Вторник, 17 Октомври 2017, 18:14
Frognews
0| 3104 |06.10.2016

Йотова представлява ЕП на ГКПП Капитан Андреево

.
Илияна Йотова
Илияна Йотова ще представлява Европейския парламент при разполагането на нови общоевропейски сили за охрана на българо-турската граница от миграционен натиск. Тя бе поканена да присъства като зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

„Европейският парламент беше не само главният поддръжник на тази идея, но и аз самата с гордост мога да кажа, че бях първият евродепутат, който предложи идеята за създаване на общоевропейска гранична полиция на вниманието на Европейската комисия и държавите членки“, заяви Илияна Йотова. Още през 2014 г. българският евродепутат припомни обсъжданата през 2001 г. идея. „Тогава разговорите са били провокирани от косовските събития и конфликтите в бивша Югославия. С времето идеята е била забравена, но днешния невиждан миграционен натиск по нашите граници отново я прави повече от актуална“, подчерта българският евродепутат. „Не беше никак лесно да убедя колегите ми, че такава общоевропейска гранична полиция е необходима, но ако преди петнадесет години предложението е било само обект на проучване, днес създаването на службата е задължително“ добавя още Илияна Йотова.

 

Тя ще бъде част от официалната делегация, включваща българския министър-председател Бойко Борисов, вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, изпълнителния директор на новата Агенция за гранична и брегова охрана Фабрил Лежери и министъра на вътрешните работи на Словакия, която председателства в момента Съвета на ЕС Деница Сакова. По време на откриването на новата общоевропейска агенция ще бъдат представени новото оборудване и екипи за охрана на българо-турската граница, включващи патрулни автомобили, ванове с термоапаратура за засичане на нелегално преминаващи границата, патрули със специално обучени кучета и техника за въздушно наблюдение.

 

„Отговорността на България е огромна, защото охраната на нашата граница гарантира не само сигурността на нашата страна, но и на целия ЕС, тъй като сме външна граница за Съюза. Не може към нас да се предявяват искания за това, без да се прави нещо реално и „на терен“ в подкрепа от другите държави членки и от Брюксел“, каза Илияна Йотова, според която днешното откриване на агенцията е проява на реална солидарност  с България.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София 0| 6228 |08.11.2016 . Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики 0| 6336 |08.11.2016 . Ген. Радев: Цачева се опитва да превърне личната си загуба в национална трагедия 10| 10714 |07.11.2016 . Ген. Радев: В безсилието си опонентите ми търгуват със страха 0| 6310 |07.11.2016
Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах