Реклама / Ads
0| 4131 |25.05.2008 ПРЕДСТОЯЩО

Предстоящо на 26 май

.
Автомобилните превозвачи в България излизат на протест; открива се Седмицата на социалната политика; дискутират енергийни и финансови аргументи за АЕЦ „Белене“ – лъжи и реалности“; извършват мониторинг на изпълнението на програма САПАРД в България.
 

 

Заседание на Съвета „Общи въпроси и външни отношения” с участието на министрите на външните работи, министрите на отбраната и министрите на развитието на държавите-членки на Европейския съюз ще се проведе на 26 и 27 май 2008 г. в Брюксел, Белгия. На 26 май министърът на отбраната Николай Цонев ще участва в сесията „Външни отношения”, в съпътстващото заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана и в съвместната работна сесия на съвета „Общи въпроси и външни отношения” във формат министри на външните работи и министри на отбраната.

От 26 до 30 май 2008 г. в представителната зала “Менухин” на Европейския парламент в Брюксел ще се проведе културният форум “Европейското откриване на Черно море”. Негов девиз е мисълта “Морето сближава всичко далечно…” изказана от Йоан Екзарх още през Х век. Инициативата за събитието е на българския евродепутат доц. Маруся Любчева.

Автомобилните превозвачи в България излизат на протест в цялата страна. Те искат държавата да вземе мерки срещу спекулативните цени на горивата, възстановяване на акциза върху горивата на автомобилните превозвачи, връщане на надвзетия акциз и мерки срещу картелните споразумение и монополните високи цени на горивата.

В 10 часа в пленарната зала на хотел „Хилтън” ще бъде открита Седмицата на социалната политика. Във форума ще участват министър-председателят Сергей Станишев и министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Семинар на тема “Структурните фондове на ЕС за туризма в България” ще се проведе от 14.00 часа в Гранд Хотел София, гр. София, етаж 1, зала “Триадица 2”. Организатори на проявата са Евродепутатът от НДСВ Биляна Раева и Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм /ДАТ/.

Подобрила ли се е защитата на потребителите в България и какво е постигнато в тази посока на европейско ниво ще бъдат основните теми в срещата на Европейския комисар за защитата на потребителите Меглена Кунева и представители на организации на производители, вносители, търговци и потребители. Срещата е открита за медиите и ще се проведе от 14:30 часа в Информационния център на Европейския съюз в София (ул. "Московска" 9).

Започва откритото първенство по тенис на Франция Roland-Garros.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и посланика на Германия Михаел Гайер ще подпишат Спогодба между правителствата на България и Германия за техническо сътрудничество. Спогодбата предвижда от федералния бюджет на Германия да бъдат предоставени 4 млн. евро за консултантски дейности и трансфер на знания и опит за 4 проекта. Събитието ще бъде в 10,00 ч. в сградата на МИЕ на ул. “Славянска” 8.

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България организира бизнес обяд с гост - говорител Меглена Кунева, комисар по защита на потребителите в Европейската комисия. Срещата ще се проведе от 12:30 до 14:30 ч. в зала “Средец” на хотел “Шератон”. Меглена Кунева ще говори на тема: „Европейското настояще и бъдеще на България”.

В 8.45 часа министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще проведе среща със заместник-министър председателя и министър по социалните въпроси и общественото здраве на Кралство Белгия Лорет Онкелинкс. Двамата ще обсъдят въпроси, свързани със сътрудничеството в здравеопазването между двете страни. След приключване на срещата ще се състои брифинг за журналистите.

Кметът на София Бойко Борисов, кметът на столичния район „Витоша” Любен Петров и председателят на Националния съюз за безопасност и охрана Румен Ралчев ще дадат в 11 ч. началото на Проект „Заедно срещу престъпността”, който ще се реализира на територията на района. Проектът е тристранен между Столична община – район „Витоша”, НСБО и VI-то РПУ. На събитието, което ще се проведе в административната сграда на район „Витоша”, ще присъства и комисар Наташа Николова. Поканен е и националният омбудсман Гиньо Ганев. Район „Витоша” се намира в кв. "Павлово", ул. "Слънце" № 2.

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Волен и Капка Сидерови. Двамата са обвинени, че са подбуждали към лъжесвидетелстване депутата Павел Чернев за инцидента на АМ “Тракия”. Заседанието ще започне в 9.30 часа.

От 26-ти май до 30-ти юни, без почивните и празнични дни, Национална компания “Железопътна инфраструктура” ще извършва ремонтните дейности в участъка между Хан Аспарух и Нова Загора, който е съседен на ремонтирания до сега участък между Калитиново и Хан Аспарух. По тази причина ще се запазят променените в разписанията и маршрутите на някои влакове, които по обичайния си график преминават през този участък.

Правната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер” и фондация „Български адвокати за правата на човека” организират конференция с международно участие на тема: “Справедливият процес в административното съдопроизводство. Съответствието на българския закон и практика със стандартите, установени от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и от практиката на Европейския съд по правата на човека". Конференцията ще се проведе от 9.00 до 19.30 часа в съдебната палата, втори етаж, зала „Тържествена” (зала 15). Министърът на правосъдието г-жа Меглена Тачева ще открие конференцията.

Започват проверките на място на Разплащателна Агенция за 2008 г. по следните схеми и мерки за подпомагане: Схема за единно плащане на площ, Национални доплащания, Плащания за природни ограничения на фермери в планински райони, Плащания за природни ограничения на фермери в райони, различни от планинските, Енергийни култури, Агроекологични плащания, Плащания на производители на пресни ягоди и малини, предназначени за преработка.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще открие новото детско отделение в най-голямата болница в Родопите – МБАЛ Смолян. По време на своето посещение министър Желев ще се срещне с областния управител д-р Петър Фиданов, кмета на града г-жа Дора Янкова и с представители на медицинската общност. Те ще разговарят по актуални проблеми на здравната система. Към 14.30 часа се предвижда да бъдат дадени изявления за медиите.

От 11.00 ч. - 13.00 ч. в камерна зала на София прес Национална Коалиция „АЕЦ БелеНЕ!“ организира пресконференция на тема „Енергийни и финансови аргументи за АЕЦ „Белене“ – лъжи и реалности“.

От 11.00ч в БТА ще се проведе пресконференция на първата франчайзингова мрежа за търговия с недвижими имоти в Европа на тема: „Тенденции в развитието на пазара на жилищни имоти в България и Румъния през 2008 година”.

Днес е последният срок, в който работната група, ръководена от заместник-министъра на държавната администрация Мария Дивизиева, трябва да анализира и да предложи конкретни мерки за повишаване на административния капацитет. По щат в системата, която управлява средствата от фондовете на ЕС, трябва да работят 2400 души, но заетите бройки са 2167.

В периода 26 – 30 май 2008 г. от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК ще извършат официално планиран мониторинг на изпълнението на програма САПАРД в България.

Организират семинар за медиите в рамките на проект “Участие на третия сектор в процеса на мониторинг, оценка и контрол на прилагането на европейското законодателство от българските институции”. Проектът се изпълнява по Национална Програма ФАР за неправителствени организации BG 2004/016-711.01.01. Семинарът ще се проведе от 10.30 ч. в хотел “Плиска”, ет. мецанин, бул. “Цариградско шосе” 87. От 12.00 ч. е предвиден работен обяд, по време на който ще продължим разговора в неформална обстановка.

От 10:30 часа в дома за деца „Христо Ботев“ в кв. Горна Баня на ул. “Христо Стефчов” 2 ще бъде показан извършения ремонт в него от “Главболгарстрой”.

В 12 часа в БТА Българското национално радио дава пресконференция: “10 дни на БНР". Националното радио започва излъчване по цифрова технология.

В 13 часа в БТА ще се състои съвместна пресконференция на училищата за деца с увреден слух в София, Пловдив и Търговище, Асоциацията на родителите на деца с увреден слух и Съюза на глухите в България на тема: “ Равен старт на матурите за децата с увреден слух”.

Проходът на Републиката ще бъде затворен за движение на всички видове МПС на 26 май в 12.00 часа. Ограничението ще е в сила до 15 ноември 2008 година.

От 26 май до 2 юни 2008 г. България е домакин на ІІ-та Европейска среща на завършилите в Русия и ОНД. Срещата ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България ген. Ангел Марин. Форумът ще се проведе в парк хотел “Москва”.

В Кюстендил започва Седмица без тютюнев дим – от 26 до 31.05.2008 год., която се организира във връзка с предстоящия 31 май – Световния ден без тютюнопушене.


Народните представители от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов ще направят голямо дарение от книги на плевенски читалища. Творбите са на издателство „Захарий Зограф”. Инициативата е в част на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На събитието ще присъстват Иван Гранитски и акад. Антон Дончев. Книгите ще бъдат дарени в Плевен : 14.00. ч – в Окръжна библиотека „Христо Смирненски”; 14.30.ч – в читалище „Съгласие”; 15.00. ч – читалище „Ракитин”. Същият ден от 16.00. ч в зала „Ротари” на хотел „Ростов” ще бъдат връчени наградите „КДК-арт” на Клуба на дейците на културата.

В община Карлово от 18.00 ч. в НЧ “Васил Левски” ще се проведе представяне на литературен сборник “И мойте песни...”. Събитието е част от честванията на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Заключителна конференция по проекта, свързан с реставрирането на античния град Никополис ад Нестум ще се проведе в Гърмен.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3976 |22.05.2008 Предстоящо на 23 май . 0| 4103 |21.05.2008 Предстоящо на 22 май . 0| 4500 |20.05.2008 Предстоящо на 21 май . 0| 4264 |19.05.2008 Предстоящо на 20 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads