Реклама / Ads
19| 4953 |04.12.2014 ПОЛИТИКА

Томислав Дончев: ЕС няма да ни остави за "Южен поток"

.
Томислав Дончев
Европейският съюз няма да ни остави сами да решаваме за "Южен поток". това каза в сутрешния блок на bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Преди два дни той се срещна с двама европейски комисари, които отговарят за това.
 
„Комисията е готова да вземе всички екстрени мерки България да има сигурни енергийни доставки”, каза той. Получили сме уверение за съдействие при изграждането на газовите връзки със съседните страни. „Един интерконектор не може да бъде истинска алтернатива”, уточни той.

Нереализирането на проекта "Южен поток" означава загуба за България. Така смята вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той обясни, че не е чел договорите за "Южен поток".„Кой е спрял проекта е несериозен въпрос”, заяви Дончев и изтъкна, че той е бил обсъждан в парламента, има и решение на Министерски съвет. Според него, всички решения са провокирани от наказателните процедури на Европейския съюз. Писмата за спиране на проекта са повече от едно.

„Наказателната процедура е свързана с това доколко е спазено европейското законодателство при входирането на проектната компания”, каза Дончев. По думите му, третият енергиен пакет на ЕС не е единствената драма на „Южен поток”. „Съвсем друг въпрос е, че цената на проекта в България е по-висока отколко трябва, според мен”, допълни той. Става въпрос за 3,5 млрд. лв.

Дончев коментира и посещението на Бойко Борисов в Брюксел и отговори на въпроса дали от там премиерът ще получава нареждания или ще пита какво да се прави. „Това с нареждането не е част от коректния тон. Ще текат разговори на най-високо ниво, предвид факта, че това не е българо-руски проект. Когато се търси изход от тази ситуация, това трябва да е изход, произведен от европейските институции”, посочи вицепремиерът.

Преди два дни той се срещна с двама европейски комисари. „Комисията е готова да вземе всички екстрени мерки България да има сигурни енергийни доставки”, каза той. Получили сме уверение за съдействие при изграждането на газовите връзки със съседните страни. „Един интерконектор не може да бъде истинска алтернатива”, уточни той.

„Би било добре в тази ситуация България да има една максимално консолидирана позиция. За съжаление един казва едно, друг друго”, коментира Дончев и напрежението между партиите у нас.

Той не се нае да прогнозира какви ще бъдат следващите ходове на Патриотичния фронт, който заплаши с оттегляне на подкрепата от кабинета. „Всеки, който си позволи да провокира стабилността на кабинета, ще носи изключително тежка отговорност пред гражданите”, заяви вицепремиерът. „Не знам кой друг в момента би поел тежката отговорност за управление на страната”, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4639 |02.12.2014 Т. Дончев: Имаме реакция, а не позиция за „Южен поток” . 26| 6850 |25.11.2014 Борисов: Няма да се поддам на натиска на Патриотичния фронт . 3| 6104 |20.11.2014 Лукарски пред Фрог: С Томислав Дончев се борим за всяко евро в Брюксел . 12| 6308 |20.11.2014 Манолова: Пушката от І-во действие няма да гръмне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads