Реклама / Ads
8| 17066 |25.01.2019 ПОЛИТИКА

Уйдурма! Карадайъ подушил преврат в ДПС от Хасан Азис

.
Мустафа Карадайъ и Хасан Азис
Мустафа Карадайъ, оперативният председател на ДПС подушил заплаха за поста си. Той се съмнява, че кметът на Кърджали Хасан Азис се готви за лидер и при първа възможност ще се опита да го смени.
 

Азис дърпа конците на най-голямата структура на ДПС в страната – кърджалийската, и е зам.-председател на партията. Той е сред хората от най-близкото обкръжение на Ахмед Доган и неслучайно е непоклатим в Кърджали толкова години – четвърти мандат е кмет на града, пише МИГnews.info

 

За да не допусне да се изкачи още в йерархията, Мустафа Карадайъ обмислял да предложи Хасан Азис за евродепутат. Активисти на движението подозират, че Доган ще възприеме добре идеята, тъй като неведнъж е казвал, че под негово ръководство Кърджали е станал европейски град. По негово време действително бяха усвоени пари по доста проекти и инфраструктурата на града доста се подобри е се създадоха нови работни места. В същото време общината е на практика е във фалит, защото официалните и неофициални дългове са в размер на астрономическите 27 млн. лева.

Още когато Лютви Местан бе отстранен от председателския пост заради игрите с властта в Турция е имало очаквания Ахмед Доган да посочи за негов наследник Хасан Азис, понеже Кърджали е сред малкото големи градове, които не бяха превзети от ГЕРБ дори в най-силните години на партията. Позициите на ДПС там продължават да бъдат силни и прогнозите са, че на следващите местни избори отново ще спечелят.

 

Симптоми за брожения в движението се появиха на отбелязването на 29-годишнината от създаването на партията, което се проведе в началото на януари. Адвокат Мюмюн Йълмаз, който е сред учредителите на ДПС, открито заговорил за милионерите в партията и несправедливия избор на депутатите. Йълмаз потърси сметка от ръководството защо хора като Йордан Цонев са народни представители. “Много хора са станали милионери в ДПС, без да се интересуват как живее народът“, изригнал юристът, който назовал имената на Йордан Цонев, Рамадан Аталай, Камен Костадинов и Джевдет Чакъров.

 

Стари активисти на движенията заявиха, че Мюмюн Йълмаз никак не е случаен човек. Той е първият координатор на ДПС в Турция и е придружавал Ахмед Доган при единствената му среща с Реджеп Ердоган. Цонев не пожела да коментира пред „Галерия“ скандала в Кърджали, но каза, че не познава Мюмюн Йълмаз.

 

Публична тайна е, че в ДПС действат два центъра на влияние – така нареченото бизнес лоби и идейното, което е в основата на създаването на партията в началото на 90-те години на миналия век. Карадайъ се опитвал да балансира, тъй като самият той е член на ДПС от 1991 г. Учредител е на младежката организация и неин председател два мандата. Ориентирал се е добре в обстановката, понеже си направил изводите от игрите на Касим Дал и Лютви Местан, които бяха елиминирани от ДПС и постепенно отидоха в политическата периферия. Затова активисти прогнозират, че Карадайъ ще запази позициите си, особено ако спечели 4 места в Европарламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6010 |24.01.2019 Марешки: БСП защитава Йончева, а защо не защитава другите? . 10| 10533 |24.01.2019 Проф. Слатински: Фашизмът набира сила и скорост! . 4| 11395 |23.01.2019 Атанас Атанасов: Това, което се случи с Елена Йончева, е тежка грешка на Борисов . 11| 6358 |23.01.2019 Афис: Ако евроизборите бяха днес - БСП 24.2%, ГЕРБ 23%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads