Реклама / Ads
0| 4935 |18.02.2008 ПРЕДСТОЯЩО

Предстоящо на 19 февруари

.
България отбелязва 135 год. от обесването на Васил Левски; АГРА 2008 се открива в Пловдив; представят първата небанкова кредитна институция; в СБХ откриват изложба за дизайн.
 

 

Възпоменателна церемония по повод 135 години от гибелта на Апостола на Свободата организира Столичната община. Церемонията ще се състои в 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски. Слово за подвига на най- значимата фигура в българската история ще произнесе Никола Хаджиев. В кроя на церемонията ще бъдат поднесени цветя и венци държавни институции, политически партии , организации и граждани. Панахида в памет на Йеродякон Игнатий- Васил Левски ще бъде отслужена в 17.00ч. от техни преосвещенства Знеполски Епископ Йоан и Стобийски Епископ Наум в храм „Света София”.

 

Столична община, Столична Спортна Асоциация и спортен клуб „Левски” организират лекоатлетически крос в памет на 135-та годишнината от гибелта на Васил Левски. Кросът ще се проведе на 19 февруари в 12.00ч. в Борисовата градина в района на бюст-паметника на Васил Левски. В проявата ще участвуват юноши , девойки, мъже и жени от столичните учебни заведения , както и граждани. Момичетата и момчетата ще бягат на дистанция 800 м., девойките и жените на 1 500 м, а юношите и мъжете на 2000 м.

 

135 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани в Карлово. Възпоменателното честване ще започне с панихида в храм “Св. Богородица”, в който Васил Иванов Кунчев е бил ръкоположен за дякон, от 11 ч. на площад “В. Левски” ще бъде митингът-поклонение, след което ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева. Същия ден от 12:30 ч. ще бъде представен сборника “Левски пред съда на портата” – съставителство и редакция на изданието от проф. Дойно Дойнов и ст.н.с. Огняна Маждракова. Той включва документи от съдебния процес, чуждестранни документи за процеса и български извори, свързани с процеса.

 

Община Пловдив организира от 11.00 ч. панихида в храм „Св. Св. Апостол и Павел”, от 11.30 ч. – поклонение пред паметника на Апосотола на централната алея на Бунарджика. Веднага след поклонението, около 11.45 - 12 часа, във фоайето на Община Пловдив ще бъде открита изложба, свързана с живота и дейността на Левски. Организатор е Евдокия Емануилова от Общински комитет „Васил Левски” – Пловдив.

 

Поклонение, заупокойна молитва и полагане на венци с военен ритуал организира община Варна от 12.00 ч. пред паметника на Левски в Морската градина.

 

В Дряново проявите по повод 19 февруари са организирани общината и Общинският комитет "Васил Левски". В 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола. В 17.00 часа започва прожекцията на филма "Пътят на Левски" и среща със създателите му. 

 

Турнир по лъвски скок ще се проведе в Трето ОУ “Братя Миладинови” в Гоце Делчев. Турнира е традиционен и се прави в училището вече няколко години. В него ще вземат участие всички ученици от първи до осми клас в училището. Учениците, които направят най-дълъг скок в съревнование с останалите в техния випуск ще получат награди, осигурени от ръководството на учебното заведение.

 

В Ловеч ще бъде открита новата експозиция на музея “Васил Левски”. Ще се проведе и традиционният поход от града до Къкрина, където Левски е заловен. В похода тази година ще участват и средношколци от града

 

Два нови паметни знака на Васил Левски ще бъдат открити в страната - паметник на Апостола в гр. Несебър и негов орелеф в гр. Бяла, Русенско.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще вземе участие в работен обяд за посланиците на страните-членки на Европейския съюз у нас по покана на посланика на Словения за България със седалище в Будапеща Ладислав Липич. Традиционно работните обеди за дипломатическите представители на страните от Евросъюза се организират от страната-председател на ЕС. Работният обяд ще започне в 13.00 ч. и ще се състои в сградата на посолството на Унгария у нас.

 

 На 19 февруари от 16.00 часа в МВнР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще проведе среща с ръководствата на Форум „България - Русия” и Българо-руската търговско-промишлена палата. Основна тема на разговорите ще бъдат българо-руските отношения в контекста на подписаните споразумения в областта на икономиката между Р България и Руската федерация.

 

В Университета за национално и световно стопанство ще започне двудневната юбилейна международна конференция “130 години от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяването на българската държавност Тя ще бъде открита от проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС. Вицепрезидентът Ангел Марин ще се обърне с приветствие към участниците във форума.

 

Националното ръководство на ДСБ ще даде пресконференция от 11.30 ч в сградата на партията на бул.”Витоша”18.

 

Дирекция “Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на Столична община със съдействието на НСА „Васил Левски”, организират Десети турнир по плуване „ДЕЛФИН” - 2008 г. В състезанието ще вземат участие около 400 деца от 37 училища в три възрастови групи – 1-4 клас; 5-8 ; 9-13 клас. Проявата ще се проведе под мотото „130 години от Oсвобождението на София от турско робство.” Състезанието ще се състои на 19, 20 и 21 февруари 2008 г. в плувен басейн „Мадара” - НСА “Васил Левски”

 

В столицата ще бъде представена първата небанкова кредитна институция, която ще излезе на борсата. Дружеството е специализирано в отпускането на малки, краткосрочни потребителски кредити Easy CreditTM.

 

Деловият форум АГРА 2008, с участието на 817 фирми от 40 държави, ще се проведе в Международен панаир Пловдив. АГРА 2008 се очаква да бъде открита от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, под чийто патронаж в първия ден ще се проведе кръгла маса „Аграрна политика – образование – наука - бизнес”, организирана от Аграрния университет в Пловдив.

 

В Съюза на българските художници ще бъде открита изложба “Дизайн/дизайн?”, организирана от Посолството на Испания в София. В церемонията по представянето ще участват Посланикът на Испания, Н. Пр. г-н Фернандо Ариас, Председателят на Съюза на българските художници, г-н Ивайло Мирчев, и комисарят на изложбата, г-н Емилио Хил.

 

Асоциация на философите от Югоизточна Европа представя от 13.00 ч. в БТА ситуацията в Косово в контекста на изследователския проект "Конфликти и толерантност на Балканите".

 

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4016 |17.02.2008 Предстоящо на 18 февруари . 0| 4055 |14.02.2008 Предстоящо на 15 февруари . 0| 4121 |13.02.2008 Предстоящо на 14 февруари . 0| 4170 |12.02.2008 Предстоящо на 13 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads