Реклама / Ads
17| 6083 |10.12.2020 ПОЛИТИКА

Цветан Цветанов: В ГЕРБ един човек смята, че всичко му е даденост

.
Цветан Цветанов
Разговорът с бившия втори в ГЕРБ и лидер на най-младата партия на родната политическа сцена „Републиканци за България“ Цветан Цветанов с Ники Кънчев пред TOPNOVINI.BG започва с въпроса кой е той към този момент – политикът, бащата, бившият маратонец?
 

- „Съпругът и човекът, който държи на семейството – това е Цветан Цветанов“, отговори той и подчерта, че това е най-уникалната роля. „Винаги казвам, че семейството е най-ценното, за да може един човек да успее“.

 

- Знаем, че живее в женско царство със съпругата си Десислава и трите им дъщери.

 

- „Съпругата ми е първата в царството, с която сключихме брак преди 27 години. След това женското превъзходство се увеличи с Гергана, която е на 25 години, Василена, която скоро стана на 18 години, и най-малката София, която ще стане на 10 години“.

 

- Как се приемат предизвикателствата обаче, когато семейството е далеч, а животът минава в парламента и на партийни сбирки?

 

- „Винаги съм получавал подкрепа от съпругата ми и от семейството за всичко, което съм предприемал в съзнателния си живот и в политиката“, посочи Цветанов. Той обърна внимание колко е важно като политик да съхраниш семейството си, защото познава доста политици, които не са успели. „Смятат, че политиката им дава някаква друга ценност, друга възможност“.
„Във всяко семейство има трудности, но е важно да съхраниш ценностите си и уважението на партньора, с когото живееш. Да признаеш, че без половинката си не би могъл да бъдеш този, който си днес“, каза още Цветанов. Той разкри, че дъщеря му Василена, която скоро навърши пълнолетие, няма да тръгне по неговия път, защото целта й е да се занимава с икономика.

 

- Въпреки прекрасната възможност да се откаже, да каже „До тук съм- каквото направих, направих“ Цветан Цветанов продължава. Това желание от спорта ли идва?

 

- „Всичко е до някакъв адреналин и до това, което знаеш, че си правил със сърце и душа. През всички тези години се придържах към нещо, което баща ми, който почина млад, ми сподели. Преди да си замине от този свят той ми каза: „Сине, ако можеш – помогни. Ако не можеш, не пречи!“. Това е мотото, с което винаги отстоявам тези принципи“, посочи Цветан Цветанов и допълни, че се чувства удовлетворен, че през всички години в политиката е помогнал на много хора. „Те настояваха да тръгна отново в политическата надпревара. Бяха подкрепата. Настояваха доверието ни да продължи, да се занимавам с политика и да изградим заедно политически проект, но вече недопускайки грешките, които бяха в стария проект (ГЕРБ бел.ред.)“.

 

- А какви бяха грешките в стария проект?

 

- „Промяната в лидерството, което стана много фрустрирано в една посока - един човек взима всичко, знае всичко. С годините хората не одобряваха начина, по който се взимаха политическите решения“, отговори Цветанов и допълни: „Виждал съм много от нещата, за което сме водили спорове. Може би съм един от малкото, който е имал възможността да изразява мнението си“. „Извлякъл съм си поука и знам, че не трябва да има отстъпление от това, което съм правил досега в евроатлантически план. Да бъда близо до хората и да имам обратна връзка с тях“, каза още той.

 

- Бойко Борисов и Цветан Цветанов бяха добър тандем? Защо се разделиха и какво застана между тях?

 

- „Различията, които имахме в последните 1-2-3 години, както и обкръжението от хора, които го изведоха в един виртуален свят. Виртуалното живеене те откъсва от реалността – ти си някъде горе високо и смяташ, че всичко е даденост. Това са хората, които доведоха до случващото се през последната една година, защото видяхте как стремглаво ГЕРБ вече не е това, което беше“, обясни Цветан Цветанов.
„Не че давам някаква сериозна заслуга за моята скромна личност, но мога да кажа, че бях един коректив и винаги съм казвал истината при всяко едно обсъждане. Но това не е излизало на показ, защото е добре различните мнения да се споделят в среда, в която могат да се вземат решения, а не публично. Когато си част от един проект, трябва да има колективна игра и колективна отговорност“, заяви той.

 

- Чуват ли се Цветан Цветанов и Бойко Борисов? Ако се видят някъде, разговарят ли нормално?

 

- „Не съм се чувал с Бойко Борисов от рождения ми ден през април, когато имах повод да бъда поздравен. След това имах повод да поздравя него. Написах му само SMS, защото не вдигна телефона. От април нямаме никаква комуникация, не страдам за това и нямам желание“, коментира Цветанов.

 

- Каква е оценката на протестите и на случилото се през лятото в България? Републиканци за България не ги яхнаха?

 

- „Нямаше да е коректно. Не е коректно който и да било политик да се възползва от такава ситуация“, посочи Цветанов и допълни: „Този протест беше много отрезвителен за всички политически партии и политици. Смятам, че това е една добра възможност всеки да преосмисли позицията и поведението си, и да гради доверие с всички и преди всичко с младите хора".

 

- Как хората да повярват, че Цветан Цветанов и ПП „Републиканци за България“ нямат общо с лоши практики, с корупция и с това, което се говори за всяка една партия?

 

- „Започваме с многообразие от хора. Силата на Републиканци за България е, че имаме равен старт на всички, независимо от техния етнически произход, от тяхната възраст. Стремим се да дадем равен шанс на всички знаещи и можещи. Това няма да бъде проектът на „калинките“, това ще бъде проектът на образованите. Получаваме и сериозна подкрепа от българите, живеещи в чужбина“, отговори той.

 

- Гласовете срещу управляващите звучат в синхрон. Целта е обща – сваляне на правителството, печелене на изборите. Оттук нататък обаче всеки трябва да играе със собствена концепция, имена и подборка. С кого биха се коалирали Републиканци за България? Биха ли направили лупинг, например с поддръжници на президента Радев?

 

- „Най-важното е да се върнем към една нормалност. Да имаме уважение към институциите и да издигнем авторитета им. Институциите да имат синхронизиране в действията, защото в много от външнополитическите решения, които се взимат за една страна, трябва да има обединение на всички институции“, каза Цветанов. „Стремим се към диалог с всички, които припознават нашите основни идеи. Тук може да кажем всички, които изразяват в момента критичното си отношение към новоприетия бюджет за 2021 г.“, даде пример той. По думите му в бюджета няма абсолютно никакъв буфер, той е ляв, с много харчове и малко приходи. „След края на това управление ще има сериозен дефицит и трябва да има консолидация и партньорство с всички трезво мислещи политически сили и политици“, заяви Цветан Цветанов.

 

- Готов ли е обаче да протегне ръка на ГЕРБ?

 

- „В тази конфигурация с лидер Борисов ще е много трудно да се водят разговори. Там няма разговори по същество с диалог, а лидерство на един човек, който смята, че всичко това му е даденост. Това вече приключи. В новите изборни ситуации, които ни предстоят, нещата ще бъдат доста по-различни и всички знаем, че няма да имаме министър-председател Бойко Борисов след март 2021 г.“, заяви той.

 

- Може пък ГЕРБ да са възприели протестите като жълт картон, червен картон и да успеят да се реорганизират?

 

- „Червеният картон отдавна вече е даден. След всичко, което се случи през 2020 г., и всички записи, снимки и тем подобни, хората вече са доста разочаровани от лидерството в управляващата партия“, смята Цветанов.

 

- Годината бе белязана от COVID-19, но борбата ще продължи и през 2021 г. Какъв е изходът от тази ситуация и как това ще повлияе на изборите?

 

- Според Цветан Цветанов страната ни е имала възможност да се справи по-добре във втората вълна. „Държави като Франция, Германия, Австрия и Великобритания направиха съответните ограничения, защото знаеха, че това е начинът да се съхрани здравната система. Ние обаче отидохме към най-либералния отворен подход и видяхме как за кратко време станахме първата държава в ЕС с най-много починали. Това, което беше извършено с българския народ, е престъпление. Нямаше абсолютно никаква стратегия за подготовка през летните месеци, за да имаме план за действие“, изтъкна той и даде оценка слаб 2 на правителството за справянето с пандемията.
„Няма как без консенсус по ковид. Нямахме нито един КСНС, органът към президента, който събира всички политически формации, управляващи и опозиция, всички институции. Това е мястото, където могат да водят смислен и съдържателен дебат, и след това да се излезе с единна позиция. Голямото личностно противопоставяне между президент и премиер ни ограничи от тази възможност“, посочи Цветанов.

 

- Какво е важното за човека и за политика Цветан Цветанов?

 

- „Най-важното е да бъдем здрави, градивни и позитивни. Когато си позитивен и градивен, би могъл да постигнеш всичко останало. Това е духът, с който живееш и ежедневно преодоляваш всяко едно затруднение“, каза той за финал на интервюто.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6543 |21.11.2020 Цветан Цветанов: Последиците от COVID-19 ще са катастрофални . 22| 5717 |19.11.2020 Цветан Цветанов и Павел Вълнев се срещнаха със симпатизанти в Кърджали . 20| 7310 |18.11.2020 Цветан Цветанов: Създадоха виртуално пространство на Борисов, за да си изкара мандата . 51| 13745 |14.11.2020 Доц. Мария Пиргова: ГЕРБ и БСП ще свалят Радев чрез общ кандидат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads