мандат той загуби една трета от фракцията си - депутатите му били купени от Бойко Борисов, твърди настойчиво Волен Сидеров и това обяснява и гнева му към бившия премиер. Сравнително наскоро - в началото на годината, преди големите протести - оставането на Атака в парламента съвсем не беше сигурно.

Сега обаче Волен Сидеров отново излиза на сцената - искал да бъде коректив на задаващото се правителство, както заяви на първото заседание на новия парламент. Партия Атака искала да бъде арбитър на новия кабинет и ако е необходимо - след няколко месеца да "прекрати мача".

Ситуацията е сложна
Това обаче няма да е толкова лесно. Атака разполага с 23 депутатски места, а заедно с ГЕРБ - с общо 120, т.е. точно толкова, колкото имат социалистите и ДПС, които се готвят за коалиция. Което означава, че десните екстремисти могат да осигурят мнозинство на новото правителство, ако се въздържат от гласуване. Това обаче не би било достатъчно при евентуален вот на недоверие - за тази процедура са необходими най-малко 121 гласа.

Във времената на дълбока социална криза тази конфигурация определено не е конструктивна за новия български парламент - той е под постоянната заплаха да изпадне в патова ситуация при бъдещите законодателни инициативи. Затова и шефът на социалистите Сергей Станишев, който бе премиер на страната от 2005 до 2009 година, призова за създаването на "програмно" или "експертно" правителство и н номинира бившия си финансов министър Пламен Орешарски за премиерския пост. Социалистите би трябвало да намерят начин за разбирателство с ДПС и Атака, макар Станишев да отрича това.

Засега сътрудничеството е негласно
А допирни точки между тях все пак има: Орешарски иска да запази плоския данък от 10 процента за фирмите, но само за тях. В замяна възнамерява да въведе данъчни облекчения за хората с ниски доходи и 20-процентен данък върху доходите над 2 300 евро. От Атака също искат данъчна реформа, както и намаления на сметките за ток на хората с ниски доходи и безработните. Тези точки също фигурират в правителствената програма на Орешарски. Социалистите обаче ще имат проблеми с исканията на Атака за изгонване на чуждестранните електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про.

Междувременно Атака даде и първия сигнал за "негласно" сътрудничество със социалистите. Депутатите на Волен Сидеров изобщо не участваха в гласуването за избора на бившия вътрешен министър Михаил Миков за председател на парламента и така намалиха необходимия кворум за получаване на мнозинство. А след като в четвъртък бившият премиер Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство, пътят пред Пламен Орешарски е открит. Десните екстремисти не искат нови избори за излизане от патовата ситуация, което е още един сигнал, че като начало ще подкрепят коалицията между социалистите и ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5955 |09.03.2011 България: повишаване на политическата сеизмичност . 49| 8589 |31.01.2011 Светът се евакуира от Египет. Ние сваляме винетки . 39| 8713 |08.11.2010 България: щурец под шлема . 4| 9000 |21.09.2009 Станал ли е светът по-мирен?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads