Реклама / Ads
11| 10805 |06.02.2017 ПОЛИТИКА

Тишината в коалицията Дончева-Петков ще ражда безумия

.
Румен Петков и Татяна Дончева
Ох, излъчването на Румен Петков!? Изцъклен поглед, странни гримаси, които се задълбочават с времето и напрежението са симптоми на разни болести. Не харесвам мъже, които плачат за диагноза.
 
Това заявява през януари 2008 г.  депутатката от БСП Татяна Дончева по адрес на вътрешния министър и неин съпартиец Румен Петков в интервю за жълт сайт.

През юни 2007 г.  Петков каза по неин адрес обидната фраза : „Тишината в спалнята ражда безумия”. Девет години по-късно тези емоции са забравени и очевидно Петков вече не е с диагнози, защото двамата се целунаха и прегърнаха в името на предизборната им коалиция.

 

Изявлението на Дончева, тогава зам.-шеф на парламентарната вътрешна комисия и шеф на подкомисията за контрол на спецслужбите идва само два месеца преди грандиозният скандал в МВР, стартирал с ареста на зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов, известен с прозвището Иван Рилски и завършил по Великден с оставката на самия Петков. Основна роля в развенчаването на вътрешния министър изигра именно Дончева, заедно с шефа на вътрешната комисия Минчо Спасов от НДСВ. В разгара на скандала Дончева и Спасов поискаха директно оставката на вътрешния министър и накрая я получиха.

 

Враждата между Татяна Дончева и Румен Петков обаче се вихри доста преди скандалът в МВР. Двамата бяха от различни кланове в столетницата дошла някак си на власт с помощта на „тройната коалиция”. И участваха в подмолните битки за разпределяне на пари и власт от различни страни на барикадата. През юни 2007 г. премиерът на правителството на Тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) Сергей Станишев изненадва всички, като обявява създаването на Държавна  агенция за национална сигурност, подчинена на Министерски съвет, която да се бори срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност по европейски образец.

 

Според запознати мотивите на Станишев да предприеме тази стъпка са вихрещият се  месеци преди това скандал в правителството и ръководената от него БСП, известен като "Овчаров-Александров". Тогава  шефа на градската организация на столетницата в София е Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция, а директор на Националната следствена служба е Ангел Александров. Александров, следовател от кариерата, разследвал преди 10 ноември 1989 г. самия Ахмед Доган, е човек на ДПС.

 

Повод е арестът на шефа на софийската "Топлофикация" Валентин Димитров-Вальо Топлото за корупция и злоупотреби. Тогава Александров внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за дисциплинарно уволнение на следователката Татяна Шарланджиева, осигурила "чадър" над Топлото и Красимир Георгиев, шефът на фирма "Фронтиер", обявен за близък на Румен Овчаров. На разпити освен въпросната Шарланджиева беше извикана и бившата й колежка Корнелия Нинова.

 

Шефът на следствието внесе във ВСС и доклад, според който със специални разузнавателни средства са засечени разговори на Шарланджиева, Корнелия Нинова, бивш следовател, а през 2007 г. и заместник на Румен Овчаров, и Красимир Георгиев, известен като Фронтиера. През лятото на 2007 г.  Румен Овчаров и Александров подадоха оставки.

 

Скандалът между двамата костваше и поста на скромния тогава младеж Делян Пеевски, по онова време зам.-министър в Министерството на бедствията и авариите, отговарящ за Държавния резерв. Той бе обвинен от шефа на "Булгартабак" Христо Лачев, че му е оказвал натиск да сключва договори с определени фирми, близки до ДПС. Още тогава стана ясно, че скандалът "Овчаров-Александров" бе инспириран от противници в БСП на лидера Сергей Станишев, групирани около вътрешния министър Румен Петков. Петков пък открито симпатизираше на президента Георги Първанов - Гоце.

 

Не случайно срещу Овчаров бяха пуснати компромати като "намиране на бележка от Вальо Топлото изпратена до Р. Овч." и други подобни. Това принуди Станишев да се опита да извади от мегаминистерството МВР контраразузнаването-НСС и да намали властта на Петков, през който минаваше цялата информация. Тогава Дончева бе на страната на Румен Овчаров и получи изявлението за „спалнята”. Истинската битка между двата клана се разгоря при „бабуването” за създаването на ДАНС. Петков бе категорично против тази агенция, а Дончева основният автор на закона за родното ФБР. Вътрешният министър организира открита кампания срещу създаването на ДАНС и изваждането на НСС от вътрешното ведомство. Благодарение на лобитата около Дончева, Станишев и президентът Първанов "добрите" в БСП победиха "лошите" на Петков и Агенцията бе създадена с начален старт на действие януари 2008 г.

 

ДАНС, ръководена от Петко Сертов,  си свърши работата по скандала в МВР и обвиненията на бившия шеф на антимафиотите Ваньо Танов срещу Румен Петков, че е свързан с организираната престъпност и е разследван като обект на корупция с прозвището "Запалката" заради срещите му с братя Галеви. Последва вадене на кирливи ризи и оставка на Петков, на главния секретар на МВР Валентин Петров и останалите началници в МВР.

 

Поводът бе доклад на Петко Сертов до вътрешната комисия, който потвърди, че Петков се е срещал с братя Галеви. Тоест Станишев отвърна на удара. И използва Агенцията за политическа поръчка. Скандалът в МВР доведе до "осветяването" на Алексей Петров като секретен сътрудник на министерството и се наложи той да бъде "скрит" като съветник на Петко Сертов. Дончева бе „острието на бръснача” в последвалия скандал в ДАНС. Поводът бе оперативното дело "Галерия" с подслушване на журналисти. Оказа се, че агенцията е разделена на "два отбора", които са се следили и разработвали помежду си в зависимост от политическите лобита. От една страна са шефът на Агенцията Петко Сертов, добил известност докато се скиташе немил-недраг из Гърция и го търсеше цялата държава, и Алексей Петров, а от друга – зам.-шефът й Иван Драшков, заради чието уволнение Ахмед Доган за малко не свали правителството на Тройната коалиция, Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и компания.

 

След скандалите с "Галерия" Драшков бе изгонен, а заедно с него си отидоха Йовчев, Писанчев и т. н. Оказа се, че Драшков, през главата на шефа си, пратил доклад до премиера Станишев под надслов : "Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация", в който обвинява Татяна Дончева и други депутати в пряка политическа намеса в работата на ДАНС с цел дестабилизиране на службата.

 

През годините позициите на Дончева и Петков останаха силно враждебни, но всяко чудо за три дни, както е казал народа. В името на изборите и алъш-вериша двамата се обединиха в коалиция.

 

Румен Петков – мой любовник? Имам принципи – мразя да ми приписват такива любовници, казва червената депутатка Татяна Дончева в изповед пред сп. “Макс” през 2008 г. "Не е нужно да уточняваме, но който е трябвало да бъде в спалнята ми, е бил там, който не е трябвало - не е бил", отсича Дончева. Стига сега в „спалнята” на коалицията Дончева-Румен Петков да не роди нови безумия.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4498 |13.10.2016 Димитър Стоянов: Коалицията ПФ-”Атака” е нечистоплътна! . 5| 4105 |11.05.2016 Кало: Комплимент е, че РБ се радва, че сме вън от коалицията . 12| 4384 |11.05.2016 Симеонов: Напускаме коалицията, ако мине президентското вето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads