Реклама / Ads
0| 4738 |31.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 1 юни

.
Вестниците пишат за това, че атака на израелски командоси завърши със световна криза; за второ наказание за съдиите с имоти по морето; че в ареста имало само 4 празни места.
 

Атака на израелски командоси завърши със световна криза, известява Дневник.

Една от най-острите международни кризи в последните години в Близкия изток избухна в понеделник заради смъртта на поне 15 турски граждани и раняването на над 60 души в операция на израелски командоси. Тежкият инцидент стана в международни води с флотилия от 6 кораба с хуманитарна мисия, опитваща се въпреки предупрежденията на Тел Авив да пробие израелската блокада на ивицата Газа. Международните реакции, включително на българското външно министерство, бяха на единодушно осъждане на насилието и настояване за детайлно разследване на кравопролитието. Най-високо е напрежението между Турция и Израел и сериозен раздор между тях ще е удар по опитите на САЩ да постигнат баланс и мир в Близкия изток. Анкара обвини Тел Авив в държавен тероризъм, отзова посланика си, прекъсна военни учения и поиска гражданите й незабавно да бъдат освободени за евакуация у дома.

Второ наказание за съдиите с имоти по морето, четем в 24 часа.

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет внася предложения за образуване на дисциплинарни дела срещу съдиите с бедни роднини. Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и съдиите във Върховния административен съд Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов, както и дъщерята на Урумов - Деница, която също е съдия "са накърнили престижа на съдебната власт", реши вчера комисията. Магистратите, чиито роднини като крайно нуждаещи се са се облагодетелствали с разрешения за строежи в Приморско, заявиха обаче, че не изпитват вина. Законът изисква децата и родителите на магистратите да са живеели поне 5 г. на посочените от тях адреси в Приморско и едва след това да подават молби за право на строеж. Проверката показала, че съседите им дори не ги познават.

В ареста само 4 празни места, съобщава 24 часа.

Всекидневните акции на МВР запълниха килиите в ареста на бул. "Г. М. Димитров" в София. "Останали са само 4 свободни места", съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев. Информацията той получил вчера от зам. главния прокурор Бойко Найденов. "Мисля, че и това е един от начините да се види резултатът от работата на МВР. Дните с по-малко от 2 операции ги броим "дъждовни", т.е. не е работено достатъчно", коментира главният комисар. В килиите на бул. "Г. М. Димитров" са бандата на Наглите, бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, както и над 100 задържани при различни операции през последните месеци.

Пациенти се жалват в ЕС заради орязаните направления, информира Дневен Труд.

Пациенти от Пловдив внасят колективна жалба срещу държавата в Еврокомисията заради несправедлива и дискриминационна здравна политика. Оплакването ще бъде изпратено в Брюксел чрез Асоциацията на активните потребители и фондация “Български център за джендър изследвания”. Причината за недоволството са изчерпаните лимити за направления при специалист, което принуждава болни хора, които редовно си внасят осигуровките, да плащат за лечение.

За последните 9 години заплатите са се утроили, пише Дневен Труд.

Българинът богатее значително през последните 9 години, показват данни от изследвания на Националния статистически институт (НСИ). От началото на 2001 г. досега натрупаната инфлация е 68,4 на сто, а доходите от заплата са се увеличили почти тройно. Това важи както за средната работна заплата, така и за минималната. В началото на 2001 г. най-ниското възнаграждение у нас е било 79 лева, към края на мандата на правителството на Иван Костов то достига 85 лева, а в края на годината удря кръгло 100 лв. В момента минималната работна заплата е 240 лева. Спрямо началото на 2001 г. това представлява увеличение от 303,79 %.

Бизнесмените не инвестират, а трупат лихви в банки, уведомява Стандарт.

Вместо да опразва сметки и тайници в дюшеците, българинът масово влага пари в банките. Това сочат данните от банковата статистика на БНБ. Само за първите три месеца на 2010 г. общата сума на спестяванията на гражданите и нефинансовите предприятия е нараснала с близо един милиард лева. Това прави ръст от цели 12 процента на годишна база. При това през трите зимни месеца, когато харчовете са най-много, а възможностите за спестяване - най-ограничени.
В същото време обаче броят на депозитите намалява с около 320 хиляди. Това пък означава, че по-бедните българи вече не издържат и вадят от банките парите "за черни дни", за да си платят с тях сметките.

Катаджии дебнат за детски столчета в колите, предупреждава Новинар.

Служителите на КАТ започват акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя” и ще проверяват дали родителите, които шофират, са обезопасили децата си, като са ги поставили в специалните за тях столчета. Родители, пазете децата си, докато шофирате своите коли, слагайте ги в специалните столчета, предназначени за тях, апелира шефът на КАТ София Ваньо Стоевски на пресконференция по повод началото на акцията. Освен за столчета катаджиите ще следят и за неправилно пресичащи майки с детски колички. От КАТ подчертаха, че в рамките на започваща кампания (1 до 15 юни) ще бъдат глобявани както провинилите се майки, така и всички пешеходци, нарушили правилата.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4202 |26.05.2010 Пресата на 27 май . 0| 4219 |25.05.2010 Пресата на 26 май . 0| 4427 |24.05.2010 Пресата на 25 май . 0| 4477 |20.05.2010 Пресата на 20 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads