Реклама / Ads
24| 76590 |01.11.2021 ПОЛИТИКА

Военното министерство с остра позиция след изявление на Невяна Митева

.
Георги Панайотов, Невяна Митева
Днес в Българската армия жените военнослужещи се ползват с всички права, с които се ползват и колегите им мъже. Равните права на жените и мъжете военнослужещи са уредени както със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), поднормативните актове към него, така и с Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Няма никакви ограничения за заемането на каквато и да е длъжност по полов признак.
 

Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната по повод твърдения на кандидат-президента Невяна Митева относно военната й кариера.

 

„Няма подобни ограничения и в наредбите за условията и реда за приемане на курсанти във висшите военни училища. Не е отказвано и обучение във Военна академия „Г.С. Раковски“ по полов признак и категорично заявяваме, че такива твърдения са абсолютна неистина. Отказите се базират единствено на законови пречки, каквато например е липсата на диплома от завършено висше военно училище“, добавят от военното министерство.

 

„Сблъсквала съм се с много ситуации в моята кариера, може би това би могло да се определи като дискриминация. Едва на третата година ме допуснаха до приемни изпити във Военната академия, но това ме стимулира допълнително. Точно тук е ролята на жените-военослужещи, защото ние създадохме възможности за жените. Въпрос на време е да има жени в изтребителната авиация“, разказа през уикенда Митева в ефира на bTV.

 

Ето и останалата част от позицията на Министерството на отбраната:

 

„По темповете си на развитие и съдържание статутът на българските жени военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от Европейския съюз и НАТО. Жените са равнопоставени на мъжете при упражняване на професията на военнослужещ.

 

Насаждането на неверни и спекулативни внушения за дискриминация относно правата на жените военнослужещи в Българската армия слага петно върху близо 30-годишните усилия за утвърждаването на демократичните ценности не само в контекста на равнопоставеността и равните права, но и в налагането на равните възможности за развитие и растеж в кариерата и за двата пола.

 

В Министерството на отбраната и Българската армия служат стотици жени военнослужещи, израснали с много труд и усилия през всички нива на военната йерархия. Сред тях вече има и старши офицери, преминали през всички образователни изисквания за кариерното им израстване – от висше военно училище, през обучение във Факултет „Командно-щабен” до Стратегическия курс на ВА „Г.С.Раковски“. Във Военновъздушните ни сили служат и жени пилоти, които никой не е ограничавал в решението им кой вид военна авиация да изберат.

 

Жените военнослужещи са категорично против прилагането на т.нар. положителна дискриминация, изразяваща се в ненужно толериране и покровителстване, които пречат на истинската им професионална реализация и кадрово израстване.

 

Присъствието на жени в армейския строй отдавна не се приема като явление, будещо сензация. Насаждането на неверни внушения за дискриминационно отношение към тях говори за непознаване на демократичните процеси и крие риск за провокиране на опасни настроения, застрашаващи с години отстояваната равнопоставеност на половете в Българската армия“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 23414 |28.06.2021 Девет бала вълнение в Министерството на отбраната! . 14| 4741 |14.04.2021 Иван Ченчев: БСП е гласът на разума в политическото пространство . 20| 7360 |18.11.2020 Цветан Цветанов: Създадоха виртуално пространство на Борисов, за да си изкара мандата . 60| 10859 |03.08.2020 Иван Костов: На площадите ще излязат силно пострадали и изплашени хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads