Реклама / Ads
129| 12917 |29.01.2012 ПОЛИТИКА

Циркът с паметта на Филчев продължи по Нова ТВ

.
Никола Филчев Източник: източник
Циркът с бившия главен прокурор Никола Филчев от съдебната зала по делото "Октопод" се пренесе в предаването на Цветанка Ризова по Нова ТВ.
 

 

Екс обвинител номер 1 беше напрегнат, превъзбуден  раздразнителен от въпросите на водещата. Филчев призна, че вече започнал да си спомня нещо, че някога е бил главен прокурор. На опита на Ризова да уточни как се случва всичко това, гостът обясни: Хора, които съм назначавал, повишавал и изпращал в чужбина, сега ми задават елементарни въпроси. Прокуратурата се опита да се изгаври с мен като свидетел на делото Октопод. Естествено е, че котато ме питат – спомняш ли си, нормално е да им отговоря – не, не си спомням. Все пак не допускам, че водещият делото прокурор ми се подиграва, просто показва слаба организация на работа.

 

В студиото Филчев отново не можа да си спомни за ген. Атанас Атанасов, кой е той и кога му е ходил на гости. Той призна, че ще се бори с паметта си и даже помоли водещата да му бъде оказана помощ. После гостът осъзна сериозността на разговора и обясни, че не той прави цирка, а е режисиран от тези, които са писали обвинителния акт по делото "Октопод".

 

Бившият обвинител отчете, че процесът е започнал по погрешен начин. Според него първи трябвало да бъдат разпитани жертвите на престъпленията, а едва след това да се викат свидетели като него, Атанасов и Сугарев.

 

На въпрос на Цветанка Ризова има ли опасност от свидетел да се превърне в обвиняем, Филчев отговори: Този поет Сугарев между две поеми пише криминални разследвания. За такива като него народът е казал – Не стъпвай в рядко лайно, ще те опръска...

 

Опитите на водещата да провокира госта си да разкаже дали крие опасни тайни от прехода, завършиха с неуспех. Филчев декларира, че не желае да превръща телевизията в прокурорска банка и се осъмни, че Ризова му провежда разпит и се изживява като прокурор.

 

Твърдения на свидетели по делото Октопод, че Алексей Петров е бил свързващото звено между Филчев и Георги Първанов гостът в предаването окачестви като долни клюки и клевети. Той обясни, че не се притеснява, ако стане обвиняем – тогава просто щял да се защитава.

 

Бившият главен прокурор смята, че всички проблеми в държавата произтичат от разбойническата приватизация, проведена у нас – огромна част от обществото са останали бедни, а много малка част – богати. Така се е родила мафията.

 

Олигарсите разполагат с власт и с пари, и те влияят и върху решенията на съда.

 

Когато политиците раздаваха държавните блага чрез приватизация, защо не попитаха съдебната система справедливо ли разпределят, а сега искат съдът да въздава справедливост, коментира Филчев.

 

Той изтъкна, че съдебната система не е взела участие в приватизацията и сега не може да носи отговорност за нея.

 

Бившият главен прокурор подчерта, че е защитник на идеята да има баланс между силната държава и правата на гражданите. Той смята, че от конфликта между МВР и съда никой няма полза и разкри, че преди две години предупредил сегашните управляващи, че правителствата идват и си отива, но съдът остава. Филчев не скри, че много ползотворно е работил със сегашния премиер Борисов в качеството му на главен секретар на МВР.

 

Борисов се вслушваше в нашите съвети и не нарушаваше законите, изтъкна Филчев.

 

Цветанка Ризова се опита да завърши трудния разговор с въпроса дали експертът по наказателно право някога се смее. Вместо конкретен отговор, Никола Филчев обеща да й разкаже виц, който по-скоро се оказа тъпизъм за екс външният министър Соломон Паси, който Филчев нарече Пъсеф.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 19714 |10.08.2011 Царят и Филчев спасяват Кунева от панделата . 95| 9590 |26.11.2010 Ив. Костов: Всяка атака срещу Филчев е страхотен бумеранг . 117| 10617 |20.11.2010 В. Дърева: ГЕРБ използва Филчев, за да спаси Цветанов . 17| 9148 |18.11.2010 Е. Сугарев: Филчев ужасно се страхува и му личи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads