Вторник, 17 Октомври 2017, 01:21
Frognews
0| 2469 |25.10.2016

Илияна Йотова призова за спешно свикване на КСНС заради мигрантската криза

.
С много цветя и пожелания за успех започнаха срещите на Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, в Ямболска област днес. В препълнената зала на читалището в Болярово тя бе посрещната от жителите на града с аплодисменти и получи много цветя и поздравления. „Невероятно е, когато ти даряват обич и радост. Още по-уникално е да празнуваш рожден ден, събрал надеждите и мечтите на хората”, каза в отговор Йотова.
Хората обаче не пропуснаха да зададат въпроси за приоритетите на кандидатпрезидентската двойка и да разкажат за текущите проблеми, с които се сблъскват.
„Вече не е въпрос на желание и преценка, задължително е президентът Росен Плевнелиев спешно да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) във връзка с мигрантската криза и напрежението по границата и в бежанските центрове у нас”, категорична бе Йотова. „Ще поискаме затваряне на границата и не се притесняваме да го кажем ясно. Повече не можем да "разтягаме" България! Колкото и да се опитват да крият истината, българите много скоро ще я разберат”, заяви тя в Болярово.
„Ние трябва да отстояваме националния си интерес в Европа. Затова ще се борим незабавно да се прекрои Дъблинското споразумение и категорично да отпадне на текста за връщане на мигранти в първата държава, в която те са регистрирани”, подчерта Илияна Йотова. Проблемът според нея е, че мнозинството от хората, които влизат в Европа не са бежанци, а икономически мигранти, а за тях условията за прием са различни.  

„Нека да сме наясно. В България броят на истинските бежанци е много малък. Говоря за хора, на които по силата на Женевската конвенция наистина трябва да им се търси подслон, защото бягат от въоръжени конфликти. 90 % в момента от нелегалната имиграция в България обаче няма никакво право да остава на територията на страната по нито един наш международен закон, защото става дума за нелегални икономически мигранти, идващи от Афганистан, Пакистан, които са все още със статут на сигурни държави. Решението, което ние даваме, е че трябва да се увеличи бързото производство и тези хора да бъдат връщани обратно. Ако продължаваме по същия начин, съвсем скоро тези процеси ще станат неуправляеми”, коментира Йотова.

„Досега ни тормозеше само дребната престъпност, но вече се страхуваме и от организираната. Вчера във Воден беше ограбена пощата. Разчитаме на вас с ген .Радев, отчаяно се нуждаем от промяна. Вие сте разбрали кои са наистина важните проблеми - имигрантската заплаха, престъпността, бедността, необходимостта от ясна българска позиция както към Русия, така и към Турция. Предлагате решения и ние виждаме, че знаете какво да правите. Остава сега ние да си свършим работата, за да можете на 13-ти с №13 в бюлетината да започнем да променяме съдбата си”, казаха жителите на Болярово в препълнената зала на читалището.
Мигрантският натиск и липсата на адекватна реакция на управляващите притесняват и хората в Стралджа и Елхово. „Бежанските центрове са препълнени. Вместо да реагират адекватно, управляващите приемат тайно постановление за разселването на тези хора в населени места в страната”, посочи Йотова. Според нея този тип „затворена политика” се прави, защото властимащите са наясно, че хората ще протестират срещу тези намерения.

„В голямата си част мигрантите у нас са нарушители на държавната ни граница и трябва да се реекспулсират. Но правителството не може да се справи, а външният ни министър е фигурант”, смята тя. Според нея спешното свикване на КСНС се налага, за да се изработи българска позиция по казуса. Вместо това настоящият президент Плевнелиев се занимава с измислени хибридни войни, изрази съжаление Илияна Йотова.

Втората спешна задача е разбиването на каналджийските мрежи. „Смятаме, че над тези мрежи има политически чадър. Няма сила, която да ме убеди, че ако държавата си е на мястото, те няма да бъдат разбити за няколко дни”, коментира кандидатът за вицепрезидент.
„Неадекватността на управляващите, неумението им да се справят е много опасно на фона на сериозните рискове и заплахи пред България”, предупреди Йотова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София 0| 6226 |08.11.2016 . Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики 0| 6336 |08.11.2016 . Ген. Радев: Цачева се опитва да превърне личната си загуба в национална трагедия 10| 10714 |07.11.2016 . Ген. Радев: В безсилието си опонентите ми търгуват със страха 0| 6309 |07.11.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах