Реклама / Ads
7| 11175 |17.09.2017 ПОЛИТИКА

Посланик Балтажи: Ваши политици лъжат за българския език в Украйна

.
Микола Балтажи
Твърденията на някои политици, че Украйна отнема право на българското малцинство да изучава родния си език е откровена лъжа! Според чл. 7 от Закона на Украйна «За образованието», в средното училище (след 5-ти клас) за представителите на националните малцинства образователният процес ще се осъществява на държавния език - украински.
 
Но се запазва изучаването на родния език като отделен предмет. Това казва  в свое изявление, разпространено до медиите посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи.

 Според него се предвижда възможност за изучаване на определен брой учебни предмети на роден език. Разпоредбите на новия Закон напълно съответстват на съвременната европейска практика и в цялостност отговарят на Европейската харта за регионалните и малцинственни езици.

„За пореден път призовавам българските политици да не се ръководят от емоции, да не спекулират, а внимателно да се запознаят с текста на Закона", категоричен е той.

Украинският посланик припомни, че на 15 септември т.г. по време на среща с Посланиците на страните-членки на ЕС, Министърът на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич представи новия Закон на Украйна «За образованието» и увери, че:
- в Украйна се гарантира свободното развитие и използване на езиците на националните малцинства, но украинският език в Украинската държава е фактор за националната сигурност;
- чл. 7 от новия Закон на Украйна «За образованието» предвижда, че по време на предучилищното и началното образование децата се обучават изцяло на родния си език. По същото време държавния език се изучава като отделна дисциплина;
- в средното училище (след 5-ти клас) за представителите на националните малцинства образователният процес се осъществява на украински език, но същевременно продължава изучаването на родния език като отделен предмет. Също така се предвижда възможността за изучаването на определен брой учебни предмети на родния си език. Това напълно съответства на съвременната европейска практика;
- Украйна е готова да предостави член 7 от «Закона за образованието» на Съвета на Европа, за да се потвърди, че той не нарушава международните задължения на държава. Украйна е готова да работи с чуждестранни партньори, както и да провежда двустранни консултации за имплементацията на чл. 7 от споменатия закон, се посочва още в изявлението на дипломата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10345 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 3021 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"! . 5| 3480 |25.03.2024 Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха . 13| 10269 |23.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads