Реклама / Ads

1| 5248 |20.09.2016 ПОЛИТИКА

Заповед: Подкупите да се взимат умно и по закон!

.
Над двегодишния опит на организацята ни да води борба за справедливост, прозрачност и правосъдие, както и анализът на ситуацията с активите на КТБ и въобще развитието /липсата на развитие/ по казуса КТБ и правата на ограбените вложители в банката, ни дават основание да направим някои изводи и прогнози.
Първо, парите от грабежа са на свършване. Както и парите в държавата, не само в КТБ. Все по-малки суми постъпват и ще постъпват по „хранителните” вериги за политици и магистрати. Затова предлагаме някои революционни законодателни промени, които  донякъде ще осигурят притока на пари. Където трябва.

 

Повод за тази наша законодателна инициатива е статията на Калина Георгиева във в. Капитал от 12.09.2016 г., озглавена „Малко са сигурните кандидати за летище София“, с подзаглавие: „Fraport и TAV вече проучват държавното дружество. По искане на колебаещи се оператори срокът за оферти за концесията се удължава с месец.“.

 

Виждайки измежду малкото кандидати за концесията на летище София колебаещия се „на кантар“ за участие кандидат – „обединение между турската Limak и руската ВТБ“, и,  имайки спомена от успешните (за ВТБ) сделки за приватизация на Булгартабак и Виваком, по всяка вероятност следващото стъпало на „хранителната верига“ ще е концесионирането на летище София.

 

Нашата прогноза за развитието на концесията на летище София е, че сигурният участник и победител в  концесионната надпревара за летище София ще бъде обединение, под явна или прикрита форма, между турската Limak и руската ВТБ. Нали, за да може да се подготви за участие това обединение, се удължава срокът за подаване на оферти за концесията на летище София.

 

От една страна, топлите отношения на политиците и премиера Борисов с Турция предполагат такова очаквано развитие.

 

От друга страна, гарантирането на българските „интереси” изискват участието на ВТБ процедурата. Този мач сме гледали при сделките за  Булгартабак, и още по-успешно за Виваком.  Резултатът е ясен 2:0 за ВТБ срещу всички нас, българските граждани-данъкоплатци.

 

Всъщност едва през последните дни станаха кристално ясни и мотивите на Народното съббрание да отхвърли безкомпромисно и безалтернативно проекта на ЕПИК за оздравяване на КТБ – в него не се предвиждаха никакви процентни  участия за ВТБ. Нещо повече, предложението предполагаше евенуално привличане на липсващите на консорциума ЕПИК налични средства чрез залагане на активи на Виваком, Дунарит, Авионамс, което щеше да си е жива загуба за ВТБ, ерго за  КОЙто трябва.

 

Ето защо, най-вероятният победител в търга за концесията на летище София ще бъде творящото се обединение между турската Limak и руската ВТБ.  Така се защитават интереси! Но не националните. Нито на гражданите на България. Но това е дреболия.

 

На второ място, за да бъдат парите чисти и сделките законни, а политиците/магистратите спокойни, обаче, предлагаме да се извършат следните законодателни промени:

-         а/ Народното събрание да гласува промени в законите за приватизация, концесиите и обществените поръчки. В тези закони изрично да се узакони нова схема за осъществяване на тези сделки, която да стане задължителна с обратна сила, от 01.01.2016 г. /както за „данък уикенд“ /. Тази нова  схема да включва задължителното участие по закон на ВТБ с не по-малко от 20% (без горна граница) във всички крупни сделки с активи на българската държава.

Само така българските граждани и гражданските сдружения и организация ще се успокоят и ще престанат да тревожат със сигналите си прокуратурата.

 

-         б/ Евродепутатите ни,  заедно с Правителството и Народното събрание да  предложат описаната схема за  приемане от Европейския парламент, като по този начин България вече няма да бъде на първо място по корупция в ЕС и при това с 11 осъдени за дребни подкупи. Другите дребни подкупи – всекидневните – на полицаи, лекари, административни служители едва ли ще ни помогнат да удържим челното място в класацията на най-корумпираните държави.

 

-         в/ Да се включи в закона за бюджета искането на управляващите  НАП да събира по всички възможни начини поне по 1 млрд.лв. годишно повече от предходната година, независимо, че   умиращият бизнес в България не ги генерира. Но прилаганите сега и споделени от наши членове в НАП начини са добри: максимално невръщане или забавяне на връщането на ДДС, максимално непризнаване на сделки и разходи при ревизиите, прилагане на гъвкави бюрократични подходи и административен натиск към всички групи фирми и граждани – към фирмите на далечни от властимащите собственици, към гражданите с помощите, децата с увреждания и т.н. с идеята някои от тях да се откажат да си търсят парите и правата. И всичко това желязно защитено от „независимия” български съд.

 

-         г/ Да се узакони и задължението на НАП максимално бързо и безпроблемно да обслужва 102-те /пак по информация на служители на НАП/ фирми на Д.Пеевски и свързани с него лица – никакви ревизии, автоматизъм при връщането на ДДС, административен натиск върху конкуренти и недоволни.

 

Така Европейският Съюз ще бъде доразвит творчески, и то от България, а водещият за бившия Съветски Съюз принцип на развитие на икономиката, политиката и обществените отношения – подкупите трябва да се взимат с акъл и по закон.

 

Да се готви Дунарит!

 

Вера Ахундова,

Председател на НПО “НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 6840 |19.05.2022 Италия с план за прекратяване на войната с пълна автономия на „спорните територии“ в Украйна . 0| 13714 |18.05.2022 Как ще започне третата фаза на войната в Украйна, прогнозира експерт . 0| 3791 |18.05.2022 Politico: Колко солено ще излезе на ЕС Унгария да каже “да” на руското петролно ембарго . 0| 18656 |17.05.2022 Балабанов: Кой настоящ вицепремиер е бил шеф на политическия кабинет на министър от ГЕРБ?
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ