Реклама / Ads
38| 4602 |04.04.2023 ПОЛИТИКА

Военното министерство на България: Русия цели нашата вътрешна дестабилизация

.
Военно министерство
Руската армия извършва системни военни престъпления в Украйна. Това е записано в доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България 2022 г. . Документът беше одобрен с решение на Министерския съвет под номер 253 на заседаниео на 3 април 2023 г. за внасяне в Народното събрание и сега е качен на сайта на Министерство на отбраната.

"Започнатата в пълно нарушение на международното право неоправдана война в Украйна нанесе щети в особено големи размери върху всички сфери на социалния и икономическия живот. Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления. Този пълномащабен въоръжен конфликт оказва значително отражение не само върху Украйна и региона, но и в глобален аспект", пишат авторите на доклада от българското Министерство на отбраната.


Според документа, войната е довела до разширяване на руската хибридна подривна дейност против държавите от НАТО и ЕС.


"Целта на тези действия е насочена основно към: създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне; възпрепятстване на решения за укрепване на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал; намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна и оказването на навременна и ефективна военна помощ; продължаване на зависимостта от руски енергийни доставки", пише в доклада.


Веднага след това се посочва, че "Република България също беше обект на системни руски хибридни въздействия, включително и чрез едностранно прекъсване на газовите доставки, с цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения".


Докладът посочва руската военна агресия за най-непосредствената заплаха за мира и я категоризира, като пълно нарушение на международното право. Забелязва се засилено активизиране на руската подривна хибридна дейност, рискове за киберсигурността, използване на енергията за активно оръжие във военно-политическа кампания. Също тъка се отбелязват повишени рискове в Черно море, Кавказ, Молдова и Беларус.

 

Деструктивна роля изиграха индиректните опити от руска страна да създаде втора зона на нестабилност, възползвайки се от съществуващите на Балканите проблеми и противоречия, смятат аворите и натъртват, че в "Република Северна Македония конституционните промени се забавят, включително поради неотшумяващи антибългарски обществено-политически стереотипи", което "влияе негативно върху стартирането на преговори за присъединяване на страната към ЕС.


"Потенциалът за дестабилизиране на Босна и Херцеговина се запазва в резултат на сепаратистките инициативи на босненските сръбски лидери, подкрепяни от Кремъл. Силното руско влияние се запази и в Сърбия. Посредничеството и присъствието на международната общност в Косово останаха основен гарант за въздържане на Белград и Прищина от действия с негативно влияние върху регионалната стабилност. Запази се значението на операциите на НАТО и ЕС", се казва още в доклада.

 

Подкрепата за Украйна е заложена в официалният документ, като се посочва, че България е солидарна с Украйна и подкрепя нейните легитимни усилия и действия да се противопостави на руската военна агресия, включително и с предоставяне на военна помощ.

 

Главните изводи от доклада, посветени на българската армия, са свързани с нуждите за повишени изисквания към отбранителните способности на армията, поради фундаментално променената среда на сигурност. Страната трябва да бъде отговорен и ефективен съюзник в НАТО, заключва докладът.

 

Той представя няколко основни проблеми във Въоръжените сили на страната. Един от тях е недостигът на личен състав. Той е посочен като изключително висок, като некомплектът се е увеличил и е достигнал 19,7%. Отбелязва се, че най-сериозно е положението в Сухопътни войски, като нарушава способностите им на готовност. В допълнение се посочва и неуспехът да се засили интереса към кандидатите с повишеното възнаграждение. Окомплектоването на доброволния резерв е на крайно недостатъчно равнище, като са необходими адекватни мерки за окомплектоване с личен състав и усилия за повишаване на атрактивността на военната професия на пазара на труда, пише в документа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5723 |20.03.2023 Из новия годишен доклад на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода и малцинствата . 49| 16518 |14.02.2023 Списък на руските огнища за влияние в България: Защо премълчаваме очевидното? . 6| 9856 |23.01.2022 Мая Манолова: Социалното министерство пести от пенсионерите, а прахосва за бонуси . 24| 76158 |01.11.2021 Военното министерство с остра позиция след изявление на Невяна Митева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads