Реклама / Ads
16| 5683 |06.11.2008 ПОЛИТИКА

This is Mr. Medvedev

.
Западната преса прогнозира, че настоящите ходове на руския президент Дмитрий Медведев подготвят почвата за връщането на най- високия пост в необятната държава на Владимир Путин.
 

Западните медии са обезпокоени от плановете на Дмитрий Медведев да разположи ракетни комплекси "Искандер" в Калининградска област и са разочаровани от реформите на конституцията. Първо западните вестници виждат в това неприятен подарък за новия президент на САЩ Барак Обама, а впоследствие опитите за разширяване на президентските пълномощия и увеличение на мандата, се приемат като предвестник на връщането на Владимир Путин в Кремъл. Конституционната реформа на президента Медведев и ответните мерки на разполагането на американската противоракетна отбрана в Европа, които във всяко друго време биха били основна тема на световната преса, вчера бяха изместени от победата на Барак Обама. Почти всички западни вестници отбелязват, че няколко часа след избирането на Обама, руският президент обеща да дислоцира ракетни комплекси в противовес на плановете на НАТО. "Въпреки победата на Обама, Русия държи конфронтационен тон" - отбелязва френският "Le Mond". "Заплахата, която прозвуча няколко часа след приключването на президентските избори в САЩ видимо известява на новобизбрания американски президент приоритетите на Москва" - смята московският кореспондент на "The Washington Post" Филип Пен. Пен отбелязва, че отговорът на Москва може да се превърне в първия изпит  в сферата на външната политика на Барак Обама, който одобрява създаването на система за противоракетна отбрана, предназначена за защита от Иран, но едновременно с това обвинява администрацията на Буш, че преувеличава възможностите на този вид военна техника.

3809p.jpg "Президентът Дмитрий Медведев приветства своя бъдещ американски колега Барак Обама, обещавайки му да разположи ракетни комплекси на западната руска граница, ако Вашингтон не се откаже от своите планове за разполагане на ПРО в Източна Европа" - отбелязва на свой ред "New York Times", който е илюстрирал статията със снимка на маршируващи войници по Червения площад. Вестникът цитира и официален представител на Пентагона, който казва, че думите на Медведев са "буквално неправилно разбрани". Влиятелният вестник посочва и мнението на анонимен високопоставен чиновник от американската администрация, който смята, че думите на Медведев не са казани случайно. Английският "The Times" също акцентира на съвпадението между завършилите избори и намеренията на Медведев. "The Guardian" обръща внимание на предложението на Медведев за удължаване на президентския мандат. "Вчера Медведев заяви, че няма да променя конституцията, а само ще я "усъвършенства". Вечерта Кремъл заяви, че това ще бъде направено без всенароден референдум" - пише вестникът. Изданието предполага, че от подобна поправка в конституцията ще се възползва Владимир Путин, който може да се върне на президентския пост през 2012 година, а след това да продължи своя мандат до 2024 - 6+6 години начело на Русия. "Кремъл осъществява дългосрочен амбициозен план по създаването на мини - СССР, включващ Русия, Белорус, а също така и териториите на Южна Осетия и Абхазия, ефективно анексирани от Русия след войната с Грузия. Путин може да стане глава на този съюз, пише още "The Guardian".

 "В сряда президентът на Русия Дмитрий Медведев направи нещо нечувано досега в руската политика - той предложи изменения в конституцията" - пише редактор от международния отдел на британския "Financial Times". "Медведев дълго говори за важната роля на руската конституция като защита на демокрацията и свободата на личността, а след това произведе ефект на взривила се бомба, заявявайки, че е необходимо да се поправи основният закон и да се удължи мандата на президентското управление. Вестникът също вижда в тези ходове индикации за връщането на Владимир Путин.

Елизавета Сурначева, Gazeta.ru 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9148 |31.10.2008 В страната на Батко и Братко . 21| 8152 |24.10.2008 Българската топлофикация е енергиен вампир . 52| 8562 |21.10.2008 Парното - капиталистически отношения в социалистически инсталации . 14| 8660 |14.10.2008 Когато чук удари, как ехото заглъхва...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads