Реклама / Ads
0| 3776 |06.10.2016 Президентски избори 2016

Йотова представлява ЕП на ГКПП Капитан Андреево

.
Илияна Йотова
Илияна Йотова ще представлява Европейския парламент при разполагането на нови общоевропейски сили за охрана на българо-турската граница от миграционен натиск. Тя бе поканена да присъства като зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.
 

„Европейският парламент беше не само главният поддръжник на тази идея, но и аз самата с гордост мога да кажа, че бях първият евродепутат, който предложи идеята за създаване на общоевропейска гранична полиция на вниманието на Европейската комисия и държавите членки“, заяви Илияна Йотова. Още през 2014 г. българският евродепутат припомни обсъжданата през 2001 г. идея. „Тогава разговорите са били провокирани от косовските събития и конфликтите в бивша Югославия. С времето идеята е била забравена, но днешния невиждан миграционен натиск по нашите граници отново я прави повече от актуална“, подчерта българският евродепутат. „Не беше никак лесно да убедя колегите ми, че такава общоевропейска гранична полиция е необходима, но ако преди петнадесет години предложението е било само обект на проучване, днес създаването на службата е задължително“ добавя още Илияна Йотова.

 

Тя ще бъде част от официалната делегация, включваща българския министър-председател Бойко Борисов, вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, изпълнителния директор на новата Агенция за гранична и брегова охрана Фабрил Лежери и министъра на вътрешните работи на Словакия, която председателства в момента Съвета на ЕС Деница Сакова. По време на откриването на новата общоевропейска агенция ще бъдат представени новото оборудване и екипи за охрана на българо-турската граница, включващи патрулни автомобили, ванове с термоапаратура за засичане на нелегално преминаващи границата, патрули със специално обучени кучета и техника за въздушно наблюдение.

 

„Отговорността на България е огромна, защото охраната на нашата граница гарантира не само сигурността на нашата страна, но и на целия ЕС, тъй като сме външна граница за Съюза. Не може към нас да се предявяват искания за това, без да се прави нещо реално и „на терен“ в подкрепа от другите държави членки и от Брюксел“, каза Илияна Йотова, според която днешното откриване на агенцията е проява на реална солидарност  с България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4511 |05.10.2016 Йотова: Цачева ще бъде “послушко” на Бойко Борисов . 1| 3753 |04.10.2016 Илияна Йотова: ГЕРБ издигна най-слабите си кандидати . 0| 3879 |03.10.2016 Борисов: Йотова ни е съперник, а не генералът на Първанов
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads