Реклама / Ads
7| 7271 |24.11.2021 ПОЛИТИКА

Вървим към правителство с нови 4 теми на масата за дискусии

.
Напред към кабинет Източник: БГНЕС
Преговорите за коалиция и съставяне на правителство, домакинствани от ”Продължаваме Промяната” (ПП), продължават и днес. Поканени отново са представители и ексепрти на ”Има такъв народ”, БСП и „Демократична България”.
 

Вторият ден от преговорите е посветен на темите: здравеопазване, земеделие, които ще бъдат дискутирани между 10:00 ч. и 13:00 ч. и образование и електронно правителство, за които е отделено времето след 15:00 ч.

 

Първите дискусии на експертните групи във вторник бяха в ресорите "Енергетика", "Икономика", "Правосъдие" и "Транспорт". И по четирите парламентарно представените групи намериха много допирни точки.

 

Във вторник работните групи по теми „Енергетика” и „Икономика” проведоха разговорите паралелно. Кирил Петков участваше в групата, обсъждаща икономическата тема, а Асен Василев в работната група за енергетиката. В момента, когато успеем да овладеем пандемията на база ваксини и имунитет, ще форсираме отварянето на бизнеса, заяви Кирил Петков.

Животът и здравето на българите е по-важен от оборотите на ресторантите и театрите. Да отпаднат всички мерки за ваксинирани, звучи добре, но не може да отпаднат всички мерки, заяви Румен Гечев от БСП по време на дискусията. Малко по-внимателни трябва да сме тук, защото от здравното министерство ще възразят, но и ще има натиск от бизнеса. Натискът на фирмите е напълно основателен, хората са без работа, гледат деца, но животът е по-важен, ние не можем да правим компромиси с печалбата и рисковете за нацията, каза още Румен Гечев.


Мика Зайкова коментира, че трябва да се намери нова форма на финансиране, която да е съчетана с качеството на образованието и интересите на учениците. „Човешкият потенциал е изключително важен, а в България е проблем. Проблемът е в образователната система. Трябва да се преразгледат квотите на съответните специалности в университетите. Има специалности, които не вършат работа, а са много на брой. Трябва да се прецизира“, каза още Мика Зайкова.


„България може да бъде свободна, силна, достойна и просперираща държава. Това е пряко свързано с темите, които засягаме в сектора правосъдие. На първо място ние работим за независим съд. Това е свързано и с гарантиране на едно справедливо правосъдие. Това ще стане чрез реформа на Висшия съдебен съвет. Реформа в прокуратурата, така че тя да стане ефективна, прозрачна и подлежаща на демократичен контрол.“ Това заяви по време на онлайн дискусията на тема „Правосъдие“ Надежда Йорданова от Демократична България. Колегата й от Демократична България Атанас Славов от своя страна заяви, че средносрочните мерки в крайна сметка чертаят визията на партията в сферата на правосъдието.


Радостин Василев от ПП Има такъв народ пък изрази мнение, че България от доста години страда от дефицит на доверие в институциите. „Трябва да има независимост, прозрачност и връщане на доверието на гражданите в правосъдната система“, подчерта Василев.


Предстои в четвъртък да бъдат обсъдени политиките, засягащи вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.


Петъкът ще е посветен на труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт.


Дискусиите по политиките в сферата на финансите и международни отношения ще се дискутират в събота

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8259 |16.11.2021 ”Продължаваме промяната” започнаха преговори с партията на Слави и ”Демократична България” за правителство . 6| 5908 |28.09.2021 Георги Киряков: Вървим към още една патова политическа ситуация . 2| 4801 |04.08.2021 Ирена Анастасова, БСП: На България й трябва работещо правителство . 66| 101172 |28.07.2021 Адв. Петър Илиев е новият премиер на България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads