Реклама / Ads

3| 2913 |09.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

ЦИК реши: На 14-ти ноември гласуваме с една машина и с една карта

.
С една машина и една смарт карта гласуваме на изборите за президент и парламент на 14-ти ноември. Това реши Централната избирателна комисия. Разписките ще са две или една в зависимост от решението на избирателя дали да участва и в двата вида избори.

Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само в един от двата избора.

 

Времето за изчакване преди член на СИК да помогне при гласуването, ако не се предприемат действия, ще е 3 минути.

 

След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис “Посочете в кои избори ще гласувате“, отдолу натиснете “Потвърдете“, като ще се избират три бутона.

 

Първият за избор две в едно, вторият за избор на президент и вицепрезидент, третият за избор на народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо  с надпис “Потвърждавам“, след което се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от Българското национално радио. 

 

"Втора страница, в която ще има три варианта в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. Ако е избрал първият бутон ще се визуализира на втория екран следният текст.


"Вие избрахте да гласувате, две точки“ като това ще бъде в трите варианта като при избора на първия бутон ще се визуализира текст избори за президент и вицепрезидент и за народни представители.


След това текста  "Потвърдете своя избор“ или се върнете назад, и двата бутона в синьо, отново връщане назад отдясно "Потвърждавам“.


Отиваме на трета страница. Ще се визуализира първият екран, но бюлетината за президент и вицепрезидент, ако е направен съответният избор на втората страница  на бюлетината  за президент и вицепрезидент отгоре в ляво ще пише "Избор за президент и вицепрезидент“, бюлетината ще се прелиства с бутон следваща страница като ще бъде съкратен надпис следваща страница и ще се преминава към следващо гласуване“.


След като е направил своят избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си след като направи преглед.


"Прегледайте вашият избор. Следващо изречение отдолу можете да промените като натиснете "Промени избора“ бутона, следващо изречение, отдолу напишете "Гласуване“ и изчаквате разписка“, обясни говорителят на ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 2530 |12.11.2021 Елена Гунчева: Време е за България! Време е българите сами да управляваме съдбата си . 1| 2452 |12.11.2021 Илияна Йотова разговаря със симпатизанти в Перник . 0| 2516 |12.11.2021 Елена Йончева: Този път имаме още една причина да гласуваме – президентът Румен Радев . 0| 2495 |12.11.2021 Росен Миленов в Пловдив: Пловдивчани питат кога ще се освободят от групировката ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ