Реклама / Ads
19| 5113 |16.12.2014 ПОЛИТИКА

Цветанов: Връщаме балансиращата роля на президента

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
В поредните промени в Закона за МВР, които обсъждат депутатите днес, е предвидено ГДБОП да бъде изваден от структурите на ДАНС и отново да бъде върнат в МВР. Другата промяна, на която управляващите от ГЕРБ държат, е шефът на ДАНС отново да се назначава с указ на президента.
 
ДАНС се изправи срещу тези промени.  В мотивите на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР сме се водили от това да създадем по-добра среда за сигурност, обяви от парламентарната трибуна председателят на групата на ГЕРБ и вносител на законопроекта Цветан Цветанов.

По време на дискусията Цветанов обясни: „2009 година се нуждаехме от реформи, които бяха поставени от Европейската комисия във връзка с борбата срещу организираната престъпност. Тогава в диалог с ЕК започнахме съответните законодателни промени, които получиха признание във всичките доклади. 2013 година беше направено нещо, което сегашното парламентарно мнозинство никога не би го повторило".

По думите му, през юли месец тази година се проведе обществена дискусия на сектора за сигурност и евентуалните законодателни промени, ако ГЕРБ спечели изборите. „На тази дискусия присъстваха бивши министри на вътрешните работи. Ако проследим внимателно докладите на ЕК, ще видим, че се говори за постигнат интегритет. 2013 година, когато беше извадена ГДБОП от МВР, това беше направено от Временната комисия. Българските полицаи заслужават да имат достойни заплати. Сега, когато влезе новото политическо ръководство в МВР се установи, че има около 210 млн. лева дефицит", заяви Цветанов.

„Основните акценти са връщане балансиращата роля на президента. Това е допълнителна гаранция за равноотдалеченост на институциите. Втората част от акцентите е възстановяването на ГДБОП - нормалната среда, към която трябва да се развива службата. Така ще неутрализираме злоупотребите. Въвеждането на конкурсното начало е важно за растежа в кариерата. Възстановяването на ГД „Национална полиция", защото вярваме, че оттам би могъл да дойде допълнителен ресурс", каза още Цветан Цветанов.

Колко ни струваше ДАНС през последната година? Към миналия петък на българския данъкоплатец ни струваше 2,6 млрд. лева. Това бяха парите, които бяха платени на депозантите в КТБ. Къде беше ДАНС? Къде беше един изключително важен елемент от националната сигурност, попита Цветанов, напомняйки за структурата в ДАНС, която отговаря за разследване на финансовите злоупотреби в държавата.

Цветанов резюмира промените в МВР, които групата на ГЕРБ предлага. Сред тях са връщане на ГДБОП от ДАНС в МВР, въвеждане на конкурсно начало за кадрови назначения, изваждане от ДАНС на голяма част от звеното за технически операции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7395 |19.11.2014 Цветанов: Главният секретар на МВР да е с профила на Калин Георгиев . 8| 5541 |09.11.2014 Цветанов: ГЕРБ няма никакви срамни тайни по въпроса "Кой" . 24| 5159 |06.11.2014 Цветанов: Ще имаме плавно мнозинство, което ще се увеличава . 10| 5618 |07.10.2014 Цветанов: Няма да позволим някой да поставя условия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads