Реклама / Ads
18| 29869 |06.02.2022 ПОЛИТИКА

Татяна Дончева: Някой дава добри съвети на Гешев. Театрите не са безобидни

.
Има някой, който дава на Иван Гешев добри съвети. Театри като този в Брюксел не са безобидни. Смяната на главния прокурор върви през промени в законите, гласуване във Висшия съдебен съвет. В Брюксел също, но там трябва да бъдат убедени, че това предсрочно прекратяване на мандата не е просто така. Изпълнителната власт трябва да е наясно, че реформите трябва да се правят кооперативно със съдебната система, а не във война с нея.
 

Това заяви пред bTV Татяна Дончева.

 

Повод за коментара й е заявката за съдебна реформа на управляващото мнозинство и създадената миналата седмица временна комисия в НС за промени в Конституцията. Това се случва на фона на множество сътресения и скандали в родното правосъдие, развили се в рамките само на няколко седмици.

 

Реформата в КПКОНПИ

 

Идеята на управляващите е смяна на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров и разделяне на институцията на две части. Освен това мнозинството възнамерява да даде и разследващи функции на антикорупционната комисия. Впоследствие Цацаров изпревари изпълнителната власт и сам подаде оставка.

 

Според Татяна Дончева по начало темата за преследването на гражданите за незаконните им доходи е социална отживелица. Въпросът според Дончева е уреден в Наказателния кодекс, а институцията е създадена като бухалка по времето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

 

"Това е институция, която няма общо със страни в пазарна икономика. Новите управляващи измислиха как да предвидят КПКОНПИ да разследва. Ама как си го представяте? Мислите, че ще подмените прокуратурата? Това са глупости от хора, които през живота си не са пипали дело. Много зависима е институцията от това кой е неин шеф. Борисов и Цветанов създадоха КПКОНПИ като бухалка срещу политически противници. Преторианци са подбирани от портиери до следователи. Затова се отнасям скептично към хора, които смятат, че като променят малко закона и ще се справят с преторианците. Не, няма", категорична беше Дончева.

 

Главата на главния прокурор

 

Сериозно намерение е смяната на Иван Гешев от поста главен прокурор. Такива заявки имаше още по време на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който дори поиска ВСС да стартира процедура за предсрочното му освобождаване. Впоследствие след многочасови дебати кадровиците решиха, че искането е неоснователно, а до Конституционния съд бе отправено запитване може ли изначално министър на правосъдието да иска отстраняването на обвинител №1. Решението се очаква съвсем скоро.

 

"Надявам се, че КС ще каже, че правосъдният министър може да поиска освобождаването на Гешев, защото такъв е законът. Съставът на ВСС беше гербаджийски. Сега дават на заден ход, защото не всички са в пенсионна възраст. Смяната на главния прокурор минава през промени в законите, през гласуване във Висшия съдебен съвет. През Брюксел също, но там трябва да бъдат убедени, че това не е "просто така". Реформата не може да бъде разбирана само като Гешев или Лозан Панов, а трябва да е широко застъпена с ниските нива в системата, с научната общност, адвокатурата. Изпълителната власт трябва да е наясно, че реформи се правят кооперативно със съдебната система, а не във война с нея. Това е обществен авторитет и би убедило хората", отсече Дончева.

 

Тя загатна, че може да участва в нов ляв политически проект, който да вземе най-доброто от БСП. Това обаче не е проектът Мая Манолова.

 

По темата със скандалите около "Булгаргаз“, Дончева каза, че по-близо до фактите са шепа хора, които са енергетици и са запознати с пазара и международната конюнктура.

 

"Прави ми впечатление, че първо най-професионално трябва да говори правителството – не забелязвам такова нещо. Когато един министър вместо да говори с факти, започне да обяснява кой има интерес, кой няма, докога има, докога няма, аз спирам да слушам. Тук няма достатъчно дълбочина и представа какво да се прави в ситуацията“, отбеляза Дончева.

 

"Второ – като дойде ново правителство – много обичат да хвърлят на правосъдието бившите, защото смятат, че така печелят необозримо дълго време, през което някой ще ги търпи във властта. Не си служете с правосъдието по този начин, защото утре някой ще си послужи така с вас“, съветва тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15305 |09.01.2022 Т. Дончева: Гешев е чист оперативен работник от милиционерското училище, прокуратурата удари дъното . 26| 18144 |01.11.2021 Доц. Татяна Буруджиева: Ако Радев не спечели на първи тур, ще му е сложно на втория . 4| 13140 |10.09.2021 Дончева: Защо на човека Руди да му предлагам да ми посредничи в отношенията си с Митева и Хиновски? . 20| 22050 |09.08.2021 Татяна Дончева за Слави: Иска да прави всичко наопаки, това няма да ни доведе до светли върхове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads