Реклама / Ads
1| 6777 |10.07.2017 ПОЛИТИКА

За вишеградци новият световен ред в Европа е вреден

.
Огнян Гърков
Вишеградци са по-балансирани към призиви за по-тясна интеграция в Европейския съюз след Брекзита. Западни експерти предлагат държавите-членки (ДЧ) да се откажат от: собствени армии, специални служби, собствени законодателства, данъчни системи, валути. Напомня ли немско-френското творение за Мюнхенския договор от 1938 г.?
 
Унгарският външен министър Петер Сийярто не одобри попълзновения на западноевропейски политици, вкл. на австрийския канцлер Керн напоследък, да внaсят раздор във Вишеградската четворка, търсещи дистанция между Чехия и Словакия с Унгария и Полша. Дори и да се абстрахираме от богатия и разнопосочен историко-политически опит на държавите от В 4 със сегашните ни общи съюзници и партньори, широката общественост е много добре наясно, че през 1990 г. Чехословакия е заемала 25-то място в света по жизнен стандарт, през 2014 г. Чехия заема 28-мо място в света  (по индекс за човешко развитие = ИЧР 0.870), а Словакия – 35-то място в света (ИЧР 0.844). В същия период от време и по същия показател Полша от 33-то място в света  отива на 36-то (ИЧР 0.843), Унгария – от 30-то е на 44-то място в света (ИЧР 0.828). За сравнение: Румъния от 40-то място слиза на 52-ро (с ИЧР 0.793), България от 27-мо място - на 59-то (ИЧР 0,782), а вече и по-назад. Същевременно САЩ от 19-то място през 1990 г. зае 5-то място с ИЧР 0.915 през 2013 г. Германия и другите ни съюзници и партньори също повишиха жизнения си стандарт, докато стандартът на живот в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), приела атлантико-европейските ценности, се срути. Вж. напр. www. aliceswonderland.eu и мн. др. източници.

Часове преди важните публични дискусии в София (на 7 и 11 т.м.) :„Е-вропа между е-стонското и бълг@рското председателство“ и „Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС“, получих писма от Братислава и Прага, свързани с темата. В тях се отправя остра критика към централни медии в региона за премълчаване на информация от кризисната среща на 27.06.2016 г. в Прага на министрите на външните работи на Вишеградската група с немския и френския хомолози Франк-Валтер Щайнмайер (сега президент) и Жан-Марк Е/й/ро (Jean-Marc Ayrault). В европейски медии бе отбелязано тогава, че кризисната среща бе предшествана от среща на 6-те външни министри на държавите-основателки на ЕС (Франция, Италия, ФРГ и държавите от Бенелюкса), часове след референдума по Брекзита на 23.06.2016 г.
Експедитивна, но твърде щателна проверка на информацията от писмата затвърди усещането ми, че не е fake-news. Досега бях срещал предимно преразкази и цитати, с надежда да са били крайни, но този път се уверих в автентичността на публикуваното и излъченото на 27.06.2016 г. от полската обществено-правна телевизионна станция ТВП ИНФО за това, какво са „сътворили” чиновници от ЕС, САЩ и Алианса. На въпросната среща на В 4 в Прага Щайнмайер прочел обща декларация /с Еро/, след което предложил съдържанието й в 9-страничен документ за възникване на „Европейска супердържава”. Пълният текст можете да прочетете на https://www.tvp.info/25939587/ [2] (polsky), немски коментари в telepolis/dt.

Според ейд-мемоара /на англ. език/ държавите-членки (ДЧ) се отказват от:
1.Собствени армии, специални служби, собствени законодателства, данъчни системи, валути.
      2. Свой контрол над държавната граница, вкл. на процедурите за допускане и релокация на мигранти.
      3. Претенции срещу създаване на обща визова система, на обща външна политика, на трансформиране на НАТО.
      В преамбюла на текста правителствата на Франция и Германия заявяват:
„Нашите държави споделят обща предразположеност и скáла на ценностите, които създават предпоставки за още по-задълбочено обвързване на нашите общества. Ще се стремим към политически съюз в Европа и призоваваме другите европейци да се присъединят към проекта”...
*Ще възникне обща армия „Европейско ядро за сигурност” на принципа „заплахата на една държава = заплаха на всички държави”.
*Разузнаването и контраразузнаването ще бъдат подчинени на един център.
*Ще нарастнат правомощията на Европейския омбудсман и ще възникне единен наказателен закон.
*Националните държави няма да имат право да решават за миграцията и няма да имат собствена политика за предоставяне на убежище. В този смисъл се предвижда възникналата формално на 26 ноември 2010 г. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището  (European Asylum Office) да се превърне в ...Агенция, която да се ръководела от „разширено” тълкуване на Женевската конвенция за бежанците.
*Разместването на мигрантите ще бъде задължително, бегълците ще бъдат разделяни равномерно и националните държави няма да могат да възразяват.
*В името на Европейския съюз Германия и Франция започнали да преговарят със северноафриканските страни на най-високо равнище за правила за миграция и разширяване на диалога на тази тема. Ком.ОГ: Изглежда вече са включили и Испания, Холандия, Австрия, председателстващата Съвета/ЕС Естония и екс-колониална Малта за преговори незнайно с кого в Либия и Судан; с Нигер, Тунис, Египет, Етиопия, Чад.
*Ще бъде въведена единна валута евро за всички ДЧ; въпросът не звучи „дали”, а „кога”. Бел.: По казуса нашите европослушници са „в час” поне от 5 юни т.г.
*Ще бъде въведена единна данъчна система и ще бъде отстранявана конкуренцията в данъчна система между отделните държави-членки на Евросъюза...”.
                                                     **
Мнозина коментатори във В4 си обясняват с настоящата „колонизационна творба” защо Обединеното кралство се изплъзна от ЕС, европейската и миграционната политики на Унгария. Допускат, че на дневен ред е реализацията на НСРЕ (Новия световен ред в Европа), който за гордите поляци и национално уверените вишеградци би означавало окончателна ликвидация на суверенитета, расова и ценностна деевропеизация, а защо не и прикрита подготовка за война? Напомня се за термина Генерално губернаторство - за Полша (от Хитлерово време) - и за козируващи, корумпирани и зависими европейски самозвани политици, „политприватизатори” и евро-фондо-черпещи от ЦИЕ, повишили многократно личните си „ИЧР”.

България няма път назад към Азия, Евразия или Азио-Европа, освен може би поне за част от циганите, но това немско-френско творение ми напомня за Мюнхенския договор от 1938 г. Или: за пълна съветизация на ЕС или: за колонизация от Брюксел (= на интересите на Вашингтон, Берлин, Париж и на останалите 8 бивши колонизаторски държави от Стара Европа).

Боже опази! Нима за нашето Председателство отново ще решават измислени политици, напр. соцшофьорски и слугински чеда с обучавани в неоколонизаторските държави деца, болестно-амбициозни евробръмчалки, и самозванци, част от които биха предпочели вместо най-сетне да организират подготвянето на национално отговорни позиции и достойно представяне на България да дращят благи приветствия до немския Бундестаг по повод законодателното утвърждаване на гейбраковете в страната?

Д-р Огнян Гърков, л.д.р. посланик




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2365 |29.03.2024 20 години в строя на НАТО! . 4| 9884 |28.03.2024 "Защо Крокус, а не Кремъл!" От Санкт Петербург до Магадан полицията арестува хора заради атентата . 4| 10485 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 3043 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads